Telenovela USR continuă. Referendumul intern va fi discutat în Consiliul Politic. Cum poate fi întors rezultatul în favoarea lui Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan a plecat din USR, dar parcă ar mai sta
Nicuşor Dan a plecat din USR, dar parcă ar mai sta

Elek Levente, preşedintele interimar al USR, a declarat pentru „Adevărul“ că organizaţia Caraş-Severin solicită convocarea Consiliului Politic al partidului pentru a analiza referendumul intern, care a decis că USR trebuie să se poziţioneze pe tema familiei tradiţionale. Consiliul Politic a mai întors un vot pe această temă în favoarea lui Nicuşor Dan. Ce ascunde acest plan.

Surse din conducerea USR au declarat pentru „Adevărul“ că zilele trecute o filială a strâns semnături pentru a convoca, la începutul lunii septembrie, Consiliul Politic (CP), al doilea for în ierarhia partidului după Congres. Contactat de „Adevărul“, preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a confirmat informaţia. „Da, este adevărat. Aştept să văd dacă a fost întrunit cvorumul de convocare. Sunt necesare 37 de semnături de la membrii CP pentru a se convoca şedinţa“, a declarat Elek Levente. Surse din USR susţin că până luni după-amiază erau strânse 48 de semnături, deci cvorumul e deja întrunit.

Întrebat cum a motivat filiala Caraş-Severin necesitatea unui Consiliu Politic în septembrie, în condiţiile în care partidul abia a trecut printr-un referendum intern, iar în luna octombrie va avea loc Congresul pentru alegerea unui nou preşedinte, Elek Levente a spus: „Sunt mai multe puncte pe ordinea de zi, printre care şi analiza rezultatului de la referendumul intern pe tema familiei tradiţionale“.

Oamenii fideli lui Nicuşor s-au mobilizat
Întrebat dacă rezultatul consultării interne ar putea fi schimbat prin votul CP, preşedintele interimar al USR a răspuns: „Nu văd cum ar putea fi schimbat sau anulat, din moment ce au votat direct membrii de partid, nu delegaţii. Ar fi o greşeală enormă. Cei din Caraş-Severin se gândesc, probabil, să pună în discuţie direcţia pe care ar trebui s-o ia partidul după acest referendum. Eu nu văd altceva“.

Alţi lideri USR văd însă şi altceva, în condiţiile în care demersul organizaţiei Caraş-Severin ridică unele semne de întrebare. În primul rând, potrivit unor surse neutre din partid, filiala Caraş-Severin este controlată de Oana Bâzgan, una dintre susţinătoarele lui Nicuşor Dan. În al doilea rând, semnăturile pentru convocarea CP au fost strânse în timp record. „E dubios că de sâmbătă-seară până duminică au fost strânse toate semnăturile necesare. Printre semnatari se numără foarte mulţi dintre oamenii fideli lui Nicuşor, cum ar fi Cristian Ghica sau Cristian Seidler, ca să dau doar două nume cunoscute, plus alţi oameni din teritoriu“, au declarat pentru „Adevărul“ surse din conducerea USR.

Alte surse din USR susţin că filiala Caraş-Severin va propune, în cadrul Consiliul Politic, înfiinţarea unei Comisie de analiză a referendumui intern, iar concluzia acestei analize ar urma să fie validată de Congres. Miza ar fi următoarea: Nicuşor Dan are încă majoritate în Consiliul Politic, organism format din membrii Biroului Naţional, liderii organizaţiilor judeţene şi parlamentarii USR.

N-ar fi pentru prima dată când Consiliul Politic ar întoarce un vot pe tema familiei tradiţionale. În luna iunie, Biroul Naţional al USR- forul săptămânal de conducere- a votat ca partidul să se poziţioneze pe tema refrendumului propus de Coaliţia pentru Familie. Nicuşor Dan a demisionat, a fost convocat Consiliul Politic, care a întors votul în favoarea lui Nicuşor Dan. Numai că, de data această, la mijloc e totuşi un refrendum intern, care e mai greu de întors, deşi sunt mulţi membri USR care contestă legitimitatea votului intern. „Rămâne această discuţie: una e ca 1.400 de oameni ( câţi au votat la refrendum - n.r) să decidă într-un fel, alta e ca 600.000 de oameni să decidă într-un alt fel, aşa cum s-a întâmplat la alegerile parlamentare. Dacă cinvea va ridica problema analizei referendumului intern, cu siguranţă va fi discutată la Congres“, a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul USR Lucian Viziteu.

Zilele trecute, preşedintele demisionar al USR, Nicuşor Dan, a pus sub semnul întrebării rezultatul referendumului intern pe tema familiei tradiţionale. Nicuşor Dan a susţinut că, eventual, Congresul USR trebuie să decidă dacă partidul se poziţionează sau nu pe subiectul modificării Constituţiei în sensul dorit de Coaliţia pentru Familie.

Surse din USR vorbesc chiar despre o candidatură a lui Nicuşor Dan la Congres, dacă rezultatul refrendumului va fi invalidat de Consiliul Politic. Chiar dacă a pierdut la refrendumul intern, votul unui Congres i-ar putea fi favorabil lui Nicuşor Dan, în condiţiile în care nu votează toţi membrii de partid, ci doar 240 de delegaţi. Deşi crede că anularea rezultatului la refrendumului intern ar fi o greşeală, preşedintele interimar al USR regrată plecarea lui Nicuşor Dan din partid. „Nu sunt deloc împăcat cu decizia lui Nicuşor. Locui lui e aici. A luat o decizie pripită. Putea să rămână în partid şi să lupte din interior“, a conchis Elek Levente.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite