Ce măsuri vor fi luate de PNL împotriva lui Chiuariu, fost ministru al Justiţiei condamnat la trei ani şi şase luni cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL Crin Antonescu nu îl mai vrea pe fostul ministru de Justiţie, Tudor Chiuariu, în fruntea Comisiei Juridice de la Senat, după ce acesta a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu suspendare. Legea nu îl împiedică, însă, să se bucure în continuare de mandatul de parlamentar. Chiuariu anunţă că va ataca decizia la CEDO.

În funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice nu va putea rămâne. Este o opinie strict personală pentru că o aemenea decizie se ia la nivelul conducerii partidului. Funcţiile de conducere în Parlament sunt decizii ale partidului, mandatul de parlamentar nu este dat de noi , este dat de cetăţeni şi dacă legea îi dă dreptul să îl păstreze, evident îl va păstra“, a declarat Crin Antonescu.

Înlocuirea lui Tudor Chiuariu este o decizie politică care va fi luată de conducerea patidului la Delegeţia Permanentă ce va avea loc la săptămâna viitoare.

Întrebat dacă PNL va lua în discuţie situaţia lui Chiuariu la Delegaţia Permanentă a partidului din 1-2 februarie, Antonescu a răspuns: „Da, sigur că vom discuta“.

Senatorul PNL Tudor Chiuariu susţine în continuare că este nevinovat, în ciuda deciziei definitive a instanţei. „Aştept motivarea instanţei, urmând să fac plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Am văzut că au apărut câţiva „specialişti” care ştiu ce ar trebui să fac, în general ei le ştiu pe toate, ştiu şi totul despre acest dosar. Pentru oricine doreşte să avem o dezbatere publică cu privire la acest dosar şi la această decizie, îi stau la dispoziţie“, a fost reacţia lui Tudor Chiuariu.

PNL, alături de Chiuariu

„Şi-a facut cu onoare datoria ca preşedinte al Comisiei juridice a Senatului şi în niciun caz noi nu punem problema renunţării la Tudor Chiuariu”, consideră Varujan Vosganian, vicepreşedinte al PNL.

Viceremierul Daniel Chiţoiu aşteaptă ca o decizie să fie luată de Tudor Chiariu, iar partidul doar să ia act de ea. „Ar trebui ca dânsul să ia o decizie personală şi noi s-o confirmăm la nivelul conducerii partidului”, a declarat Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte PNL.

În ciuda deciziei judecătoreşti, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, speră că Tudor Chiuariu va rămâne alături de PNL în continuare.

„Liberalii nu se pronunţă asupra niciunei decizii a instanţelor, indiferent pe cine ar viza. Cu toate acestea, nu pot să nu spun că este regretabil din punct de vedere uman că cineva trăieşte astfel de evenimente. În calitatea sa de preşedinte al Comisiei juridice din Senat şi de membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, activitatea lui Tudor Chiuariu este una a cărui profesionalism şi eficienţă nu au fost niciodată contestate. Nu comentăm decizia justiţiei în niciun fel, dar sperăm că Tudor Chiuariu va avea puterea să depăşească momentul personal greu şi să rămână alături de PNL“, a spus şi Pocora, pentru Mediafax.

„Va discuta amendamente la Codul Penal“

Reprezentanţii societăţii civile cred că imaginea lui Crin Antonescu va avea de suferit dacă nu va fi ferm în acest caz.

„Acel om este condamnat. A fost găsit vinovat pentru o faptă săvârşită pe timpul mandatului de ministru. Cum poţi să continui să fii senator şi preşedintele Comisiei Juridice din Senatul României. Va discuta nu ştiu ce amendamente la Codul Penal mâine poimâine”, consideră Sorin Ioniţă, preşedinte al Expert Forum, potrivit Digi 24.

Legea nu îl împiedică pe Tudor Chiuariu să rămână parlamentar, membru în Comisia Juridică şi chiar în cea de revizuire a Constituţiei.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Poşta Română”. Fostul ministru Nagy, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare. Chiuariu a primit trei ani şi şase luni cu suspendare

2014, anul unor mult aşteptate sentinţe definitive

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii: Modificările din Codul Penal îi vor scăpa şi pe foştii miniştri Chiuariu, Ridzi şi Sereş

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite