SURSE Liberalii forţează intrarea lui Bolojan în cursă pentru şefia PNL. Cum a devenit un vechi liberal preferatul PDL-iştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Bolojan
Ilie Bolojan

Ilie Bolojan, primar al Oradei şi fost secretar al PNL, este presat de numeroşi lideri liberali din teritoriu, majoritatea din fostul PDL, să-şi anunţe candidatura pentru şefia partidului, potrivit unor surse politice. Bolojan ar avea susţinerea majorităţii organizaţiilor din Transilvania, însă alături de el ar veni şi filiale din Moldova, sau din sudul ţării.

Puşi în situaţia de a alege între Cătălin Predoiu, un politician care nu câştigat nici un rând de alegeri, şi Ludovic Orban, achitat în primă instanţă, dar care nu reprezintă garanţia unui viitor succes, numeroşi lideri locali s-au pus de acord în ultimele zile să forţeze intrarea în cursa pentru şefia PNL a lui Ilie Bolojan, actual primar al Oradei şi fost secretar general al partidului, au povestit surse din conducerea PNL pentru „Adevărul“. „Sunt unii care trag de Bolojan să candideze, dar nu cred că-şi va depune candidatura“, declara un vechi liberal, miercuri dimineaţă, oarecum sceptic despre varianta Bolojan, candidat la preşedinţia PNL.

Susţinere puternică din partea PDL
Situaţia s-a schimbat însă în ultimele două zile. Liderii din teritoriu, majoritatea foşti PDL-işti, au discutat cu Bolojan (membru al PNL din 1993) subiectul şefiei PNL, fără a primi de la acesta un răspuns clar. Totuşi, Bolojan s-a angajat să rezolve dilema în zilele următoare. Alături de fostul secretar al PNL ar aproape toate organizaţiile puternice din Transilvania (Arad, Alba, Cluj, Oradea, Timiş, Braşov, Bistriţa), Moldova (Suceava, Vrancea), din sudul României (Prahova, Constanţa, posibil şi Teleorman), au precizat pentru „Adevărul“ surse politice.

De ce Ilie Bolojan? Surse politice din PNL au explicat faptul că acesta, în perioada în care a fost secretar a căutat să rezolve problemele partidului şi a evitat jocurile de culise. „E un om foarte serios şi te poţi baza pe cuvântul lui. Bolojan a fost preocupat de rezolvarea problemei datoriilor şi chiar a reuşit să plătească o parte importantă din aceasta. A vrut o organizare serioasă şi fiecare să-şi facă treaba. Din păcate, unora, precum Mihai Voicu, nu le-a plăcut asta. Nu e om al cooperativelor“, au precizat surse politice. Mihai Voicu, actualmente deputat de diaspora, a fost cel care, surprinzător, i-a cerut demisia lui Bolojan din funcţia de secretar general, cu toate el câştigase un nou mandat de primar, partidul obţinuse 32% la nivel naţional, în timp ce organizaţia condusă de Voicu luase mai puţin de 15%.

Dacă şi-ar anunţa candidatura, alături de Bolojan ar veni şi Alina Gorghiu, în condiţiile în care aceasta s-a distanţat de tabăra formată de Mihai Voicu, Cristian Buşoi, Gigel Stirbu, Marian Petrache. De altfel, tabăra pro-Bolojan s-a format tocmai ca o reacţie la ceea ce s-a întânplat şi la începutul săptămânii când, în urma unor jocuri de culise, senatorul Iulian Dumitrescu a pierdut cursa pentru secretar general interimar în favoarea lui Cristian Buşoi.

Cum se poziţionează Blaga
Fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, chiar dacă nu mai deţine nicio demnitate în partid, încă are influenţă. Potrivit unor surse politice, cu toate că el este cel care l-a girat pe Cătălin Predoiu drept candidat din partea PDL pentru şefia partidului, ar putea începe reevaluare a acestei opţiuni, în condiţiile în care ştie că Bolojan e unul din liderii PNL care ar fi susţinut de ambele grupări şi în special de liderii care au scos rezultate bune.


Cine e Ilie Bolojan
Membru PNL din 1993, Ilie Bolojan a devenit celebru după ce a fost numit în secretar general al Guvernului în perioada 2007-2008. În iunie 2008, liberalul a fost ales cu primar al Oradei cu peste 50% din voturi. Bolojan a mai câştigat, ulterior, două mandate de primar, în 2012 şi 2016. În perioada decembrie 2015 – decembrie 2016 a fost secretar general al PNL.

 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite