Surse: PSD amână suspendarea lui Iohannis şi numirea lui Vlase la SIE. Motivul: sentinţa lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD va aştepta încă o săptămână ca preşedintele Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, în caz contrar va declanşa procedura de suspendare. Iniţial, liderii PSD plănuiau să facă acest pas miercuri, 20 iunie. De asemenea, Liviu Dragnea se opune ca Parlamentul să voteze marţi numirea deputatului PSD Gabriel Vlase la şefia SIE, de teamă că ar putea rămâne fără partid dacă joi va fi condamnat în dosarul angajărilor fictive.

Prin nominalizarea lui Gabriel Vlase pentru şefia SIE, preşedintele Klaus Iohannis a stricat planurile PSD. Potrivit unor surse politice, coaliţia de guvernare plănuia să-l suspende miercuri pe şeful statului, pe motiv că refuză să pună în aplicare o decizie a CCR (privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi). De asemenea, liderii PSD se pregăteau să-l acuze pe Iohannis că n-a făcut nicio propunere pentru şefia SIE, în condiţiile în care Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat în urmă cu doi ani.

Joi, şeful statului l-a nominalizat pe deputatul PSD Gabriel Vlase pentru conducerea SIE, mutare care l-a bulversat pe Liviu Dragnea. Iniţial, Marian Neacşu, secretarul general al PSD şi unul dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea, anunţase că Vlase va fi votat marţi de Parlament, însă Liviu Dragnea s-a răzgândit subit. „Am primit o adresă de la preşedinte, şi eu şi Călin Popescu Tăriceanu, cu o propunere pentru SIE. Ca să citez un clasic în viaţă, această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări, o să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă, o să vă comunic“, a spus Dragnea la şcoală de vară a PSD, ironizându-l pe Iohannis.

Potrivit unor surse din conducerea PSD, Liviu Dragnea aşteaptă mai întâi sentinţa din dosarul anagajărilor fictive. „Marţi era programat votul pentru Vlase, iar joi Liviu Dragnea e programată decizia în dosarul cu Protecţia Copilului Teleorman. În cazul în care îl pune marţi pe Vlase şef la SIE, apoi joi primeşte condamnare, Dragnea riscă să rămână fără partid“ au declarat sursele citate pentru „Adevărul“.

Gabriel Vlase este unul dintre apropiaţii fostului premier Mihai Tudose, care, în aceste zile, spijinit şi de Victor Ponta, încearcă să atragă de partea sa mai mulţi parlamentari PSD nemulţumiţi de modul autoritar în care Dragnea conduce partidul. Aşadar, instalarea lui Gabriel Vlase la şefia SIE ar însemna un argument în plus pentru unii parlamentari PSD care momentan pendulează între Dragnea şi Tudose.

Preocupat să nu piardă partidul, liderul PSD Liviu Dragnea a amânat şi planul de suspendare a preşedintelui Iohannis, programat pentru miercuri. Potrivit unor surse politice, liderii PSD mai aşteaptă o săptămână ca şeful statului să semneze revocarea şefei DNA, în caz contrar urmând să stabilească un calendar al suspendării. Totul depinde însă de sentinţa pe care liderul PSD o va primi  joi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite