Surse: Dragnea le-a făcut prima concesie majoră maghiarilor pentru liniştea guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor

Deşi Liviu Dragnea neagă, PSD şi UDMR s-au înţeles ca statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 15% minoritari, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“. Legea actuală cere 20%, în timp ce liderii maghiari solicitau ca pragul să fie coborât la 10%. PSD şi-a conservat astfel voturile UDMR din Parlament

Liviu Dragnea este pe cale să facă primul compromis important în relaţia cu UDMR. Potrivit unor surse politice, liderul PSD este de acord ca statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 15% minoritari. Legea actuală prevede un prag de 20%, iar proiectul de lege iniţiat de parlamentarii maghiari prevede reducerea pragului la doar 10%. Aşadar, Dragnea şi Kelemen Hunor s-au întâlnit la jumătate.

În public, Liviu Dragnea a insistat pe faptul că pragul nu va fi coborât de la 20% la 10%, tocmai ca să nu pară că PSD face o favoare atât de mare UDMR. „Le-am spus (deputaţilor PSD – n. red.) că nu am avut nicio discuţie pe tema asta şi că din punctul meu de vedere este prematur să se discute acum despre modificări legislative generate sau solicitate prin acele amendamente – respectiv procentul de 10% care să fie scăzut de la 20%“, a spus Dragnea.

Însă când a fost întrebat, concret, dacă susţine pragul de 15%, Dragnea n-a mai respins atât de vehement procentul. „Am spus că sub nicio formă nu poate  fi vorba de 10%, putem porni discuţia de la 15%, dacă vreodată o vom porni“. Surse din ambele partide au confirmat pentru „Adevărul“ că înţelegerea este stabilită la 15%, numai că cei doi lideri aşteaptă să se mai liniştească apele, în condiţiile în care Opoziţia a criticat dur concesia făcută de PSD.

Planul

În acest moment, legea iniţiată de UDMR care prevede scăderea pragului de la 20% la 10% se află în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, acolo unde, în urmă cu câteva zile, parlamentarii PSD şi ALDE au votat în favoarea propunerii UDMR. Pentru a nu aprinde şi mai mult spiritele, Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor s-au înţeles ca proiectul să treacă tacit de Camera Deputaţilor ( fără să fie supus la vot), apoi pragul de 15% să fie decis la Senat. Astfel, Liviu Dragnea, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar scăpa complet de răspundere, iar cel care va trebui să-şi asume votul va fi Călin Popescu Tăriceanu, liderul Senatului. „Foarte probabil, legea va trece de Senat cam la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie“, susţin sursele citate. Adică fix în preajma vacanţei parlamentare.

Susţinerea UDMR este esenţială pentru PSD în Parlament, în condiţiile în care social-democraţii şi ALDE au o majoritate pe muchie de cuţit. Iar Liviu Dragnea caută să-şi securizeze majoritatea, mai ales după ce Victor Ponta şi-a lansat un nou partid politic alături de Daniel Constantin, deci există posibilitatea ca unii aleşi PSD să-l urmeze pe fostul premier.

Povestea legii
În luna mai, UDMR a iniţiat legea care prevede scăderea pragului de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului de persoane aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. O lună mai târziu, liderii UDMR i-au cerut lui Dragnea adoptarea legii în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Dragnea acceptase în primă fază, dar s-a răzgândit peste noapte, ca urmare a presiunilor mediatice. Până la urmă, a trecut moţiunea de cenzură cu cele 17 voturi ale minorităţilor naţionale, altele decât cele maghiare. Apoi a venit vacanţa parlamentară şi subiectul s-a stins. Dar toamnă a readus negocierile dintre Dragnea şi Kelemen Hunor.

UDMR - şi la Putere, şi în Opoziţie
PSD şi UDMR au semnat un protocol de colaborare parlamentară, prin care maghiarii susţin majoritatea PSD-ALDE, însă fără a primi funcţii  în Guvern. Decizia UDMR de a refuza posturi ministeriale vine pe fondul Centenarului. Maghiarii nu vor să fie la guvernare în anul în care România aniversează 100 de ani de la Marea Unire, care a însemenat şi alipirea Transilvaniei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite