Social-democraţia: ambalaj european identic, produs românesc diferit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la Botosani FOTO Facebook Dragnea

PSD a început campania pentru alegerile din 26 mai într-un mod agresiv, deşi candidaţii nu prea vorbesc. Singura voce care se aude e, de fapt, cea a lui Liviu Dragnea. Mă rog, din când în când, mai ajunge la public câte o gafă marca Dăncilă sau Grapini.

De câte ori vorbeşte, liderul pesedist atacă opoziţia. În democraţie e, de obicei, pe dos: partidele de la guvernare sunt sub tirul minorităţii din Parlament. Nu-i singura excepţie românească. Campania PSD se referă la UE doar într-un mod agresiv. După ce a criticat Comisia, Parlamentul European, candidatul socialist la şefia viitorului Colegiu al comisarilor (Frans Timmermans), PSD a găsit o nouă ţintă: produsele europene (a se citi: din Vest), acuzate că-l otrăvesc pe consumatorul român.

E un mod original de a exprima respingerea Europei. Acum doi ani, pesediştii copiau discursurile central-europenilor care învinovăţeau firmele ce vând sub aceeaşi etichetă produse de calitate diferită în Est şi în Vest. În 2019 ei fac – prin vocea lui Dragnea – un pas suplimentar, afirmând că tot ce vine din Vest e pur şi simplu toxic.

Ideea că ar exista „un apartheid alimentar” e o formă de autovictimizare. Ea e destinată să consolideze teza potrivit căreia liderii politici de la Bucureşti sunt trataţi cu o „măsură” diferită de către cei vest-europeni. Unii pesedişti au mers chiar până acolo încât au susţinut că problema corupţiei e mult mai gravă în Occident decât la noi şi că, de fapt, acuzându-l pe Dragnea, social-democraţii europeni caută să ascundă propriile mârşăvii.

Strategia PSD comportă un mare risc. Familia socialistă i-a prevenit pe Dăncilă & co. că şi-ar putea pierde locul în rândurile stângii democratice europene. Reacţia de la Bucureşti a fost o combinaţie de ţâfnă şi ameninţare. Ceva de genul: vă arătăm noi după alegeri! Pesediştii par incapabili să priceapă că propriii lor colegi au luat în serios ideea că în Est există – sub aceeaşi etichetă – calitate  inferioară. Inclusiv atunci când vine vorba despre partide. De pildă, despre cel social-democrat de la Bucureşti.

Sesizată în privinţa firmelor care trişează folosind acelaşi ambalaj pentru produse de calitate diferită, Comisia a decis să sprijine teste alimentare mai sofisticate. Aşa începe să se întâmple şi cu formaţiunile politice. Orban Viktor e supus testului de către populari, Dragnea Liviu – de către social-democraţi. În fond, aceasta e şi reacţia avută de unii cetăţeni români atunci când au văzut sloganul de campanie ales de partidul lui Dragnea: „România merită mai mult”. Da, a zis cineva, mai mult decât PSD...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite