REFERENDUM 2012. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis: Traian Băsescu rămâne preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis, astăzi, după trei ore de dezbateri, că la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum. Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni după ce decizia CCR va fi comunicată Parlamentului şi va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 4: Comunicatul Integral al Curtii Constitutionale:


În ziua de 21 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât :

1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.

2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central  şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?”, iar  943.375 (11.15 %) au răspuns  „NU”.

 3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul  să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George - Crin Laurenţiu Antonescu  în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.

5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.

Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Hotărârea este definitivă şi general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.

Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 şi  la aceasta au participat: Augustin Zegrean, preşedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lăzăroiu,  Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecători.

Scorul de 6 la 3 pentru invalidarea referendumului, luat azi în plenul Curţii Constituţionale, nu putea fi atins decât în cazul unei "dezertări". Potrivit ziarului "gandul", judecătoarea care a înclinat balanţa a fost Aspazia Cojocaru, fapt confirmat de judecătorul Ion Predescu.

Potrivit "gandul", au votat pentru validarea referendumului: Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Tudorel Toader (toţi trei din tabăra USL).

Iar pentru invalidarea referendumului au votat: Augustin Zegrean (preşedinte), Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Antoanella Motoc (din tabăra PDL-Băsescu) Puskás Valentin Zoltán (propus de UDMR) şi Aspazia Cojocaru (propusă de PSD în CCR).

"Aşa a ieşit. Ea, cea de la PSD, a hotărât lucrurile", a declarat Ion Predescu. "Am luptat şi noi cât am putut. Aşa a ieşit însă. Luaţi datele de la Guvern şi analizaţi-le să vedeţi cât erau de limpezi", a precizat Ion Predescu.
 

Paşii procedurali pentru repunerea în funcţie a lui Traian Băsescu:

- decizia Curţii Constituţionale va fi citită în sedinţă publică de către judecătorii CCR şi trimisă către conducerea Parlamentului,

- Parlamentul trebuie să se reunească pentru a lua act de hotărârea Curţii Constituţionale,

- după ce Parlamentul citeşte în plen decizia CCR, hotărârea se publică în Monitorul Oficial iar Traian Băsescu îşi poate relua mandatul la Cotroceni.

UPDATE 3: Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că judecătorii CC au constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

"A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat că nu s-a îndeplinit cvorumul", a explicat acesta.

Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

UPDATE 2: Curtea Constituţională a decis că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni.

Conform unor surse oficiale, decizia a fost luată cu 6 voturi la 3.

Şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale a durat mai puţin de trei ore.

UPDATE 1: Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a trimis CCR o adresă semnată şi de Petru Filip (preşedintele Senatului) în care explică modul în care trebuie citite datele trimise de Guvern. Adresa nu fusese solicitata de CCR.

Între timp, BNR a anunţat că blocajul financiar afectează tot mai mult economia, iar investiţiile continuă să se restrângă.

Curtea Constituţională s-a reunit în şedinţă, în această dimineaţă, la ora 10.00, pentru a lua o decizie referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie. Judecătorii au analizat datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente.

La sosirea la sediul CC, judecătorul Tudorel Toader a declarat că este posibilă o nouă amânare a unei decizii privind referendumul.

La rândul lui, judecătorul Valentin Zoltan Puşcaş a spus, la intrarea în sediul Curţii, că, din punctul său de vedere, judfecătorii vor lua astăzi o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului.

Întrebat, şi el despre o posibilă decizie cu un vot de 5 la 4, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a răspuns: "Asta vă doriţi?".

Protest în faţa Curţii Constituţionale

În timp ce judecătorii deliberează, aproximativ 200 de persoane scandează, în faţa sediului Curţii Constituţionale, cerând demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Protestatarii spun că vor ca judecătorii constituţionali să valideze referendumul din 29 iulie şi astfel Traian Băsescu să fie demis.
Protestatarii scandează "Validare", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică", "Băsescu, trădător".
Aceştia au mai multe pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui suspendat Traian Băsescu, precum "Marinare nu uita, puşcăria-i casa ta", "Vrem altfel de preşedinte", Băsescu suspendat ca Saddam Hussein". De asemenea, unii dintre protestatari au şi portavoci, de la care strigă lozinci împotriva lui Traian Băsescu.
Protestul are loc într-o zonă delimitată cu garduri de protecţie, fiind supravegheaţi de jandarmi. Pichetul este autorizat de Primăria Capitalei până la ora 11.00.
Un alt protest în faţa sediului CC a fost autorizat de Primăria Capitalei pentru marţi, între orele 15.00 şi 19.30, organizatorii spunând că autorizaţia este pentru 400 de persoane.

Povestea încâlcită a referendumului

Şedinţa CC are loc după ce judecătorii Curţii au decis devansarea termenului stabilit iniţial pentru 31 august, în urma unei solicitări a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Schimbarea termenului a fost motivată de instabilitatea politică şi impactul asupra economiei.

Astfel, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie. CC a invocat în solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a trimis Curţii o adresă cu informaţiile primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că CC va lua în calcul răspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizând însă în cazul includerii românilor din străinătate în cvorumul de la referendum că "toate legile lasă loc de interpretări".

"Mâine (marţi, n.r.) vă lămurim cu toate, sper", a mai susţinut Zegrean.

Premierul spunea, tot luni, că îşi doreşte foarte mult ca astăzi Curtea să ia o decizie "albă, neagră, validare, invalidare", dar să o ia neapărat, el subliniind faptul că orice amânare a luării unei decizii ar însemna de fapt prelungirea instabilităţii politice.

De asemenea, el a precizat că este necesar ca judecătorii să ia decizia cu şase voturi la trei, şi nu cu cinci la patru, aşa cum se vehiculează în mass-media că ar urma să se întâmple.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, declara, vineri, că nimeni nu va accepta ca judecătorii Curţii Constituţionale să invalideze cu cinci voturi la patru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, el precizând că legea obligă ca decizia să fie luată cu şase voturi la trei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite