Mihai Goţiu: Aurul de la Roşia Montană stă mai bine conservat decât aurul din tezaurul de la Moscova. Se poate exploata şi dacă intrăm în patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul USR Mihai Goţiu a comentat, miercuri, la Adevărul Live, intenţia premierului Mihai Tudose de a retrage dosarul Roşia Montană de pe lista UNESCO. Reprezentantul USR a subliniat că aurul de la Roşio Montană e mai în siguranţă decât aurul din tezaurul confiscat de Moscova în timpul Primului Război Mondial.

Principalele declaraţii ale senatorului Mihai Goţiu: 

Despre începrea exploatării la Roşia Montană

Nu mai poate să rămână la fel. Acum, tehnologia nu mai permite extragerea aurului fără să distrugă această zonă. O parte din zona Cetăţii a fost distrusă. Masivul Cetate a fost tăiat în anii 70 de comunişti. Era o formaţiune extraordinară. Dacă acum radem acei munţi nu mai avem unde să regăsim istoria de acolo.

Despre propunerea premierului Tudose de a fi lăsată o „portiţă“ pentru posbilitatea exploatării în viitor

Există o astfel de posibilitate. În urmă cu patru-cinci ani când lucram la cartea despre Roşia Montană erau teste în Australia şi SUA pe diferite tehnologii mai puţin invazive, distructive. Poate sunt tehnologii câştigătoare, poate nu. Testarea unei astfel de tehnologii durează ani, poate 10-15 ani. Trebuie văzut ce efecte au loc după aceste teste.

Nu ne ia nimeni aurul de acolo. Stă mai bine conservat decât aurul din tezaurul de la Moscova. Timp de 2000 de ani s-a exploatat grosul. S-a mers pe ceea ce se numea vână, adică partea cea mai concetrată de aur şi argint. Acum a mai rămas dispersat în munte. Practic, munţii trebuie tăiaşi, pisaţi, leşiaţi. E extras aurul din acele tone întregi de minereu. Lumea trebuie să înţeleagă că problema nu e doar disperaţia a patru munţi, ci vor fi schimbări geografice, climatice. Vor fi afectate şi alte surse financiare. În 2013, erau 11.000 de familii trăiau din creşterea vacilor.

Nu mai vorbim de sutele de pensiuni care se află în acea zonă. Cel mai interesant caz e fostul primar al Roşiei Montane care spunea că nu se poate trăi acolo din turism, dar primarul avea pensiune la zece kilometri.

Despre analiza experţilor UNESCO

O intrare în UNESCO nu interzice mineritul, dar are grijă să nu se distrugă mediul. Dacă apare o tehnologie care nu distruge monumentul, inclusiv legislaţia din România, se poate poate face şi exploatare.

Legislaţia românească e suficient de restrictivă. Practic, UNESCO ne spune că noi avem un loc cu valoare extraordinară, un loc care face parte din istoria umanităţii. Noi nu avem foarte multe lucruri. Noi avem o cultură dintr-o zonă periferic europeană. E un loc cu care naţiunea română se identifică.  Tot aurul din lume nu poate compensa o asemenea pierdere.

Despre retragerea dosarului 

S- a depus în 4 sau 5 ianuarie dosarul. Sunt aşteptaţi experţi UNESCO să vină să facă o evaluare. Plasarea României în lista UNESCO e o oportunitate. Nimic nu ne împiedică ca 5-10-20 de ani să valorificăm această etichetă UNESCO. Nu există niciun risc pentru arbitrajul de la Washington. Există un principiu de drept internaţional al mediului. Orice proiect minier trebuie să se conformeze cu schimbările legislative din ţara respectivă de până la semnarea acordului. Ori, nu avem încă acordul final. Ceea ce pretinde compania (n.r. - RMGC) sunt fantasme. Ceea ce spune acum Tudose au un astfel de efect, de creştere a acţiunilor la bursă. O parte din sumă s-a cheltuit pe mutarea morţilor din cimitire. S-a mai dat banii pe un teren sintetic plus case. Eu spuneam că Roşia Montană ar trebui să fie unul din cele mai bogate oraşe din România, nu din sate.  

Credeţi că banii au fost luaţi şi de politicieni? 

Nu cred, sunt convins. Chiar am documentat acest lucru. Între 2008-2012, comunicarea externă, adică publicitatea, era undeva la 60 de milioane de dolari. RMCG era pe locul 3 după principalele firme de telefonie din România. Îşi făceau multă publicitate. Apoi, sunt contractele cu diferite firme ale persoanelor din jurul politicienilor. 

***

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi, la TVR, că posibilitatea exploatării resurselor minerale de la Roşia Montană trebuie să rămână deschisă pentru perioada când noii tehnologii vor permite exploatarea în siguranţă, el precizând că a fost pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit.

„Nu putem să declarăm toată România o arie protejată şi să ne întoarcem eventual la celebrele versuri «Munţii noştri aur poartă/ Noi cerşim din poartă-n poartă». Să lăsăm o cale deschisă, poate nu acum, poate nu peste 5 ani sau 10 ani. Poate peste 20 de ani când tehnologiile avansează şi nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril. Un alt tip de exploatare. Nu putem amaneta şi viitorul nepoţilor, nu doar al copiilor. Este o dezbatere care va trebui să aibă loc“, a declarat premierul României.

Liderul de la Palatul Victoria a spus că trebuie evitată şi situaţia folosirii cianurilor. „Am votat şi eu cu două mâini în Parlament pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense şi atunci din nou amanetăm viitorul copiilor şi nepoţilor...Haideţi să vedem unde este calea de mijloc pentru că folosirea extremelor - exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este să nu mai exploatăm nimic, niciodată în România şi asta e. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte safe şi din punct de vedere al mediului şi să o facem noi, nu alţii“, mai spus Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite