Sunt conştienţi guvernanţii de riscul ca o manifestaţie paşnică să se transforme într-o catastrofă umană?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observ că nu le pasă guvernanţilor de manifestaţiile care se petrec aproape zilnic. În Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării. Au văzut că sunt paşnice, că protestatarii pleacă liniştiţi acasă, iar pe ei  nu-i opreşte nimic să-şi continue opera de reîncălecare a justiţiei. Ignoră, pur şi simplu, reacţiile magistraţilor, a presei independente şi a manifestaţiilor paşnice.

Doar că o manifestaţie paşnică se poate transforma oricând  în opusul său. Tensiunea este ridicată, jandarmii faţă în faţă cu manifestanţii au şi ei pulsul accelerat. Doar un miracol a făcut până acum să nu existe provocatori care să arunce cu obiecte contondente spre jandarmi. Ar fi suficient un astfel de gest, pentru ca situaţia să scape complet de sub control.  Jandarmii ar putea reacţiona violent pentru a-şi proteja colegii.

Îşi imaginează cineva o ciocnire violentă între zece mii de manifestanţi şi câteva mii de jandarmi? Eu nu pot să-mi imaginez aşa ceva. Dar s-au văzut astfel de ciocniri, în Grecia, în Turcia şi în alte ţări. S-au teminat cu morţi şi răniţi.

Este pregătită actuala putere să răspundă pentru astfel de evenimente, în mijlocul UE şi în NATO? Nu suntem în Africa sau America de Sud, în care guvernanţii nu trebuie să dea socoteală cuiva. Reacţia partenerilor noştri va fi imediată şi devastatoare. Nu trăim într-o economie autarhică, izolaţi într-o alveolă politică. Viaţa actuală a românilor depinde de comunitatea europeană, cu care avem relaţii comerciale, care a primit la muncă patru milioane de români.

Realizează guvernanţii că într-o astfel de situaţie trebuie să plece  instant de la guvernare?

Am senzaţia că în cercurile puterii nu s-a  făcut o astfel de analiză. Că speră să guverneze chiar şi izolati de comunitatea euro-atlantică. Ba chiar încântaţi că nu le mai dă nimeni peste nas.

Atenţie, însă

Economia României, sursa susţinerii nivelului de trai,  funcţionează doar ca o rotiţă a economiei europene. Altfel, nu. De unde vor da de mâncare la 20 de milioane de români? Dar articole elementare, de uz zilnic, care vin din import? Dar serviciile care uşurează viaţa, de telefonie, internet etc?

Cum va funcţiona comerţul nostru exterior, dacă se rup relaţiile comerciale  dintre România şi ţările UE?

Cine ne va asigura  securitatea, dacă SUA şi NATO ne vor întoarce spatele?

Speranţa ca UE şi NATO vor închide ochii la derapajele extreme ale guvernanţilor români  este falsă. Deja semnalele sunt clare. MCV-ul şi zece ambasadori, declaraţia Departamenului de Stat american,  arată oficialilor că nu vor înghiţi fenomene politice şi sociale extreme. Ar însemna să accepte ca România să devină Grecia sau Turcia. În mod sigur nu vor accepta aşa ceva.

Avertismentul acestui articol  se adresează celor obligaţi să evalueze riscurile la care expun populaţia şi viitorul României. Dacă văd totul în roz, înseamnă că sunt naivi, cel puţin. Mai degrabă autişti. În era democraţiei participative nu poţi neglija părerea unei părţi însemnate a societăţii, a majorităţii magistraţilor, a presei independente, a celor care protestează seară de seară. Într-o democraţie modernă,  a zilelor noastre,  nu este acceptată o „dictatură” a majorităţii.

Vor afla acest lucru şi guvernanţii noştri. Mă sperie, însă,  care va fi preţul pe care îl va plăti societatea pentru ca guvernanţii să înţeleagă  acest lucru simplu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite