Sfârşitul zeilor corupţi. De ce acum?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nume grele din PSD apar în dosarele DNA
Nume grele din PSD apar în dosarele DNA

Sistemul politic corupt  crescut şi dus aproape de perfecţiune de marii maeştri ai jocului din ultimii 25 de ani se năruieşte de la o zi la alta cu o viteză incredibilă. Clasa politică românească este în stare de şoc.

Suntem încă departe de momentul în care se va afla verdictul tribunalelor, dar efectele în sistemul politic vor fi radicale. Ceea ce se întâmplă acum este un moment de inflexiune.

Partidele au refuzat de-a lungul anilor să ţină cont de mesajele venite din rândul societăţii şi să renunţe la modelul corupt de exercitare a puterii.  Succesul în alegeri a fost privit ca un mijloc de a ajunge la conducta cu bani, de a stăpâni mecanismele de spoliere a resurselor ţării.  După aderarea la UE şi la NATO, partidele  au refuzat să ia în consideraţie acelaşi tip de mesaj, transmis, de data asta, de către partenerii noştri occidentali. Cerinţele Mecanismului de Cooperare şi Verificare, celebrul MCV, nu sunt nici astăzi, după şapte ani de la aderare, în diverse stadii de îndeplinire. La Bruxelles şi la Washington s-a promis una, acasă s-a făcut alta. Ceea cde s-a construit în ani, sub presiune externă, a fost cât pe ce să se risipească în zile de genul ”Marţea Neagră”.  Aceşti oameni au trăit cu iluzia că, dacă se declară cei mai fideli parteneri ai Aliaţilor, corupţia le va fi tolerată, ca un preţ pe care partenerii noştri înţeleg să-l accepte în schimbul unei colaborări necondiţionate şi cât mai strânse.

Contextul mondial s-a schimbat însă dramatic. Orbiţi în lăcomia lor, liderii corupţiei bucureştene au ignorat două semnale majore venite în acest an de la Joe Biden şi de la Victoria Nuland. Ce au spu americanii? Că nu poţi fi un aliat de încredere,  dacă eşti corupt. Pur şi simplu , devii o problemă şi nu o soluţie. În contextul noilor realităţi mondiale, când Rusia contestă sistemul mondial de securitate şi caută orice mijloace pentru a destabiliza alianţa euro-atlantică, a tolera corupţia într-un stat crucial de la frontiera NATO ar însemna să deschizi uşile şi apoi să dărâmi zidurile de apărare.

Situaţia s-a complicat şi mai mult prin evoluţiile dintr-o serie de state europene, mai ales Ungaria, care s-a orientat tot mai mult  spre o colaborare tot mai strânsă cu Rusia pentru îndeplinirea scopurilor sale politice şi economice.

Ungaria se îndepărtează de modelul occidental, de valorile democraţiei liberale şi promovează politici îngrijorătoare pentru vecinii ei sprijinind proiectele autonomiste într-o regiune şi aşa afectată de instabilitate şi conflicte de natură geo-strategică, Ucraina fiind exemplul la ordinea zilei.

În acest context, corupţia devine factor primar de ameninţare la adresa siguranţei naţionale şi a siguranţei Alianţei. În calitate de garanţi ai siguranţei Aliaţilor prin articolul 5, americanii au transmis şi al treilea mesaj, tot prin Victoria Nuland: ”Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia i-liberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă?! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare." Desigur, Viktor Orban se regăseşte în acest mesaj, dar atenţionarea privind  corupţii protejaţi se aplică din plin României.

De ce acum? Dar  atunci când, după ce sistemul corupt se regenerează prin alegeri?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite