Cum a fost desemnat noul premier: Iohannis i-a trimis un SMS, Grindeanu nu avea numărul şi a crezut că e o farsă. Dragnea pozează în adevăratul premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu prin SMS. „Felicitări!“, a fost mesajul transmis de şeful statului. Grindeanu nu avea numărul preşedintelui, aşa că l-a sunat pe Dragnea să confirme, crezând că e o farsă. PSD propune ca noul Guvern să depună jurământul miercuri seara, însă tot Iohannis va decide. La conferinţă de presă, Dragnea a arătat din nou că el este adevăratul premier, eclipsându-l total de Grindeanu.

Primele declaraţii ale lui Dragnea, după desemnarea lui Grindeanu ca premier:

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, arată site-ul Administraţiei Prezidenţiale. 

Conferinţa de presă organizată de PSD la Parlament, la care au luat parte Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Sorin Grindeanu, s-a transformat, cu fiecare întrebare, într-un fel de teatru absurd:

Sorin Grindeanu, premierul desemnat: Dacă acest calendar va fi respectat, în acea seară, la ora 21.00, vom face prima şedinţă de guvern. 

Reporter: V-a deranjat faptul că preşedintele nu v-a anunţat la Palatul Cotroceni?

Grindeanu: Vreau să mă ghidez după două principii: după responsabiliatte şi după modestie. Azi dimineaţă am primit un sms de la domnul preşedinte Iohannis, eu nu aveam numărul dânsului, l-am sunat pe domnul Dragnea ca să verific dacă acela e numărul domnului preşedinte. După ce am primit confirmarea i-am mulţumit domnului preşedinte după încrederea acordată.

Cum a decurs discuţia de ieri cu Iohannis?

Grindeanu: Decent. 

V-a cerut o listă cu miniştri?

Grindeanu: Nu. 

Intervine Tăriceanu: E de cartea recordurilor anunţarea premierului prin sms. 

Grindeanu: Era un anunţ cu mesjaul „Succes!“, semnat Klaus Iohannis. 

Dragnea: Pe mine nu mă mai surprinde de mult. Nu ştiu de ce râdeţi. E şi asta o procedură. S-a gândit că e vreo glumă de la vreun coleg, la ora 9.40 când a primit sms-ul. Că e ciudat, până la urmă e important că a făcut acest anunţ. Altfel, la 11.00 deja declanşam procedurile constituţionale. Azi convocam pentru data de 3 ianuarie sesiunea extraordinară a Parlamentului. Nu mai puteam aştepta. Trebuia să deblocăm această situaţie. Exista foarte multă nervozitate în populaţie. Dar suntem aici şi ne apucăm de treabă. 

image

De ce credeţi că a durat atât de mult până când Iohannis a semnat decretul?

Dragnea: Poate au fost unele interese ale unor companii ca anumite prevederi anunţate de noi, care i-ar ajuta pe români, să nu intre în vigoare. Poate a fost nevoie de o perioadă până să se accepte realitatea votului din 11 decembrie. Poate a fost o încercare de a se forma o altă majoritate. 

Ne puteţi spune câteva nume de miniştri?

În cadrul PSD deciziile se vor lua marţi laCEX.

Care va fi relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis?

Grindeanu: Eu cred că instituţiile sunt bine definite conform legii şi fiecare dintre noi avem delimitate foarte clar atribuţiunile. Eu sunt un om deschis dialogului atât timp cât lucrurile sunt foarte clar definite. 

Intervine din nou Tăriceanu: Domnişoară ( către o jurnalistă- n.r.), coabitarea nu este o opţiune a preşedintelui, este o obligaţie dată de rezultatul votului: Simplu de tot. Nu este o favoare pe care o vom propune, este o obligaţie. Trebuie să respecte rezultatul votului, care se transmite într-o anumită majoritate în Parlament. 

Veţi propune oameni apropiaţi în Cabinet?

Grindeanu: Nu vorbim de preferinţe şi de prietenii. Vorbim de responabilitatea celor două partide de a propune oameni politici pe domeniile respective, iar această decizie se va lua marţi. 

Dragnea: Pot să intervin şi eu?

Jurnalist: Întrebarea era pentru domnul premier.

Dragnea: Îmi cer scuze.

Grindeanu: Fiecare partid va propune oameni de toată isprava. Vorbim de un guvern politic, nu de un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece prin votul CEX-ului.

În momentul în care vom avea un guvern cine va lua deciziile: dvs sau domnul Drganea?

Grindeanu: Haideţi să clarificăm un lucru: fiecare votant PSD şi-a dorit ca cel care a condus echipa de lucru pentru programul de guvernare să conducă şi guvernul, în speţă, domnul Dragnea. E un lucru absolut unanim acceptat de noi. Faptul că dânsul a înţeles să respecte anumite lucruri ne-a dus într-o situaţie dificilă. El e cel care a condus partidul, el e cel care merita să fie premier. Colaborarea dintre mine şi domnul Drganea va fi extrem de strânsă. Voi respecta un lucru: sunt membru PSD, iar preşedintele partidului este domnul Dragnea.

Porniţi de la premisa că veţi avea un mandat mai scurt de patru ani?

Grindeanu: Nu.

Mai am o întrebare, nu ştiu exact cui să o adresez: dvs sau domnului premier?

Dragnea: Adresaţi-o in rem

Care e contribuţia dvs la programul de guvernare? Data trecută aţi spus că sunteţi bănăţean, dar vrem mai mult.

Grindeanu: Explicaţiile rămân cele de data trecută. Am contribuit la partea pe IT, la partea pe administraţie, dar cel care a coordonat toată echipa a fost domnul Dragnea.

Ce aţi vorbit cu domnul Cioloş?

Grindeanu: Am convenit cu domnul Cioloş să ne auzim luni, eu anunţându-l că e nevoie să merg să clarific şi anumite lucruri la Timişoara, la CJ. După jurământ, îmi voi da demisia de la CJ Timiş. 

Ne puteţi arăta sms-ul de la preşedinte?

Grindeanu: Nu e cazul să facem lucrurile acestea.

Când veţi merge la Palatul Victoria?

Grindeanu: La Palatul Victoria voi merge în momentul în care toate procedurile vor fi finalizate. Nu înainte.

Veţi avea SPP?

Grindeanu: Dacă legea îmi permite, şi înţeleg că îmi permite, dorinţa mea e să renunţ la SPP, pentru că şi domnul Dragnea a renunţat. 

Ţinând cont de faptul că a fost acceptat premierul prin SMS, credeţi că ceremonia de depunere a jurământului va fi altfel?

Tăriceanu intervine: Tot prin SMS.

Acum, că avem Guvern, ce faceţi de Revelion?

Tăriceanu intervine: Ce întrebare drăgălaşă. 

Dragnea: Nu-l facem împreună. Eu voi avea un Revelion liniştit, cu medicamente, o să-l fac acasă. 

Grindeanu: Acasă, la Timişoara. 

Tăriceanu: O să vă las să aflaţi pe surse. 

Dragnea: Aş mai vrea să spun un lucru. Am înţeles apropourile la programul de guvernare. Singurul care ştie acel program din scoarţă-n scoaţă sunt eu. Sorin Grindeanu va învăţa acest program de guvernare, o va face împreună cu mine, nu singur în sufragerie. 

Tăriceanu intervine din nou:  Am sesizat tonul maliţios, domnişoară. Responsabilitatea revine domnului Dragnea şi mie. Domnul Grindeanu este premier desemnat, dar nu e o calitate oficială în care să se poată angaja să vorbească. În momentul în care va obţine votul Parlamentului, toate aceste angajamente îi vor fi transferate pentru a fi puse în aplicare. E clar?

Ce spun liderii politici

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Am organizat această conferinţă de presă, aşa cum era firesc, în urma anunţului venit de la Cotroceni. Aşa cum aţi văzut, noi am dat dovadă de maximă răbdare, înţelegere şi înţelepciune, pentru că am pus deasupra dorinţelor nostre fireşti interesul României de a avea o stabilitate politică. N-am înţeles de ce nu a fost desemnat ieri Sorin Grindeanu. Am aşteptat până în ultima clipă. Ultima discuţie pe care am avut-o aseară cu domnului Tăriceanu fusese ca azi, dacă nu apărea această desemnare, urma să convocăm Parlamentul săptămâna viitoare pentru a instala Guvernul. Salariul minim va fi mărit, dar de la 1 ianuarie 2017. Contribuţiile la sănătate pentru pensionari vor mai fi plătite o lună. Impozitele pe veniturile sub 2.000 de lei vor mai trebui plătite o lună. Preţul medicamentelor va scădea de la 1 februarie. Salariile majorate din administraţia publică locală vor intra în vigoare de la 1 februarie. 

Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE: Remarc un lucru: sunt 20 de zile de la alegeri, timp pierdut. S-a trecut de la incertitudine la criză, preşedintele sperând că poate să întoarcă rezultatul alegerilor. Ne-a fost foarte greu să facem faţă solicitărilor de suspendare a preşedintelui Iohannis. Nu e o joacă de copil desemnarea premierului şi cu respectul votului dat de cetăţeni. Vom demara discuţiile referitoare la echipa de guvernare împreună cu PSD şi cu domnul premier desemnat. 

Traian Băsescu, peşedinte PMP: Greşit, domnule Preşedinte! Anunţarea desemnării Primului – ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat. Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare, fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal de la Palatul Cotroceni. Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul, este altă socoteală. Vă va fi greu să cereţi relaţii instituţionale corecte atât timp cât dumneavoastră nu le generaţi prin propriul comportament, a transmis fostul şef al statului pe contul său de Facebook. ( Traian Băsescu a procedat însă în mod similar în decembrie 2012, când a anunţat desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru tot printr-un comunicat de presă - n.r.).

Nicuşor Dan, preşedinte USR: USR va vota împotriva învestirii guvernului PSD, chiar dacă acesta este condus de Sorin Grindeanu. Respectăm votul alegătorilor, dar nu credem că PSD s-a schimbat şi vedem acest lucru în fiecare zi în Parlament. Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea dar de la sediul partidului, din Kiseleff.
Aşa cum facem deja in Consiliul General, vom vota proiectele bune propuse de Guvern, le vom respinge pe cele proaste şi vom lupta împotriva celor dăunătoare, prin toate mijloacele. Pentru proiectele USR pe care le-am prezentat in campania electorală vom căuta susţinere la toate partidele politice parlamentare.

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL:  ”Prin lista Guvernului vom vedea autonomia şi buna credinţă ale prim-ministrului desemnat. Aşteptăm cu maxim interes lista Guvernului, sperăm să avem ca miniştri oameni cu o activitate cunoscută şi feriţi de suspiciuni”.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: ”Nu am ce comenta. Era de aşteptat să fie desemnat şi a fost desemnat. Aşteptăm să vină cu programul de guvernare şi cu structura Guvernului în Parlament. Asta probabil se va întâmpla undeva la sfârşitul săptămânii viitoare”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că va susţine o conferinţă de presă astăzi, la ora 14.00, la Palatul Parlamentului.

Ce urmează 

Parlamentul va fi convocat într-o sesiune extraordinară, întrucât acum e în vacanţă, iar în termen de 10 zile noul premier are timp să îşi formeze echipa guvernamentală şi să primească votul de investitură din partea Parlamentului. Cel mai probabil, luni şi marti, senatorii şi deputaţii vor fi chemaţi pentru a-i audia pe noii miniştri, iar la mijlocul săptămânii viitoare noul guvern va depune jurământul la Cotroceni. 

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, prevede articolul 103 din Constituţie.

De altfel, încă de joi parlamentarii PSD au primit un SMS de la liderii de grup în care li se cerea „să fie în stand-by” şi să nu plece în străinătate în perioada 2-7 ianuarie 2017, pentru a putea convoca sesiunea parlamentară extraordinară în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis îl nominalizează pe Sorin Grindeanu la funcţia de premier, au declarat surse din PSD pentru News.ro.

„Parlamentarii PSD nu pleacă în nicio vacanţă, toată lumea stă acasă în blockstart, e pregătită pentru o eventuală sesiune parlamentară extraordinară. E normal pentru că dacă cumva domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n.r.) se gândeşte în al doisprezecelea ceas să îl nominalizeze pe Sorin Grindeanu, atunci trebuie făcut Guvernul şi noi suntem în blockstart toţi. Deci nu pleacă nimeni în nicio vacanţă, toată lumea stă acasă“, au precizat sursele News.ro.

Dragnea, adevăratul premier

Sorin Grindeanu a recunoscut că va avea „o relaţie de subordonare faţă de Liviu Dragnea“ atât timp cât va conduce Guvernul. Şi e foarte probabil să rămână în fruntea Executivului puţin timp, mai exact câteva luni, până când Legea de funcţionare a Guvernului, care interzice unui condamnat penal să facă parte din Guvern, va fi modificată de majoritatea PSD din Parlament. De altfel, Liviu Dragnea a recunoscut că ţinteşte încă la şefia Guvernului. „Nu pot să renunţ pe viaţă la intenţia de a fi premier, pentru că mi s-ar părea o prostie. Oricine de aici poate ajunge premier la un moment dat. Nu am renunţat la această idee, vă spun foarte cinstit“, a admis liderul PSD.

Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiş, este a doua propunere a PSD pentru postul de premier după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de premier. 

"Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere", a declarat atunci preşedintele.

   

Întâlnirea de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis şi Sorin Grindeanu, noul premier desemnat de PSD, au avut joi o întâlnire de aproximativ jumătate de oră  la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse oficiale, în urma discuţiei, Grindeanu i-a lăsat „o impresie bună“ preşedintelui. În primul rând, Iohannis a apreciat faptul că Sorin Grindeanu a trecut mai întâi prin „filtrele de partid“, primind votul conducerii PSD, nu cum s-a întâmplat în cazul Sevil Shhaideh, când Liviu Dragnea a scos din buzunar un plic cu numele premierului dorit de el însuşi.

Relaţia dintre Klaus Iohannis şi noul premier PSD nu se va baza pe un pact de coabitare, pe modelul Băsescu - Ponta, ci va fi una „instituţională, civilizată“, mai afirmă sursele citate. Strategia lui Iohannis este să nu facă opoziţie noului Guvern, ci să se lupte cu majoritatea PSD-ALDE din Parlament.

De 20 de ani în partid

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Scurt mandat de ministru

În 2012, acesta a fost reales deputat, fiind membru al Comisiei de control parlamentar al SRI în perioada 2013-2014. În 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică, la Academia Naţională de Informaţii, potrivit „România Curată“.  În perioada decembrie 2014- noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională.

În anul 1996, Grindeanu s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcţii. Din anul 1998 până în 2001 a fost vicepreşedinte la organizaţia de tineret a PSD Timiş, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv judeţean al PSD Timiş şi membru în Consiliul Naţional al TSD. În anul 2003 a fost ales preşedinte executiv al PSD Timiş, iar în 2005 a fost ales preşedinte al PSD Timişoara şi prim-vicepreşedinte al PSD Timiş. În anul 2015 a fost ales preşedintele PSD Timiş, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Cât de bogat este

Potrivit declaraţiei sale de avere, Sorin Grindeanu are împreună cu soţia sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005 de 503 mp şi altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timişoara. Soţia lui Grindeanu mai deţine un teren intravilan de 2,8 ha în comuna Banloc din judeţul Timiş.

Familia Grindeanu mai deţine şi o casă în comuna Giroc din juudeţul Timiş, potrivit celei mai recente declaraţii de avere postată pe site-ul Consiliului Judeţean Timiş. Locuinţa a fost construită în anul 2007.

La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declaraţia de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009. În luna martie a.c., actualul lider al PSD Timiş a vândut un apartament cu suma de 30.000 de euro. Sorin Grindeanu a acordat şi două împrumuturi, unul de 83.000 de lei şi altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soţia sa este acţionar. El are si un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro.

La venituri, Grindeanu a trecut indemnizaţia de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul ca ministru şi 8 lei venituri şi dobânzi. Pe lângă veniturile soţiei, în declaraţia de avere a social- democratului apare şi o donaţie de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite