UNPR se încălzeşte pentru anul electoral 2016: propune a 13-a pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea (stânga) şi Gabriel Oprea (dreapta). FOTO Arhivă Adevărul
Eugen Nicolicea (stânga) şi Gabriel Oprea (dreapta). FOTO Arhivă Adevărul

Partidul condus de Gabriel Oprea propune introducerea celei de-a 13-a pensii. Propunerea legislativă ar permite acordarea surplusului financiar persoanelor care au pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie. Chiar şi pensionarii cu venituri medii vor primi, la final de an, bani mai mulţi.

Proiectul depus la Parlament de UNPR ar urma să modifice Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Dacă legea propusă de UNPR va fi adoptată, cea de-a 13-a pensie va fi acordată anual persoanelor care au un cuantum al pensiei sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi nu realizează alte venituri. „A 13-a pensie se stabileşte la nivelul salariului minim brut (n.r. – 1.050 de lei) pe ţară garantat în plata pentru toate persoanele îndreptăţite care primesc o pensie mai mică sau egală cu cuantumul acestuia“, se arată în proiect.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, parlamentarii UNPR nu spun care este impactul financiar al acestei măsuri, deşi bugetul de stat ar fi serios împovărat, mai ales că Guvernul a tot majorat în ultimii doi ani pensii şi salarii în sistemul bugetar. Senatorul UNPR Constantin Popa a susţinut, când a vorbit pentru prima dată despre proiect, la începutul lunii august, că din cei 5,8 milioane de pensionari, 5,2 milioane au indemnizaţii sub 1.500 de lei, deci efortul bugetar ar fi unul consistent.

Deşi nu vorbesc despre cât de sustanabilă este măsura, parlamentarii UNPR dau, în schimb, câteva dovezi de populism. „Realitatea vieţii sociale relevă marile dificultăţi cu care se confruntă persoanele vârstnice cu pensii mici care fac faţă cu greu cheltuielilor pentru plata utilităţilor şi ale alimentaţiei de zi cu zi. Pentru aceştia restanţele la întreţinere au devenit o povară adesea insurmontabilă. De regulă, la finele anului se acumulează datoriile la plata costurilor pentru încalzire, energie electrică, apă şi canalizare, lipsindu-i de minimele mijloace pentru aprovizionarea cu alimente tradiţionale la masa sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, circumstanţa generatoare de măsuri disperate“, arată expunerea de motive 34 de senatori UNPR şi PSD, cap de listă fiind preşedintele progresiştilor, Gabriel Oprea.

Cadouri, şi mai mari, şi mai mici

Proiectul de lege prevede cadouri şi pentru pesionarii care au venituri ce depăşesc salariul minim brut. Astfel, persoanele în vârstă care au pensii cuprinse între salariul minim brut (1.050 de lei) şi salariul mediu brut (2.563 de lei), pot primi a 13-a pensie, însă la nivelul a jumătate din salariul minim brut garantat în plată, mai exact, 525 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite