Dragnea a convocat luni Comitetul Executiv al PSD pentru a cere demisia lui Tudose. Surse: Liderul PSD are o majoritate fragilă. Miniştrii se revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose Foto INQUAM PHOTOS
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose Foto INQUAM PHOTOS

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că e „foarte probabil“ ca preşedintele PSD Liviu Dragnea să convoce luni Comitetul Executiv al PSD pentru a tranşa soarta premierului Mihai Tudose. Surse citate susţin că Dragnea îi va cere demisia premierului, în condiţiile în care are „încă“ majoritate în CEX, forul extins de conducere al PSD. În replică, mai mulţi miniştri PSD şi-au arătat susţinerea faţă de Tudose.

UPDATE Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a confirmat, pentru DCNews.ro, convocarea CEX-ului pentru luni. „Acest CExN fulger va avea loc luni. Tema este să ne reglăm în interior toate problemele care au ajuns în spaţiul public amplificate de 100 de ori faţă de dimensiunea lor reală. Să ieşim cu asigurări către cei care ne-au votat că nu ne batem joc de votul lor, să trecem peste orgolii şi poziţii personale, aşa cum  am făcut-o întotdeauna şi să mergem mai departe”, a spus Codrin Ştefănescu.

***

Liderii PSD convocaseră şedinţa Comitetului Executiv pentru data de 29 ianaurie, la Iaşi, cu scopul de a dezbate planul de restructurare a Guvernului propus de premierului Mihai Tudose. Între timp, Tudose a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea, pe motiv că l-a minţit în scadalul poliţistului-pedofil. 

În replică, Liviu Dragnea, însoţit de vicepremierul Paul Stănescu, a plecat prin nordul ţării pentru a discuta cu baronii PSD mici şi mijlocii schimbarea premierului. După mini-turneul lui Dragnea prin ţară, mai mulţi lideri PSD apropiaţi de Liviu Dragnea au solicitat întrunirea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional (CEx) pentru a tranşa criza din interiorul partidului. 

Graba lui Liviu Dragnea se explică prin faptul că liderul PSD încă mai are majoritate în CEX, deşi războiul cu Mihai Tudose i-a ştirbit serios din autoritate. Însă, dacă ar fi aşteptat până pe data de 29 ianaurie, şansele ca premierul Tudose să-şi creioneze o majoritate în CEX creşteau.

Ulterior, după ce în presă a apărut informaţia că Liviu Dragnea a convocat luni o şedinţă a CEx-ului în care va cere demisia lui Mihai Tudose, mai mulţi miniştri şi lideri PSD din teritoriu şi-au arătat susţinerea pentru premier.

Cine face parte din CEX

Potrivit statutului PSD, Comitetul Executiv Naţional se constituie din:

  • membrii Biroului Permanent Naţional, cu drept de vot; ( preşedintele PSD, preşedintele executiv, vicepreşedinţii, premierul - n.r)
  • liderii grupurilor parlamentare;
  • liderul PSD din Parlamentul European;
  • preşedinţii organizaţiilor judeţene / de sector ale PSD;
  • preşedintele organizaţiei municipale PSD Bucureşti;
  • preşedinte PSD Diaspora;
  • preşedinte PSD Republica Moldova;
  • preşedinţi ai TSD, OFSD, OPSD, LAL, PES Activists România.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite