Summit-ul european de la Sibiu, din perspectivă electorală

Publicat:
Ultima actualizare:

Reuşita organizatorică şi de imagine a Summit-ului Consiliului European nu putea să nu provoace enervări, frustrări şi îngrijorări puternice în rândurile vârfurilor puterii guvernamentale PSD-ALDE de la Bucureşti.

Cu atât mai mult cu cât din cauza unei gafe colosale comise din pricina orgoliului şi analfabetismului politic fără seamăn al preşedintelui celor pe care nimeni din Europa nu îi mai recunoaşte drept social-democraţi, deşi ei continuă să se mai auto-intituleze astfel, felul în care au reacţionat sibienii în calitate de gazde ale celor 27 de lideri europeni, a fost şi continuă să fie pus în antiteză cu eşecul ruşinos şi patentat al mitingului PSD de la Iaşi. Nu că cel de la Galaţi, supranumit de Dragnea&co cu inconştienţă summit, ar fi fost vreo reuşită.

Fără doar şi poate, ceea ce s-a întâmplat la mijlocul săptămânii trecute în frumosul şi atât de cochetul-european burg transilvan nu va rămâne fără urmări nu doar în Europa, aceasta în pofida faptului că trâmbiţele plătite ale guvernanţilor se dau de ceasul morţii să le minimalizeze şi să le trimită în derizoriu, ci şi în România.

Cred că imaginile transmise pe toate canalele de televiziune graţie Serviciului public (şi aici nu pot să nu remarc profesionalismul fără cusur al unei echipe de top a Televiziunii Române care măcar de data asta a lucrat fără nici cea mai mică ingerinţă a politicului) vor avea efecte imediate. În primul rând, am credinţa că va creşte substanţial numărul celor care se vor prezenta la urne în ziua de 26 mai. Pe ce mă bazez, vorba lui Ilie Moromete? Ajunge să îţi sacrifici 10 minute din viaţă şi să arunci o privire pe feluritele reţele sociale şi observi fără mari eforturi cât a sporit numărul utilizatorilor ce şi-au însoţit fotografia de profil cu afirmarea hotărârii de a-şi exercita dreptul electoral. Respectivii ne asigură că vor vota atât pentru Europarlamentare, cât şi pentru Referendum. Iar lucrul acesta nu şi-l doreau în ruptul capului nici PSD, nici ALDE. Or, este de reamintit că reţelele sociale au avut un rol decisiv şi în 2014, atunci când primarul Sibiului, dl. Klaus Werner Iohannis, a reuşit să-l surclaseze la Prezidenţiale miraculos pe dl. Victor Viorel Ponta, dar şi toamna trecută cu ocazia anacronicului referendum organizat de PSD în vederea redefinirii constituţionale a conceptului de familie.

În al doilea rând, este foarte adevărat că liderii popularilor europeni s-au folosit de ocazie pentru a-şi face şi lor lobby, aceasta din perspectiva faptului că în toate ţările din UE au loc alegeri, iar apoi se va duce o luptă acerbă pentru dobândirea funcţiilor de la vârfurile ierarhiei Uniunii, dar şi pentru a face solidar lobby în favoarea preşedintelui Klaus Iohannis. Apreciindu-i necondiţionat lupta împotriva corupţiei şi a modificărilor legislative dorite de coaliţia guvernamentală, modificări al căror obiectiv este legalizarea minciunii şi a furtului pe faţă. Este mai mult ca sigur că ceea ce s-a putut vedea joia trecută pe micile ecrane este de natură să întărească ipoteza că dl. Iohannis are aproape asigurat un al doilea mandat de cinci ani la Cotroceni. Şi că dl. Liviu Dragnea, chiar dacă va scăpa de închisoare, va face în toamna anului 2019 doar o umilă şi umilitoare figuraţie specială în campania pentru prezidenţiale.

De câştigat a avut de câştigat întreaga Opoziţie din România. Nu doar prin faptul că un mai mare de votanţi îi amplifică şansele de surclasare a PSD. Românii au putut vedea cu ochiul liber că adevăraţii europeni se află în rândurile Opoziţiei, nicidecum în cele ale PSD şi ALDE. Nu exclud deloc ipoteza ca ceea ce s-a întâmplat joi la Sibiu să se regăsească preponderent în zestrea electorală a USR-PLUS şi mai puţin a PNL. Tocmai de aceea avertizez în privinţa exacerbării necugetate a orgoliilor, un fenomen ce s-ar putea întoarce în defavoarea dorinţei de a îndepărta de la putere PSD. Din această perspectivă mi se pare complet nepotrivită ieşirea de ieri a d-lui Dacian Cioloş care l-a atacat în cel mai deplasat şi incalificabil mod pe preşedintele Iohannis.

În antiteză cu ceea ce s-a întâmplat joi la Sibiu, ceea ce s-a petrecut în aceeaşi zi la Iaşi, mai apoi la Galaţi şi Giurgiu, la mitingurile sărăciei exploatate fără ruşine de falşii social-democraţi români înseamnă pentru dl. Liviu Nicolae Dragnea şi PSD cam ceea ce a reprezentat pentru Nicolae Ceauşescu şi PCR mitingul din ziua de 21 decembrie 1989.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite