Spectacol pentru nimeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stimulaţi de prezenţa zilnică pe „televiziunile de ştiri“, oamenii politici de la noi îşi imaginează că toată România este cu ochii pe ei. Greşit. Cu ochii pe ei sunt doar românii care se plictisesc pe-acasă, de obicei bătrâni şi bolnavi, şi câţiva jurnalişti. Restul, milioanele de votanţi la care speră, nu cred că au aflat încă despre remanieri, înfiinţarea de fundaţii şi mişcări populare sau de textele lor „virulente“ de pe Facebook.

E de-ajuns să vezi ce fel de publicitate se dă pe canalele de ştiri ca să-ţi dai seama cine se uită zi lumină la dezbaterile politice. Acolo se află un public ţintă mic şi doritor de tigăi minune, medicamente de inimă şi de prostată ori saltele magnetice care să încălzească „şalele“. Dacă politicienii care vorbesc la TV s-ar uita mai bine şi la pauzele publicitare, ar înţelege şi pentru cine vorbesc de fapt. Pentru că publicitatea se distribuie în funcţie de publicul care priveşte în acel moment acel canal de televiziune. Identificându-şi publicul şi mărimea lui este posibil ca politicienii să intre în depresie. Mesajele lor „deştepte“ şi „tăioase“ se duc într-o fundătură care nu prea îi ajută.

Cei mai mulţi politicieni au descoperit o alternativă prin care să ajungă şi la publicul educat, Facebook-ul. Au auzit ei acum ceva ani că în SUA, pe Internet, s-au câştigat alegeri. Şi, ca să nu rămână „de căruţă“, să intre în rând cu lumea bună, şi-au deschis pagini în reţele sociale pe care comunică jalnic. Decât să ai pagină de Facebook şi să distribui ca Echipa V.P. (Echipa Victor Ponta – n. a.) fotografii cu tine la masă flancat de preşedintele Ucrainei (care şi-a pus ţara-n cap) şi un lider nord-coreean - mai bine lipsă. Reţelele sociale online sunt călărite şi de toată opoziţia, unii nu mai există decât pe-acolo, politicieni virtuali care primind 100-200 de aprecieri (like-uri) îşi imaginează că au „penetrat“ blocajul informaţional la care îi supune Puterea. Când vor vedea că voturile virtuale n-au nicio valoare la alegeri se vor întreba unde au greşit şi de ce minunatele lor mesaje pe Facebook n-au ajuns la oamenii care votează.

În acest an cu două rânduri de alegeri importante opoziţia îşi pune cam toate merele în televiziunile de nişă (ştiri) şi în mediul virtual. Manifestaţiile acesteia, la care participă doar membri de partid aduşi cu autobuzele – precum făcea PSD-ul pe vremuri – au impact la marele public cât o ceapă degerată. Publicul care nu este interesat zi de zi de politică pobabil nici nu a aflat în câte mişcări populare s-a fărâmiţat opoziţia şi va afla atunci când, ajuns în faţa buletinului de vot, va vedea multe căsuţe cu denumiri despre care habar n-are ce înseamnă. Moment în care, la numărarea voturilor, aceşti politicieni impetuoşi pe canalele de ştiri şi în mediul virtual îşi vor da seama că au scris şi vorbit degeaba vreme de câţiva ani.  

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite