USR cere Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa de Urgenţă pe legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele USR Dan Barna. Foto: Eduard Enea.
Preşedintele USR Dan Barna. Foto: Eduard Enea.

Liderul USR, Dan Barna, a anunţat miercuri că, odată cu finalul şedinţei din plenul Parlamentului, deputaţii şi senatorii USR vor merge la Avocatul Poporului şi îi vor solicita acestuia să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată luni de Guvern. Motivul invocat de Barna este că „DNA devine nu doar o instituţie la discreţia ministrului Justiţiei, ci una nefuncţională”.

„Aceasta este o Ordonanţă prin care Liviu Dragnea şi-a concediat explicit procurorii din dosarul Tel Drum. Este un rezumat foarte clar şi plastic a ceea ce se întâmplă cu această ordonanţă. DNA-ul este pus pe butuci, forma ordonanţei este de neacceptat pentru funcţionarea justiţiei în România. Din acest motiv, parlamentarii USR vor  merge la Avocatul Poporului şi vom solicita în mod expres să atace acest OUG la CCR, pentru că este o ordonanţă care are semnificative şi numeroase elemente de constituţionalitate. Mai există şi alte mijloace la care vom apela şi pe care le vom promova pentru a bloca efectele acestei ordonanţe. Repet, prin această OUG, DNA devine nu doar o instituţie la discreţia ministrului Justiţiei, ci o instituţie nefuncţională. Majoritatea procurorilor, cei tineri, cei activi, trebuie să se retragă sau să se întoarcă la parchete inferioare”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

Deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a explicat ulterior că Avocatul Poporului este singurul care poate invoca în acest moment o excepţie de neconstituţionalitate.

„Avocatul Poporului este singurul care poate invoca la momentul actual o excepţie de neconstituţionalitate. Mai există şi alte posibilităţi: preşedintele CSM să sesizeze Curtea Constituţională cu un conflict juridic între puterea executivă şi autoritatea judecătorească. Această posibilitate o are şi preşedintele României”, a afirmat Ion. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite