Surse. A început măcelul în PSD. Cine sunt cei doi lideri pe care Viorica Dăncilă îi acuză de trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD Viorica Dăncilă s-a plâns apropiaţilor că Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Paul Stănescu, liderul PSD Olt, au sabotat negocierile cu parlamentarii ALDE şi ProRomânia pentru a respinge moţiunea de cenzură a Opoziţiei, susţin surse politice pentru Adevărul. Dăncilă îl acuză pe Ciolacu că vrea să împingă PSD spre ProRomânia.

Concret, Viorica Dăncilă îi reproşează lui Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, că nu a negociat cu parlamentarii ProRomânia – majoritatea racolaţi de la PSD. Potrivit unor surse politice, mai mulţi aleşi din partidul lui Ponta care au semnat moţiunea de cenzură au trimis semnale către PSD că sunt dispuşi să se răzgândească. Până la urmă, au votat alături de Opoziţie. Dăncilă se aştepta ca Ciolacu să rupă câteva voturi de la Ponta care să salveze Guvernul, la fel cum ProRomânia l-a ajutat să ajungă preşedintele Camerei Deputaţilor după arestarea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD îl acuză pe Ciolacu că ”vrea să pună PSD în braţele lui Victor Ponta”, susţin sursele citate.

Viorica Dăncilă crede că a fost trădată şi de Paul Stănescu, liderul PSD Olt, cu care e la cuţite. Motivul suspiciunii: deputatul ALDE Mihai Niţă. Aflat la cuţite cu Tăriceanu, Niţă ar fi sprijinit Guvernul Dăncilă, însă în final a votat moţiunea Opoziţiei. Paul Stănescu e cel mai influent politician din Olt, în timp ce Niţă a fost ales pe listele ALDE Olt, cei doi având o relaţie apropiată. În acest context, Viroica Dăncilă crede că Stănescu dinadins nu a negociat cu Niţă, tocmai pentru a pune umărul la debarcarea sa de la Palatul Victoria.

”A fost o diferenţă de doar cinci voturi, în condiţiile în care am avut patru trădători pe faţă de la PSD, plus alţii cu care se putea negocia de la ALDE şi ProRomânia. Dacă Ciolacu şi Stănescu s-ar fi implicat, moţiunea n-ar fi trecut”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevarul.

Liderii PSD se vor reuni azi pentru a-i exlcude din partid pe cei care au votat alături de PNL: Sorin Bota, Gabriel Petrea, Mihăiţă Găină şi Iustin Talpoş. Mâine, Viorica Dăncilă îşi va relansa candidatura la alegerile prezidenţiale în prezenţa a 10.000 de social-democraţi. Chiar dacă a pierdut guvernarea, Dăncilă speră să intre în turul doi cu Iohannis şi să rămână în fruntea partidului.

Pierde şi şefia PSD?

Viorica Dăncilă a avut un mesaj şi pentru liderii PSD care uneltesc să o trântească şi din fruntea partidului înainte de prezidenţiale.  „Dacă organizezi un puci în care să dai jos preşedintele partidului, să elimini candidatul la prezidenţiale, înseamnă că tu vrei să vinzi partidul, vrei să dai partidul pe tavă pentru că ăsta este interesul tău. In condiţii normale, nu numai în ceea ce mă priveşte, în orice partid, în momentul în care vrei să-ţi omori preşedintele partidului cu o lună de zile înainte de alegeri, preşedinte al partidului care e şi candidat la prezidenţiale, înseamnă că miza ta este alta”, a spus Viorica Dăncilă, joi seara, la RTV.

Premierul Viorica Dăncilă plănuia să îşi asigure susţinerea în teritoriu, alocând în următoarea perioadă 10 miliarde de lei către primari, iar judeţele care au fost desemnate să primească cele mai mari sume sunt cele ale unor importanţi baronilor locali PSD şi ale unor oameni cu greutate în partid.

Moţiunea de cenzură a Opoziţiei a trecut, cu 238 de voturi favorabile, 5 peste limita majorităţii. Trei parlamentari PSD au votat alături de Opoziţie. PSD pierde Puterea după 7 ani şi jumătate de guvernare, cu o scurtă pauză – Cabinetul Cioloş. Premierul Viorica Dăncilă s-a răfuit, în plen, cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu Victor Ponta. Liderii ALDE şi ProRomânia au ironizat-o pe Dăncilă.

Preşedintele a devenit jucător în buza campaniei electorale, deşi cinci ani s-a ţinut departe de modelul Traian Băsescu. Iohannis a pus umărul la trântirea Guvernului Dăncilă şi acum trebuie să aleagă: alegeri anticipate sau premier PNL. Un guvern tehnocrat, după modelul Cioloş, sau un nou premier susţinut de troica PSD-ALDE-ProRomânia sunt variante excluse

Citeşte şi:

Lovitură după lovitură pentru PSD: în timp ce Dăncilă pierdea guvernul, CCR anunţa că Dragnea rămâne definitiv în puşcărie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite