Trăinicia Coaliţiei, testată de dispute pe mai multe fronturi. Scurt inventar al tensiunilor dintre PNL şi PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD şi PNL încă nu se contrează pe mai multe teme la nivelul Coaliţiei FOTO Inquam Photos / George Călin
PSD şi PNL încă nu se contrează pe mai multe teme la nivelul Coaliţiei FOTO Inquam Photos / George Călin

Unitatea coaliţiei este testată de mai multe dispute, PNL şi PSD fiind pe poziţii contrare pe teme precum greva generală din Bucureşti, Certificatul verde sau activitatea deficitară a ANRE.

Vacanţa parlamentară nu a adus şi o pauză a disputelor din Coaliţie, acestea răsărind pe mai multe subiecte de actualitate. Inclusiv Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a venit cu o declaraţie surprinzătoare privind trăinicia Coaliţiei. Întrebat când s-ar putea termina colaborarea PSD-PNL, Vasile Dîncu a avansat anul 2023, adică odată cu rotaţia premierului, în condiţiile în care până în prezent aleşii din ambele partide vorbeau de un mariaj politic de minimum trei ani, dar cu posibilitate de extindere de încă patru.

PNL cere, PSD ignoră

Cea mai mare diferenţă de abordare şi de opinii din ultimele zile este cea referitoare la greva generală a angajaţilor Societăţii de Transport din Bucureşti, începută de joi şi continuată chiar şi după ce a fost declarată nelegală de instanţă şi au fost emise hotărâri judecătoreşti de suspendare a acesteia. Liderul PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a subliniat că greva generală este „imorală”, „penală” şi „politică”, în condiţiile în care liderul principalului sindicat, Vasile Petrariu, este şi consilier general al PSD. „Cer PSD să se delimiteze de Petrariu, să îl excludă din partid şi să nu îi mai alimenteze acestuia egoul de vătaf care a controlat zeci de ani cea mai mare societate din Bucureşti”, a completat Ciucu. Deputatul Sebastian Burduja, lider al PNL Sector 1, a anunţat că depune zilele următoare un proiect de lege prin care liderii de sindicat sau de patronat nu vor mai avea voie să fie şi membri de partid, pentru că ar exista un vădit „conflict de interese”. Şi alţi parlamentari PNL s-au raliat demersului anunţat de Burduja, printre aceştia fiind un alt membru al conducerii PNL, vicepreşedintele Robert Sighiartău.

PSD a preferat să ignore subiectul, ca şi cum Vasile Petrariu nu ar fi fost membru de partid. De altfel, Marcel Ciolacu i-a recomandat lui Nicuşor Dan să-şi dea demisia, dacă nu ştie cum să gestioneze situaţia, după ce a fost întrebat dacă îi cere liderului sindical Petrariu să pună capăt grevei. Un aspect inedit este că, în toată problematica grevei, Nicuşor Dan a fost atacat inclusiv de PNL, formaţiune care în ultimele zile a început să se delimiteze de edilul general.

Eşecul campaniei de vaccinare

O sursă de dispută rămâne în continuare adoptarea obligativităţii prezentării Certificatului verde la locul de muncă. După ce Florin Cîţu l-a indicat pe Alexandru Rafila drept responsabil pentru sistarea discuţiilor privind adoptarea acestuia, ministrul Sănătăţii i-a dat replica preşedintelui Senatului. „A existat reţinere din partea tuturor partidelor”, a explicat Rafila, care a subliniat că săgeţile venite din partea lui Florin Cîţu şi Rareş Bogdan sunt „atacuri politicianiste”. Rafila a criticat dur şi modul cum a fost coordonată campania de vaccinare, de care s-a ocupat Guvernul Cîţu în primele 11 luni ale anului 2021. „Nu a fost un succes. Ea a fost evident un eşec”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a punctat că nu a avut vreun gând de a-şi da demisia, după ce Rareş Bogdan (prim-vicepreşedinte PNL) a declarat, într-o intervenţie la Digi24, că premierul ar fi trebuit să-i ceară ministrului Sănătăţii demisia, după declaraţiile făcute de acesta la adresa conducerii PNL.

Cadrele PSD la ANRE

Florin Cîţu nu a ratat ocazia să apostrofeze public PSD pentru că a trimis în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei persoane care nu au pregătire să supravegheze piaţa de profil. „Dar atâta timp cât noi numim în instituţiile de reglementare oameni care nu au nicio legătură cu sectorul, cu domeniul respectiv, oameni care nu se pricep, vom avea astfel de rezultate. Este datoria noastră în Parlamentul României să evaluăm raportul de activitate al ANRE, al ASF, al tuturor acestor instituţii. Şi iarăşi datoria noastră, ca oameni politici, să punem acolo oameni care se pricep. Dacă nu punem oameni care se pricep, vom avea aceste rezultate. Deci, nu liberalizarea pieţei este de vină”, a afirmat Cîţu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia.  

Pe de altă parte, PSD a tăcut mâlc în ceea ce priveşte situaţia de la ANRE, instituţie dominată de social-democraţi trimişi acolo în diferite funcţii. În prezent, dintre cei şapte membri ai Comitetului de Reglementare, patru sunt social-democraţi: Dumitru Chiriţă (patru mandate deputat PSD), Cornelia Sulger (fostă şefă OFSD Olt), Valeriu Steriu (fost parlamentar PSD), Alexandru Stănescu (fost deputat PSD).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite