Sorin Grindeanu sesizează CCR privind votul din Parlament în urma căruia a fost demis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Sorin Grindeanu a decis, joi, să sesizeze Curtea Constituţională în cazul votului de la moţiunea de cenzură prin care a fost îndepărtat de la Palatul Victoria.

Sesizarea lui Sorin Grindeanu se referă la votul din data de 21 iunie. El spune că ar fi vorba despre un conflict constituţional, în urma modului în care s-a desfăşurat votul la moţiunea de cenzură.

Mai exact, Grindeanu spune că votul în Parlament ar fi trebuit să fie secret şi nu cu bilele la vedere aşa cum s-a întâmplat.

„Exercitarea mandatului de către deputaţi şi senatori, aflaţi în serviciul poporului, trebuie să fie caracterizată, între alte exigenţe, de respectarea principiului legalităţii şi al bunei-credinţe, prin exprimarea votului în strictă concordanţă cu interesele electoratului care a acordat mandatul respectiv şi cu convingerea proprie a parlamentarului“, a scris Grindeanu.

El susţine că Regulamentul pe care l-a invocat trebuie să conţină prevederi suplimentare care să se refere la situaţia în care secretul votului nu este asigurat. „Consider că nu este lipsită de interes o eventuală completare a Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu norme care să prevadă reluarea votului în situaţia în care derularea concretă a procedurilor parlamentare nu respectă prevederile regulamentare aplicabile”, se arată în documentul citat.

Premierul argumentează că nerespectarea secretului votului la moţiunea de cenzură care i-a demis guvernul a creat un conflict de natură constituţională între puterile statului, prin efectele pe care adoptarea moţiunii le-a produs.

„Fără a solicita anularea adoptării moţiunii de cenzură, vă adresez rugămintea de a examina condiţiile votării de către deputaţi şi senatori a acestei moţiuni şi de a impune Parlamentului respectarea pe viitor a dispoziţiilor constituţionale şi legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari”, se mai spune în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Grindeanu a anunţat încă de ieri că pregăteşte o sesizare către Curtea Constituţională a României pentru modul în care s-a desfăşurat votul de la moţiunea de cenzură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite