UPDATE Scandal la Congresul TNL. Mara Mareş a câştigat la mustaţă şefia tineretului liberal. Ludovic Orban, acuzat că a tras sfori pentru învingătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş, Radu Surugiu şi Glad Varga
Mara Mareş, Radu Surugiu şi Glad Varga

Deputata PNL Mara Mareş a fost aleasă duminică preşedinte al TNL, într-un congres cu suspans şi acuzaţii de jocuri de culise. Radu Surugiu şi Glad Varga, rivalii Marei Mareş, s-au coalizat degeaba împotriva sa. Liderul PNL Ludovic Orban a fost acuzat la Congres că a sprijinit-o, prin interpuşi, pe Mara Mareş. În realitate, toţi cei trei candidaţi au fost susţinuţi de diverse tabere din PNL.

candidati sefia tnl

UPDATE Mara Mareş: Vă voi demonstra că voi fi preşedintele tuturor, iar fiecare cuvânt al fiecărui membru va fi important în deciziile mele. Fac apel la unitate. Mâine suntem tot noi, tot împreună, tot pentru PNL. Este cea mai onorantă zi din viaţa mea. 

UPDATE Radu Surugiu: Mara, sper că realizezi la ce te-ai înhămat!

UPDATE Rezultate finale: Mara Mareş 545 de voturi. Radu Surugiu:496 de voturi. 

UPDATE Surse din PNL au declarat pentru "Adevărul" că Radu Surugiu a renunţat la contestaţie după ce a primit un telefon de la Ludovic Orban. 

UPDATE După lungi discuţii, Radu Surugiu a acceptat rezultatul votului. 

UPDATE Surse politice au declarat pentru "Adevărul" că Radu Surugiu contestă rezultatul votului. 

UPDATE Rezultatul votului: 518 la 462 în favoarea Marei Mareş.

UPDATE Potrivit unor surse politice, Mara Mareş a câştigat turul doi. 

UPDATE Dacă toţi cei care l-au votat pe Glad Varga îl vor alege pe Radu Surugiu în turul doi, atunci Mara Mareş ar pierde cursa pentru şefia TNL, deşi a câştigat primul tur la peste 150 de voturi diferenţă. 

UPDATE Radu Surugiu i-a propus lui Glad Varga funcţia de secretar general al TNL, în schimbul voturilor pentru turul doi. "Glad, te inviti să vii alături de mine, pentru că în acestă campanie ne-am împrietenit. Sper că accepti propunerea de a fi secretar general", l-a ofertat Radu Surugiu pe Glad Varga. 

În replică, Glad Varga a spus: "Nu le pot spune celor care m-au votat cum să voteze, dar eu spun: votez Radu Surugiu!"

UPDATE Radu Surugiu: Ăsta e tineretul naţional liberal, fraţilor. Bravo! Azi a câştigat TNL ( sala îl aplaudă şi îi scandează numele lui Surugiu). 

UPDATE Mara Mareş: Este cel mai onorant moment pe care l-am trăit până azi. Sunt măgulită, vă cer să fim o echipă. 

UPDATE Rezultatul votului:

Mara Mares- 513

Radu Surugiu- 348

Glad Varga- 212

Se merge în turul doi.

UPDATE Se numără voturile. 

UPDATE A început votul.

UPDATE Radu Surugiu: Vreau să cred că azi, aici, suntem mai mulţi prieteni ai libertăţii. Moţiunea nostră nu e numai despre alegeri, ci despre un mod de aface politică. Vom spune lucrurilor pe nume, pentru că nu prea mai avem timp. Azi ne asumăm să fim cea mai puternică organizaţie de tineret. Locul celor care vor munci şi vor obţine rezultate va fi în funcţii publice. În mandatul meu vom fi uniţi.  

UPDATE Liderul TNL Ilfov, susţinătorul lui Radu Surugiu: Şcoala politică a TNL s-a transformat într-o chermeză a lipitorilor de afişe ai PNL.

UPDATE Glad Varga: Pentru mine, a fi liberal e mai mult dect o opţiune politică, e un mod de viaţă. A fi liberal înseamnă să crezi într-o ierahie a celor buni, a învingătorilor. Ludovic Orban mi-a spus: "indiferent de simpatii, drumul este liber pentru toţi candidaţii". Nu putem să le cerem tinerilor să facă politică când noi facem jocuri de culise. Domnule Orban, nu vă acuză nimeni de nimic. Dar vă acuz ( de jocuri de culise -n.r) secretarul general adjunct (Cristi Barbu- n.r), şi vă rog să-l suspendaţi. 

UPDATE Mara Mareş: Azi vom adăuga un nou capitol de istorie în cartea politicii româneşti. Azi ia parte noul şi marele TNL. De azi construim împreună. Toată lumea simte nevoia unei schimbări profunde. Acesta este momentul schimbării. Noi, împreună, vom fi principalul motor de creştere al PNL. Nu voi tolera nicio nostalgie din vremea USL-istă. Orice blat cu PSD va fi sancţionat dur.Îmi doresc să câştig şefia TNL ca voi să puteţi să faceţi carieră politică. Ştiu că pot, ştiu ce vreau, ştiu de ce vreau. Ştiu că cine mă judecă superficial greşeşte. 

UPDATE Cei trei candidaţi urmează să se prezinte. 

UPDATE Ludovic Orban: S-a pomenit de atâtea ori aici că mă gândeam că am ajuns să candidez şi la şefia TNL. Când am ceva de spus, spun eu, n-am nevoie de un purtător de cuvânt. Nu poate să vorbească nimeni în numele meu. Am auzit că sunteţi muşte, că sunteţi albine. Nu pot să mă adresez cu aceste apelative. Voi sunteţi colegii mei, voi sunteţi prezentul PNL şi viitorul PNL. Nu-mi place că unii îşi fac campanie dând informaţii eronate pe surse. Nu-mi place ca membrii TNL să fie numiţi în Guvernul Tudose. Votaţi liber! Democraţia înseamnă dreptul fiecărui om de a vota conform propriei sale conştiinţe.Sunteţi de acord că am şi eu dreptul de a avea o preferinţă? Suntem oameni subiectivi, avem gânduri, viziuni. Preşedintele PNL are dreptul să aibă o preferinţă, însă n-are voie să o facă publică. Am făcut poze şi cu Mara Mareş, şi cu Rdu Surugiu, şi cu Glad Varga.

UPDATE Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte PNL: Am auzit un tupeu maxim, că Ludovic Orban e de partea unui candidat. Crede cineva că Ludovic Orban şi-a schimbat părerea foarte proastă despre cei care au încercat manipulări în numele său? Vă garantez eu că nu. Ludovic Orban a avut răbdare până să ajungă liderul partidului. Ştiţi expresia: un vultur nu prinde niciodată muşte? Ludovic Orban nu se amestecă în jocuri mărunte de partid. Dacă aţi primit vreun telefon în care era invocat numele lui Orban, gândiţi-vă la ce v-am spus. Votaţi cu curaj şi demnitate. Mult succes!

UPDATE Gheorghe Falcă, primarul Aradului: Sunteţi albinele frumoase ale partidului. Vreu să ne aplaudăm reciproc. 

UPDATE Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean: N-am avut onoarea să fac parte din TNL, am fost catapultat direct la seniori, dar îmi face plăcere să vă salut. Sunteţi destepţi şi cinstiţi şi veţi schimna România. Tineret Liberal, mândria ţării, spaima PSD. Spaima comuniştilor, spaima ciumei roşii. Voi sunteţi speranţa noastră. 

UPDATE Deputatul PNL Florin Roman: În rândul întâi trebuie să stea cei care aduc voturi PNL. Tinerii vor o ţară ca afară. Putem avea o ţară ca afară, dacă putem noi să ne comportăm ca cei de afară, dacă vom munci ca cei de afară. PNL trebuie să le spună oamenilor că ne luptăm cu puturoşii şi cu leneşii. 

UPDATE Cristian Buşoi, liderul PNL Bucureşti: Suntem într-un moment în care mulţi tineri din această ţară se uită cu rezerve la clasa politică. Este o mare provocare pentru voi. TNL trebuie să fie locul care să atragă tineri. Vă vorbesc după o experienţă de 21 de ani în PNL, ca om care a crescut în acest partid şi care a respectat ierarhia. Ca să fii pe un afiş electoral, trebuie ca înainte să fi lipit afişe electorale. Nu existe lift pentru succes. 

UPDATE Deputatul PNL Costel Alexe, copreşedinte TNL: Fuziunea dintre PNL şi PDL a mers greu. Era imposibil ca o familie să funcţioneze cu două mame, cu doi taţi şi cu 40 de nepoţi"

UPDATE Congresul TNL a început. S-au intonat imnurile României, UE şi PNL. 

UPDATE Într-un colţ al sălii, organizaţiile din jurul Bucureştiului fac prezenţa:

- "Fane e aici, la noi?"

- "Nu, e la Jilava". 

Din fericire, era vorba despre localitate, nu despre închisoare. 

"Adevărul" a scris vineri că toţi cei trei candidaţi la şefia TNL clamaează spiritul de echipă şi colegialitatea, însă nu sunt străini de năravurile din politica mare: jocurile de culise.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite