Strada este singura garanţie a Guvernului Cioloş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strada este aceea care a emanat, vrând sau nevrând, Guvernul Cioloş, dar constituirea şi învestirea sa au depins de Iohannis, de partide şi de Parlament.

Pentru a nu pierde sprijinul străzii, Guvernul Cioloş este obligat să ia decizii spectaculoase, care ar leza interesele clasei politice. Pentru a putea lua însă aceste decizii, are nevoie de sprijinul lui Iohannis şi mai ales de voturile Parlamentului. Prin urmare, el va fi obligat să-şi formeze o majoritate politică sau să forţeze, într-o formă sau alta, mâna Parlamentului.

Formarea unei majorităţi este o misiune dificilă, căci interesul politic al lui Gabriel Oprea - cel care poate asigura această majoritate - este de a rămâne alături de PSD. Gabriel Oprea va milita probabil pentru susţinerea Guvernului Cioloş până la alegeri şi, în acelaşi timp, pentru păstrarea alianţei cu PSD. Este însă de crezut că PSD va suporta această umilinţă? În acest moment, alianţa cu Oprea – o alianţă devenită mai mult formală – ameninţă chiar unitatea PSD. În mod normal, la momentul potrivit, PSD ar trebui să renunţe la Gabriel Oprea, ceea ce l-ar face pe Oprea captivul lui Iohannis. Oprea ar susţine probabil Guvernul Cioloş până la capăt şi n-ar primi nimic în schimb decât, poate, asigurarea propriei libertăţi în tot acest timp. Practic, de deciziile politice ale lui Oprea depinde stabilitatea Guvernului Cioloş. 

Acest guvern nu are, pentru moment, o majoritate politică şi probabil va fi ţinut în şah cât mai mult timp posibil. În acest condiţii, Cioloş trebuie să aleagă dacă vrea să aibă un guvern cuminte de tranziţie, care să organizeze alegerile, sau un guvern „revoluţionar”, care să le câştige, riscând până atunci pierderea mandatului. Cioloş nu va avea succes decât dacă va sta aproape de stradă pentru că numai strada va susţine măsuri curajoase şi numai strada se va putea opune unei eventuale încercări a Parlamentului de a-l demite.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite