Traian Băsescu, părăsit de încă un consilier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Turcan a demisionat, ieri, din funcţia de purtător de cuvânt al şefului statului. Este ultima plecare dintr-un şir mai lung de demisii de la Cotroceni.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, şi-a anunţat, ieri, demisia din această funcţie şi plecarea în sectorul privat.
„După şansa de a lucra ani de zile în serviciul public, am decis că e vremea unei schimbări în carieră. Voi activa, în viitor, în sectorul privat. Mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu pentru oportunitatea de a fi lucrat cu Domnia Sa", se arată în  declaraţia lui Valeriu Turcan, remisă ieri presei.

„Soţul meu a decis să-şi folosească experienţa acumulată la cel mai înalt nivel în serviciul public în calitate de consilier prezidenţial pentru a dezvolta proiecte în mediul privat. Această experienţă, împreună cu pregătirea lui profesională, constituie premisele desfăşurării unor proiecte profesionale importante", a explicat şi soţia sa, deputatul PDL  Raluca Turcan.

Valeriu Turcan, consilier prezidenţial pentru Comunicare Publică, era purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, din aprilie 2007. Este ultima demisie dintr-un şir mai lung de demisii de la Cotroceni, provocate fie de conflicte cu preşedintele, fie de  plecări în alte funcţii.

Primul val de plecări

Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renunţat la funcţie după doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu. Andrei Pleşu a demisionat, fără o motivaţie publică, dar în interviurile ulterioare a lăsat să se înţeleagă că era nemulţumit de colaborarea cu Traian Băsescu.

Ulterior, au demisionat consilierii prezidenţiali Renate Weber, invocând motive de sănătate, Claudiu Săftoiu, pentru a prelua funcţia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD, şi Sergiu Medar, din motive de sănătate. Consilierii de stat Elena Udrea şi Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni în urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Băsescu.

Stana Anghelescu a fost acuzată că ar fi intervenit la ANAF în favoarea soţului ei, care era producător de tutun şi avea datorii. În cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvăluiri privind afacerile soţului ei, Dorin Cocoş, cu Primăria Capitalei şi cu afacerişti apropiaţi PSD.



Ulterior, la sfârşitul lui martie 2007, un alt consilier avea să demisioneze: Adriana Săftoiu, considerată drept cel mai fidel consilier al lui Traian Băsescu. Ea a fost în permanent conflict cu fosta consilieră de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, această situaţie fiind de notorietate în cadrul Administraţiei prezidenţiale şi în PD.

Numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, preluând postul lăsat liber de Claudiu Săftoiu, Teodor Baconschi alege calea diplomaţiei, în august 2007 fiind numit ambasador în Republica Franceză.

Al doilea mandat, marcat de despărţiri

În cel de-al doilea mandat prezidenţial, Traian Băsescu a rămas fără alţi consilieri prezidenţiali sau de stat. Printre aceştia, Cătălin Avramescu, plecat ambasador în Finlanda, Ion Pascu, şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, numit în aprilie 2008 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turcia, Cristian Preda, care a optat pentru calitatea de europarlamentar.

Alte două demisii ale unor consilieri prezidenţiali au venit ca urmare a dezbaterilor publice. Este vorba despre cea a fostului consilier prezidenţial pe probleme de afaceri interne Alexandrina Gătej, acuzată de legături cu fosta  Securitate. Un alt caz este cel al lui Sebastian Lăzăroiu, plecat de la Cotroceni în primăvara anului 2011 în urma unor declaraţii care i-au iritat pe liderii UDMR.

A urmat demisia lui  Peter Eckstein Kovacs, care este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului. De la 1 ianuarie 2012, un alt consilier prezidenţial pleacă de la Cotroceni: Anca Ilinoiu, care coordona Departamentul pentru Relaţii Internaţionale şi care lucra la Cotroceni de la începutul primului mandat de şef al statului al lui Traian Băsescu.

"După şansa de a lucra ani de zile în serviciul public, am decis că e vremea unei schimbări în carieră. Voi activa, în viitor, în sectorul privat.''
Valeriu Turcan fost consilier prezidenţial

Fost ziarist

Valeriu Turcan, consilier prezidenţial pentru Comunicare Publică, era purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, din aprilie 2007, într-o perioadă agitată, când preşedintele era suspendat de Parlament. Valeriu Turcan a înlocuit-o, la Cotroceni, pe Adriana Săftoiu în funcţia de purtător de cuvânt.

Anterior, în perioada 2005-2006, Valeriu Turcan a fost preşedintele Agenţiei de Strategii Guvernamentale. A fost demis din această funcţie de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Valeriu Turcan este fost jurnalist. Între 1996 şi 1999 a fost editor şi reporter in domeniul politic la Radio Contact România. A lucrat la Londra ca producător BBC World Service, serviciul în limbă română, între 1999 şi 2002. El este soţul deputatului PDL Raluca Turcan.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite