Surse: Cine se luptă pentru Ministerul Apărării. Şeful Comisiei SIE şi un baron local, favoriţi să-i ia locul lui Ţuţuianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PSD se reuneşte marţi pentru a stabili cine-i va urma în funcţie lui Adrian Ţuţuianu. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că cele mai mari şanse pentru a ajunge ministru le are Mihai Weber, preşedintele Comisei de control SIE.

Conducerea PSD se reuneşte azi pentru a desemna viitorul ministru al Apărării, după ce Adrian Ţuţuianu a demisionat forţat de Liviu Dragnea. Surse social-democrate au declarat pentru „Adevărul“ că cele mai mari şanse pentru Apărare le are senatorul Mihai Weber. În ciuda faptului că nu este un parlamentar notoriu, Weber este preşedintele Comisie de control SIE şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, ambele funcţii cu greutate. Deşi Weber a negat că şi-ar dori funcţia de ministru, preşedintele Comisiei SIE este prima variantă pe lista lui Liviu Dragnea, potrivit surselor „Adevărul“. Însă şi premierul Mihai Tudose, care până acum a executat cu sfinţenie ordinele de la partid, are un favorit pentru Ministerul Apărării: deputatul Gabriel Vlase, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Numele lui Valse a mai fost vehiculat pentru MApN atât în ianuarie, când s-a închegat Guvernul Grindeanu, dar şi în urmă cu două luni, la coacerea Executivului Tudose. Potrivit surselor citate, Dragnea a refuzat să-l instaleze pe Gabriel Vlase ministru pe motiv că nu este suficient de fidel faţă de partid. Aşadar, azi, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, va fi prima confruntare, fie ea şi la distanţă, între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose.

Mocioalcă, soluţia păcii
Şanse mari pentru a-l înlocui pe Adrian Ţuţuianu le are şi Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin, unul dintre cei mai importanţi lideri ai partidului din teritoriu. Mocioalcă este la al cincilea mandat de parlamentar, în acest moment fiind secretarul Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Însă funcţia din Parlament contează mai puţin. Motivul pentru care Dragnea îl vrea pe Mocioalcă ministru ţine de răfuielile interne din PSD.

Mocioalcă a fost unul dintre susţinătorii lui Sorin Grindeanu în conflictul cu Liviu Dragnea. La moţiunea de cenzură, Mocioalcă şi alţi doi parlamentari din Caraş nu au fost prezenţi în sală, tocmai pentru a influenţa rezultatul votului. Chiar dacă apropiaţii lui Liviu Dragnea l-au considerat atunci trădător, Mocioalcă este în continuare un pion important în partid, mai ales din perspectiva aritmeticii parlamentare. În acest moment, majoritatea PSD-ALDE este pe muchie de cuţit, iar cei şapte parlamentari (cinci deputaţi şi doi senatori) de Caraş controlaţi de Mocioalcă pot înclina oricând balanţa în defavoarea PSD.

Întrebat dacă va putea trece peste trădarea lui Mocioalcă de la moţiunea de cenzură, Liviu Dragnea a spus: „Domnul Mociolacă n-a trădat pe nimeni. El a avut o opţiune atunci“. Opţiunea să nu se prezinte la vot, în condiţiile în care fiecare absenţă a unui parlamentar PSD era în favoarea lui Grindeanu

Nu e nicio  criză la MAPN. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite