Surse: Ce ascunde trocul PSD-UDMR care a omorât democraţia în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea vorbesc o limbă comună: cea a antijustiţiei
Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea vorbesc o limbă comună: cea a antijustiţiei

Coaliţia PSD-ALDE a modificat pe fugă Regulamentul Camerei Deputaţilor astfel încât a pus de două ori pumnul în gura Opoziţiei. Totul pentru voturile UDMR, fără de care riscă să piardă majoritatea în primăvară. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că PSD a căzut de acord ca maghiarii să primească mai multe drepturi în domeniul educaţiei, iar UDMR va fi loială social-democraţilor şi la anul. Legile Justiţiei au fost doar un hop de moment

În şedinţa de ieri a Camerei Deputaţilor, PSD nu doar că a tăiat microfonul parlamentarilor critici cu Puterea, ci a tăiat total unele drepturi - şi aşa fragile - ale Opoziţiei. PNL, USR şi PMP nu vor mai putea susţine în plen amendamentele respinse în Comisii, deci dezbaterea parlamentară va pierde din substanţă. A două măsură luată de PSD: Opoziţia va putea să numească preşedinţi de Comisii parlamentare doar senatori şi deputaţi care sunt pe placul Puterii.

Aceste două prevederi vin pe fondul unei negocieri pe sub masă între PSD şi UDMR. Aparent, la mijloc ar fi legile Justiţiei. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că trocul dintre Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor este cu bătaie mai lungă: actuala Putere vrea să-şi conserve majoritatea pentru anul viitor, iar voturile UDMR sunt vitale. Aşa că PSD a promis drepturi mai multe pentru maghiari în zona educaţiei.  Iată, cronologic, cum s-au şantajat PSD şi UDMR în ultima săptămână până să ajungă la o înţelegere.

Pasul 1. Deputatul PSD Florin Iordache a depus săptămâna trecută un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care amendamentele la o lege respinse într-o Comisie de specialitate se resping automat şi în plen. Ideea lui Iordache a apărut în contextul în care Opoziţia a blocat votul final la prima lege a Justiţiei, obligând Puterea să voteze 400 de amendamente bucată cu bucată.

Pasul 2. Proiectul iniţiat de Iordache a mers în Comisia pentru Regulament, unde a primit aviz negativ, după ce deputatul UDMR Marton Arpad a votat, suprinzător, împotrivă. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că maghiarii le-au cerut social-democraţilor să susţină proiectul de lege pentru înfiinţarea liceului teologic de la Târgu Mureş, desfiinţat în vară prin decizie judecătorească. Pentru că este un subiect sensibil, PSD a refuzat în primă fază, iar atunci Marton Arpad s-a opus proiectului iniţiat de Iordache.

Pasul 3. PSD avea nevoie stringentă să adopte proiectul lui Iordache, pentru că Opoziţia a depus sute de amendamente la celelalte două legi ale Justiţiei din pachetul de trei, dar şi la legea bugetului pe 2018. PSD şi-a propus să treacă aceste proiecte până la Crăicun, aşa că trebuia să respingă la pachet sutele de amendamente depuse de Opoziţie. Fără UDMR, majoritatea este pe muchie de cuţit, aşa cum s-a văzut la prima lege a Justiţiei, trecută la o diferenţă de doar câteva voturi. Astfel, PSD n-a riscat să voteze proiectul lui Iordache fără ajutorul UDMR şi a negociat din nou cu maghiarii. Potrivit unor surse politice, Dragnea n-a vrut să susţină înfiinţarea liceului teologic din Târgu Mureş - proiect de lege care s-a aflat ieri în dezbaterea Camerei Deputaţilor - pentru că Opoziţia şi presa ar fi taxat trocul la vedere. Sursele citate susţin că Dragnea a venit cu o altă concesie: le-a promis liderilor maghiari drepturi mai multe în educaţie, dar printr-o lege votată în primăvară. UDMR a acceptat, iar Dragnea a scăpat de emoţii că ar putea pierde majoritatea în Parlament peste iarnă.

Pasul 4. Marţi seară, Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei de Regulament din Camera Deputaţilor, a convocat o şedinţă intempestivă pentru miercuri dimineaţă, înainte de votul din plen pentru legile Justiţiei. Nicolicea scos de la naftalină un proiect mai vechi, iniţiat de colegul său de partid Ioan Munteanu, care prevedea că Opoziţia nu mai poate numi ce oameni doreşte în fruntea Comisiilor parlamentare care îi revin în urma negocierilor cu puterea. La acest proiect a agăţat, deşi nu avea nicio legătură, şi ideea lui Iordache, ca amendamentele respinse în Comisii, respinse să fie şi în plen. Iar Marton Arpad a votat de această dată „pentru“, deşi cu două zile în urmă, la proiectul identic iniţiat de Florin Iordache, votase împotrivă. Între timp, partidul i-a dictat altceva. 

Pasul 5. Miercuri la amiază, proiectul votat în Comisia condusă de Nicolicea era pe ordinea de zi a plenului, votat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, iar peste o oră intra deja în vigoare, publicat în Monitorul Oficial, instituţie aflată în subordinea Guvernului PSD. Deci PSD era liber să respingă la pachet amendamentele depuse de Opoziţie la legile Justiţiei, adoptate, în final, miercuri-seară de către deputaţi.

Pasul 6. În concluzie, odată cu modificarea pe repede-nainte de Regulamentul Camerei Deputaţilor, Opoziţia a pierdut dreptul de a dezbate în plen amendamentele respinse într-o Comisie  şi, totodată, va sta la mâna Puterii când va numi un preşedinte de Comisie parlamentară, drept care îi revine în urma ponderii din legislativ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite