Orban a făcut plângere penală pe numele lui Dragnea şi Dăncilă. Premierul, acuzat de înaltă trădare. Liderul PSD, acuzat de divulgare de informaţii secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală pe numele Vioricăi Dăncilă, premierul fiind acuzat de „înaltă trădare“. Liderul PNL a refuzat, iniţial, să comenteze, dar nu a infirmat informaţia, dând detalii în cadrul unei conferinţe. De asemenea, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă a confirmat pentru un site de ştiri existenţa acestei plângeri, precum şi a alteia pe numele lui Liviu Dragnea.

UPDATE Ludovic Orban a făcut primele declaraţii oficiale această temă la o conferinţă de presă susţinută la Iaşi. „Am depus o sesizare la PICCJ privind anumite fapte săvârşite de Viorica Dăncilă, dar şi de preşedintele Liviu Dragnea. Această sesizare este depusă de mine, Ludovic Orban, în calitate de cetăţean al României. Am considerat o obligaţie morală pentru mine. Niciodată nu am acceptat să închid ochii, să tac, să fiu pasiv, atunci când am constatat lucruri grave care afectează interesele fundamentale ale României, iar ceea ce se întâmplă de o bună bucată de vreme riscă să distrugă orice urmă de credibilitate a României pe plan extern, riscă să dinamiteze punţi care au fost construite în zeci de ani de România şi alte ţări, de asemenea riscă să pună în pericol interese fundamentale ale României care sunt puse pe tarabă ca la talcioc de Dragnea şi de acoliţii lui pentru diferite interese de natură personală”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberal a adăugat că aceasta este firea sa şi nu a putut să stea pasiv. „Nu am putut să mă fac că nu văd cum România este făcută praf de un clan de pigmei obişnuiţi să se joace în nisip cu lopăţica pe malul lacului Belina. Am depus această sesizare pentru că am considerat necesar ca cineva să sesizeze aceste fapte. Eu nu am calitatatea, nu sunt eu procuror, nu eu hotărăsc dacă cineva este sau nu este vinovat. Pe de altă parte, acolo este vorba de nişte fapte care pot să ridice temeinice semne de întrebare cu privire la încadrarea acestor fapte ca posibile infracţiuni - de exemplu, difuzarea de informaţii cu caracter secret, nepublice, care nu sunt destinate publicităţii, de exemplu, uzurparea de funcţie, de exemplu ascunderea de informaţii către preşedinte, informaţii care pot să afecteze interesele statului român”, a mai afirmat preşedintele PNL. 

UPDATE Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  a confirmat pentru HotNews  faptul că PNL a depus plângere la Parchetul General împotriva Vioricăi Dăncilă şi a lui Liviu Dragnea pentru pentru comiterea mai multor infracţiuni.Plângerea penală o vizează pe premierul Viorica Dăncilă pentru patru infracţiuni: uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României,  înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, 

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, plângerea vizează doar infracţiunea de divulgare de informaţii secrete. 


Plângerea pe numele Vioricăi Dăncilă a fost depusă la Parchetul General. Potrivit unor surse „Adevărul“ motivele plângerii penale ar fi: înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. 

Potrivit sursei citate, plângerea vine în contextul scandalului legat de începerea procedurii de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Pe această temă, între Guvernul condus de Viorica Dăncilă şi preşedintele ţării, Klaus Iohannis, nu a existat un dialog. Dăncilă şi Liviu Dragnea, şeful PSD, au fost cei care au anunţat intenţia de a muta Ambasada României din Israel.  

Reacţiile liberalilor

„Nu vă pot da un răspuns acum. Sunt în Iaşi“, a fost singurul comentariu pe care l-a făcut Ludovic Orban pentru „Adevărul“ 

Întrebat de „Adevărul“, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a precizat: „Nu am cunoştinţă de un astfel de demers, dar cu siguranţă cred că motive ar fi pentru a face o astfel de acţiune. Motive ar fi de la dezinformarea preşedintelui, divulgarea de informaţii publice care nu trebuiau divulgate, uzurparea de calităţi oficiale. Sigur, se poate ajunge până la trădare, dacă ne uităm la modul cum înţeleg să facă politica externă, fără consultarea obligatorie şi legală a actorilor prevăzuţi de Constituţie“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite