Traian Basescu, acuzat de AP ca a fost informator al Securitatii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtatorul de cuvant al Actiunii Populare, Mugur Ciuvica, a prezentat, ieri, un registru al PCR Constanta, in care Traian Basescu apare ca informator al fostei Securitati. Ciuvica a spus, intr-o

Purtatorul de cuvant al Actiunii Populare, Mugur Ciuvica, a prezentat, ieri, un registru al PCR Constanta, in care Traian Basescu apare ca informator al fostei Securitati. Ciuvica a spus, intr-o conferinta de presa, ca registrul in care se tinea evidenta "persoanelor din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate" se afla, in timpul regimului comunist, in biroul fiecarui prim-secretar de judet, iar o fotocopie era la seful Securitatii locale. Basescu, pe atunci ofiter II la Intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime Constanta, figureaza, in acest registru, la pozitia 19. La rubrica privind anul recrutarii si ofiterul de legatura - ilizibila in documentul prezentat presei si in cel scanat, pus pe pagina de internet a AP - este trecut anul 1978 si locotentul major de Securitate Avramidis, dupa cum afirma Ciuvica. El l-a acuzat pe liderul PD ca, la 27 de ani, a devenit informator al Securitatii pentru a accede profesional: in 1981, Basescu a devenit comandant de nava, iar in 1987 - sef al Agentiei Navrom din Anvers, Belgia. Mugur Ciuvica a sustinut ca a intrat in posesia acestui document de la o sursa pe care nu vrea sa o dezvaluie si ca autenticitatea lui a fost confirmata de experti in cercetarea Securitatii.
Liderul PD il da in judecata pe Ciuvica pentru calomnie
Presedintele PD, Traian Basescu, a negat, ieri, ca ar fi fost colaborator al Securitatii sau ca ar fi desfasurat actiuni de politie politica. "Nici un comandant sau ofiter de nava nu si-a turnat echipajul", a declarat Basescu. El a aratat ca, in calitate de comandant de nava, avea obligatia de a prezenta "rapoarte de voiaj", care erau depuse la sediul companiei de navigatie si care contineau, printre altele, starea disciplinara la bord sau evenimentele de navigatie. "Eram obligati sa raportam orice discutie cu persoane straine. Este problema armatorului unde ajungeau aceste rapoarte", a mai precizat liderul PD. El a mai spus ca "crede" ca documentul prezentat presei de Mugur Ciuvica este autentic, dar aceasta nu inseamna ca ar fi devenit informator al Securitatii. "Niciodata nu am semnat o nota informativa, niciodata nu mi s-a propus sa devin informator al Securitatii", a sustinut Traian Basescu. Liderul PD a amintit ca a fost deja cercetat de CNSAS, in 2000, cand a primit aviz ca nu exista nici un dosar care sa confirme ca ar fi colaborat cu Securitatea. Avand in vedere declaratiile lui Mugur Ciuvica, Traian Basescu a anuntat ca il va da in judecata pentru calomnie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite