Tăriceanu, despre OUG privind migraţia aleşilor locali: Primarii să rămână în partidele la care au plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit marţi, într-un interviu pentru Agerpres, despre Decizia CCR în cazul OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali şi a spus că ar trebui aplicată în viitor, iar primarii care au practicat traseismul ar trebui să rămână în formaţiunile care i-au primit.

„Suntem în faţa unei situaţii rar întâlnite în lumea civilizată şi democratică. Nu aleşii locali migrează, ci partidul căruia ei îi aparţin migrează. E a doua oară când se întâmplă — Partidul Democrat s-a făcut din socialist, popular, iar acum Partidul Liberal a renunţat la liberalism şi s-a făcut Popular. Decizia CCR nu am decât să o respect, dar nu pot să nu semnalez că, în plan politic, se creează o problemă“, a spus Tăriceanu.

În opinia lui Tăriceanu, Decizia Curţii creează „o situaţie cel puţin periculoasă“.

„Ce s-ar întâmpla dacă un partid din România, care astăzi este democratic, la alegeri participă şi este votat de cetăţeni cu convingeri democratice? Peste un an are un Congres şi hotărăşte că devine partid ultranaţionalist, xenofob, extremist, şi aleşii spun: Noi nu suntem dispuşi să mergem pe această direcţie pe care conducerea partidului a hotărât-o şi vrem să rămânem democraţi. Conform CCR, ei trebuie să îşi piardă mandatele, adică se creează o situaţie pe care aş numi-o cel puţin periculoasă şi la care nu ştiu dacă CCR s-a gândit atunci când a luat decizia pe care o cunoaştem“, a exemplificat preşedintele Senatului.

Intrebat care este soluţia pe care o propune pentru rezolvarea problemei, Tăriceanu a răspuns că ar trebui ca aleşii locali să îşi menţină mandatele şi să rămână în partidele care i-au primit.

„Din motivaţia Curţii, ceea ce înţeleg este că CCR niciodată nu decide retroactiv, ci decide pentru viitor. Prin urmare, aleşii locali care au făcut aceste opţiuni rămân acolo unde au făcut opţiunea de a trece la partidul de care consideră că sunt reprezentaţi şi nu rămâne decât ca hotărârea CCR să fie aplicabilă pentru viitor“,  a conchis Tăriceanu.

Citeşte şi:

Cu ce s-a ales PSD Teleorman în urma OUG 55: 18 primari, 14 viceprimari, 105 consilieri locali şi doi consilieri judeţeni

PSD Teleorman a făcut bilanţul racolărilor de aleşi locali, în urma apariţiei şi aplicării OUG 55/2014. În barca social demcrată au intrat 104 consilieri locali aflaţi în funcţie în comune, 23 de consilieri locali supleanţi, doi consilieri judeţeni , un consilier municipal de la Turnu Măgurele, 18 primari şi 14 viceprimari.

Ordonanţa traseismului, respinsă de Camera Deputaţilor, dar primarii rămân cu mandatul. UDMR a lipsit de la vot

Ordonanţa de urgenţă 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul, nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor, pentru că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Camera Deputaţilor a fost primă cameră sesizată, Senatul având ultimul cuvânt. Până ca ordonanţa să fie respinsă prin lege, ea îşi face în continuare efectele.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite