Vasile Dâncu, despre fuziunea PMP-UNPR: Se dă o bătălie pentru cine să fie partener al celui care va face în jur de 40% la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Vasile Dâncu FOTO Eduard Enea
Vicepremierul Vasile Dâncu FOTO Eduard Enea

Vicepremierul Vasile Dâncu, de profesie sociolog, arată că miza alegerilor parlamentare din toamnă constă în partidele care vor reuşi să intre în Parlament şi să devină partener al formaţiunii care va obţine în jur de 40%.

„În toamnă va fi o bătălie politică puternică, mai ales că va fi o bătălie într-o manieră echilibrată. La aceste alegeri din primăvară PSD i-a luat faţa PNL.  Nu se vor bate candidaţii la premier în această toamnă, se vor bate partidele. Va fi o bătălie între cele două partide importante — PSD şi PNL. Sper să nu fie ca în alte dăţi şi alegerile să aibă ca miză doar cine este partenerul UDMR la guvernare'“, a spus Vasile Dâncu, la Realitatea TV, citat de Agerpress.

Vicepremierul a arătat că bătălia se va da între partidele mici, de unde şi mişcarea lui Traian Băsescu de a absorbi UNPR pentru a-şi spori şansele să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlament. „Sunt mişcări şi în zona partidelor mai mici, am văzut fuziunea prin absorbţie pe care fostul preşedinte al României a realizat-o înghiţind UNPR. UNPR era un grup important în Parlament. O greşeală de negociere pe care a făcut-o tânărul preşedinte al UNPR care a încercat să negocieze dur cu ambele partide — PSD şi PNL — nealegând la timp calea pe care o urmează l-a făcut să rămână fără parlamentari, pentru că majoritatea a ales între PSD şi PNL. Acum au mai rămas foarte puţini. Traian Băsescu avea nevoie de a arăta că nu este singur, că în jurul domniei sale se poate adăuga ceva. Asta a fost miza. Se dă o bătălie pentru cine să fie partener pentru cel care va face în jur de 40% la toamnă'“ a mai spus Dîncu.

Liderul PMP Traian Băsescu a reuşit să convingă UNPR, partid frecventat şi de PSD şi de PNL, să se lase înghiţit de PMP, un partid de două ori mai mic. În urma fuziunii, UNPR va dispărea, iar toată zestrea de parlamentari şi primari se vor alinia în spatele lui Traian Băsescu, care va fi ales preşedinte unic al PMP, la Congresul de fuziune programat pentru săptămâna viitoare. Chiar dacă avea oferte de fuziune atât de la PSD cât şi de la PNL, cele mai mari partide, Valeriu Steriu a bătut palma cu Traian Băsescu, liderul unui partid de 5%. Preşedintele UNPR Valeriu Steriu va ocupa funcţia de preşedinte executiv al PMP , alături de Eugen Tomac.

Obiectivul fuziunii pentru ambele partide este de a-şi uni forţele pentru a intra în Parlament şi de a deveni partidul fără de care nu se poate asigura majoritatea parlamentară şi forma noul Guvern. „Fuziunea PMP-UNPR este o mişcare bună pentru ambele partide. Împreună, cumulând resurse logistice şi financiare, şi fiind la bază două entităţi disciplinate electoral, au o şansă mare de a intra în Parlament în toamnă. Principalul câştigător e PMP căci, având un comunicator cu notorietate mare şi mai de impact, precum Băsescu, acum poate negocia mai uşor mişcări atât în Parlament până în toamna, precum şi o eventuala intrare în guvern după alegerile din noiembrie“, arată analistul politic Radu Magdin.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite