Semirăzgândirea lui Iohannis: prea puţin, prea vag. Ce spun specialiştii de reacţia preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

A doua reacţie a preşedintelui în cazul Antenelor, deşi a fost necesară, nu a fost şi suficientă. Specialiştii în comunicare politică arată că declaraţia lui Klaus Iohannis e încă prea vagă, iar din ea nu se înţelege că ar fi înţeles exact natura conflictului pe care l-a comentat.

Preşedintele Klaus Iohannis a revenit, sâmbătă dimineaţă, cu un mesaj în care a precizat că nu ia apărarea nimănui în faţa legii, cu atât mai mult celor din trustul Intact. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care declaraţia dată miercuri de acesta în cazul evacuării sediului Antenelor fusese taxată dur de fanii virtuali. 

„Nu există niciun fel de intenţie din partea mea, nu a existat şi nu are de ce să existe să apăr pe cineva în faţa legii. Este evident, şi am spus acest lucru de nenumărate ori, că o decizie judecătorească trebuie aplicată. În acelaşi fel însă sunt ferm convins că dreptul la liberă exprimare, dreptul la informare şi libertatea presei sunt dintre cele mai valoroase bunuri câştigate la Revoluţia din decembrie 1989. Şi cred că oricând apare posibilitatea ca acestea să fie suprimate, nu neapărat dintr-o intenţie, dintr-o abordare stângace câteodată, acest lucru trebuie atenţionat.  Am înţeles foarte clar mesajul pe care l-am primit în aceste zile via Facebook“, a afirmat Iohannis, fără a uita să puncteze că nu e apropiat de trustul Intact, iar televiziunile din acest trust nu l-au menajat deloc în campania din 2014. 

„Adevărul“ a contactat mai mulţi politologi şi specialişti în comunicare  pentru a decripta mesajul preşedintelui, un mesaj care pare, în esenţă, de liniştire a fanilor nemulţumiţi de prima declaraţie, făcută chiar înainte de un eveniment unde a vorbit de reînnoirea clasei politice, statul de drept şi transparenţa instituţiilor.

Politologul Lucian Dîrdală susţine că a doua intervenţie a lui Iohannis pe subiectul Antena 3 demonstrează că liderul de la Palatul Cotroceni nu a înţeles de ce prima sa declaraţie a fost una greşită. „Cea de-a doua intervenţie a preşedintelui Klaus Iohannis în scandalul ANAF-Antena 3 confirmă incapacitatea domnului Iohannis de a înţelege ce n-a fost în regulă cu prima. Preşedintele a reluat argumentul libertăţii de exprimare. Spune că aceasta a fost evaluarea sa în momentul primei intervenţii, dar nu spune dacă şi-a schimbat-o sau nu. Spune că a înţeles mesajul celor care îl urmăresc pe Facebook, dar nu spune ce intenţionează să facă“, a declarat Dîrdală pentru „Adevărul“. 

„O nefericită criză de comunicare“

Mai mult, politologul e de părere că şeful statului ar trebui să vorbească mai puţin şi să posteze mai rar până nu înţelege pe deplin care sunt efectele declaraţiilor sale publice. „Nu se poate vorbi de o schimbare de atitudine, nu simte nevoia să se disculpe, totul ţine – în viziunea sa –  de o nefericită criză de comunicare. Se simte chiar nedreptăţit şi crede că ar trebui lăudat pentru altruismul dovedit: îi pasă de soarta foştilor duşmani. Până înţelege mai clar ce consecinţe au cuvintele şi gesturile sale, preşedintele ar face bine să vorbească mai puţin şi să posteze mai rar“, adaugă Dîrdală. Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică, are o linie de interpretare asemănătoare în ceea ce priveşte eficienţa celui de-al doilea mesaj al lui Iohannis. „Prima declaraţie, cea în care a fost perceput ca partizan al Antenei 3, a avut o expunere foarte mare. Nicio altă declaraţie ulterioară nu ar reduce imaginea pe care şi-a făcut-o acum. O parte a electoratului său nu va mai percepe pozitiv declaraţiile sale“, a spus Zăbavă.

Al doilea mesaj, din pragmatism

Politologul Daniel Şandru a interpretat altfel cel de-al doilea mesaj al preşedintelui. Politologul a punctat că Iohannis a făcut bine că a reacţionat după ce a fost aspru criticat în mediul online, pentru detensionarea situaţiei. „Fără a mă poziţiona emoţional, aş spune că această declaraţie este bine-venită, din perspectiva pragmatismului politic. Să ne gândim că, totuşi, preşedintele este unul dintre puţinii oameni politici care au revenit asupra declaraţiilor iniţiale, spre a le nuanţa. Rămâne de văzut ce efect a avut declaraţia de nuanţare din punct de vedere electoral“, a spus Şandru, care a subliniat că majoritatea susţinătorilor lui Iohannis nu vin dinspre zona telespectatorilor care se uită la Antene. De asemenea, politologul a precizat că reacţia preşedintelui a fost un gest corect faţă de cei care l-au susţinut, fiind un pas înainte pentru remedierea situaţiei în care singur s-a băgat Iohannis.

George Jiglău, lector universitar la Departamentul de Ştiinţe Politice din cadrul UBB Cluj şi cercetător la Centrul pentru Studiul Democraţiei, apreciază: „Sunt două lucruri diferite, una e libertatea de exprimare şi alta este problema cu sediul Antenelor. Legat de libertatea de exprimare, nu s-a pus problema niciodată că se va ridica licenţa de difuzare a programelor Antenelor. Din acest motiv, referirea din nou la această problemă pare un pic pe lângă subiect. Legat de felul în care s-a făcut aplicarea deciziei judecătoreşti, cred că a fost o exprimare nefericită din partea preşedintelui, care  şi-a dat seama de asta. El a arătat că e capabil să înţeleagă atunci când greşeşte”. 

Citeşte şi:

Cum au primit fanii de pe Facebook noua atitudine a lui Iohannis faţă de scandalul Antena 3 - ANAF

Precizările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la cazul Antenelor nu i-au convins pe cei mai mulţi susţinători de pe Facebook, care cer mai mult de la şeful statului.

Protest în Piaţa Universităţii faţă de poziţia lui Iohannis cu privire la unirea cu Republica Moldova. Ce i-au reproşat oamenii ieşiţi în stradă

Aproximativ o sută persoane au protestat, sâmbătă seara, în Piaţa Universităţii, faţă de poziţia exprimată de preşedintele Klaus Iohannis în ceea ce priveşte unirea cu Republica Moldova, liderul de la Palatul Cotroceni afirmând zilele trecute faptul că înainte de a fi reluate dezbaterile despre unire trebuie ca politicienii de la Chişinău să stabilizeze situaţia internă ţării lor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite