Un PSD care dă în clocot

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agitaţie mare la PSD în aceste zile. Toată ştăbimea partidului - mai exact acea parte a şefilor şi şefuleţilor care vor să îşi păstreze un loc cât de mic în inima lui Liviu Dragnea - se dă de ceasul morţii.

Joacă rolul lui Sherlock Holmes- avem şi vreo patru-cinci Sherlock Holmes în fustă, cetăţene vigilente şi cu spirit de sacrificiu, cu numele din buletin Firea, Vasilescu, Birchall, Andronescu, Rovana, Pană, care se dedau acum la anchete după ce în februarie s-au comportat asemenea Anei Pauker- spre a-l depista pe “trădătorul” care a livrat jurnaliştilor de la Rise Project transcrierea penibilelor mesaje de pe WhatsApp. Mesaje în care, sub pretextul că ar salva România, mai marii principalulului partid de guvernământ încercau să-i facă scăpaţi de dreapta pedeapsă nu doar pe hoţii şi pe corupţii cu carnet de partid pe care voiau să-i vadă puşi la adăpost de ticăloasa Ordonanţă 13/2017, ci şi să-şi protejeze propria piele.

Văzând nivelul intelectual scăzut al conversaţiilor dintre aşa –zişii titani ai social-democraţiei (Comunicatorii PSD) din România nu doar că te cuprinde mila faţă de cât de puţin de înzestraţi cu minte au fost cei ce conduc la această oră PSD, ci şi groaza. Nu se poate să nu fii îngrijorat când vezi pe mâna căror indivizi care nu au înţeles şi nu înţeleg nimic nici din valoarea şi semnificaţia votului, cu atât mai puţin din esenţa şi regulile democraţiei este încredinţat pentru următorii trei ani şi mai bine viitorul ţării. E vorba despre o sumă de inşi şi inse care se exprimă precum şuţii, asemenea absolvenţilor de la învăţământul de zece clase comasat din ultimii ani ai Epocii de aur şi care de pe smartphone-urile lor de ultimă generaţie pregăteau contra-manifestaţii. Dezordini de stradă, domeniu în care se dovediseră experţi încă din ianuarie 1990. Sub conducerea lui Ion Iliescu.

O făceau socotind că ar avea dreptul să scoată lumea la manifestaţii spre a-şi opune fidelii celor ce protestau paşnic în virtutea megaprostirii care le-a ieşit în proporţii neaşteptate, nici măcar de ei înşişi anticipate, la alegerile din 11 decembrie 2016. Uitând că ulciorul nu merge la infinit la apă şi că dezvrăjirea vine. Iar când vine este drastic decontată.

Dezvăluirile făcute de jurnaliştii de la Rise Project la sfârşitul săptămânii trecute pică cum nu se poate mai prost. Intervin într-un moment în care partidul fierbe. Mesajele la fel de otrăvite precum neuitatele Stenograme PSD din vremea guvernării lui Adrian Năstase ies pe piaţă chiar în zilele în care s-au intensificat zvonurile că preşedintele PSD, dl. Liviu Dragnea, ar aştepta momentul prielnic spre a-i lua gâtul premierului Sorin Grindeanu. Precizez că am folosit această neacademică expresie pe care nu mă îndoiesc că o au în vocabularul lor de bază, redus, de altminteri, la extrem de puţine cuvinte, conducătorii neo-bolşevici ai României cu scopul de a fi mai bine înţeles de şleahta de indivizi şi individe cu nivelul comportamental şi intelectual al unor Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu, Liviu Pleşoianu (o reîncarnare a spiritului anilor 50) Lia Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea (Ecaterina Teodoroiu şi Ana Ipătescu reînviate, nu alta!), Ana Birchall.

Se vorbeşte pe la colţuri că mai-marele PSD ar fi plănuit să se descotorosească de premierul Sorin Grindeanu utilizând exact aceeaşi metoda folosită la 22 decembrie 1999 de preşedintele Emil Constantinescu spre a scăpa de fostul prim-ministru Radu Vasile. Atacul furibund lansat ieri seară, la Antena 3, de Gabriela Firea la adresa premierului şi la aceea a unora dintre miniştri pare un indiciu că o asemenea ipoteză nu poate fi cu totul exclusă. Să fi vorbit Gabriela Firea în nume propriu sau a fost crainicul gândirii şefului ei ierarhic, Liviu Dragnea?

Sunt analişti şi comentatori politici care socotesc că josnicele schimburi de mesaje ar fi fost livrate de unul dintre fidelii premierului Grindeanu. Alţi comentatori avansează ideea că furnizorul ar fi fost unul dintre miniştrii vizaţi de remanierea la care visează cu ochii deschişi dl. Liviu Dragnea. Care, văzând că dl. Grindeanu nu îi este  chiar atât de riguros supus precum şi-ar fi dorit, s-a hotărât să recurgă la soluţia radicală.

O a treia categorie de comentatori susţin că scurgerea acestor informaţii este numai încă un indiciu că lupta pentru supremaţie în PSD se înteţeşte. Că se organizează noi centre de putere. Un punct de cotitură în ceea ce va însemna pe mai departe conducerea partidului putând să se înregistreze după data de 6 iunie, atunci când CCR se va pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu, excepţie adusă în discuţie în timpul procesului  Bombonicăi Prodana. Nimeni alta decât fosta soţie a lui Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, cu toată tensiunea, este puţin probabil că zilele ori chiar săptămânile următoare vor aduce extraordinare surprize. Mult mai plauzibilă este ipoteza ca premierul să cedeze şi să accepte unele schimbări de personal în echipa pe care o conduce, primind în schimb dreptul de a-şi păstra funcţia. Pentru simplul motiv că PSD, un partid mai degrabă mediocru, nu are fiorul dramatic în sânge. Este, rămâne un partid al subteranei. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite