Se apropie suspendarea preşedintelui Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am trecut la un alt nivel în războiul preşedinte vs. Dragnea, Dăncilă, guvern.  Ieşirea din „amorţire” a preşedintelui Iohannis, declaraţiile sale publice şi solicitarea demisiei premierului Dăncilă precipită evenimentele pe scena politică. Toate semnalele apărute  indică faptul că Dragnea a decis suspendarea preşedintelui, în primul rând pentru a-şi rezolva problemele cu justiţia.

Tăriceanu este, bineînţeles, de acord, pentru că îi ia locul preşedintelui, fie şi pentru o lună.

Ce ar câştiga coaliţia de guvernare din suspendarea preşedintelui?

Odată instalat la Cotroceni, Tăriceanu ar promulga legile justiţiei într-o săptămână. Mai grav, ar promulga imediat şi legile de modificare ale Codurilor Penale, eventual temporizat de sesizarea CCR de către opoziţia parlamentară.

Mai important, ar revoca imediat şefii parchetelor importante şi a unor instituţii din justiţie şi alte domenii, numind în locul lor persoane obediente actualului regim. Ar emite un decret de graţiere/amnistie colectivă de care să beneficieze toţi  cei care se află sub anchetă sau trimişi în judecată, ori condamnaţi deja definitiv. Printre ei şi Dragnea.

Sub pretextul imixtiunii „statului paralel“ în justiţie, actuala guvernare va utiliza OUG-urile pentru a da peste cap toate procesele şi anchetele în care, chipurile, s-ar fi amestecat „statul paralel“.

În plus, numirea oricărui premier, eventual renumirea premierului Dăncilă dacă va fi suspendată de preşedintele Iohannis, va fi în pixul lui Tăriceanu.

Semnalele că Dragnea a decis suspendarea preşedintelui

Conducerea PSD s-a reunit în şedinţă, luni, la Palatul Parlamentului, în prezenţa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a premierului Viorica Dăncilă, a preşedintelui PSD Bucureşti-Ilfov, Gabriela Firea, a altor lideri ai partidului. Pe agenda discuţiilor se află, cel mai probabil, şi poziţia PSD faţă de preşedinte.

Ministrul de Externe, chemat de Iohannis pentru a da explicaţii despre blocarea declaraţiei UE care critică relocarea Ambasadei SUA la Ierusalim este criticată de Dăncilă: „Preşedintele trebuie să mă sune dacă vrea ca un ministru să meargă la Cotroceni“. Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu este chemat la Palatul Cotroceni, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-i da explicaţii după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, a blocat o iniţiativă a Uniunii Europene lansată de Franţa şi de alte state membre UE, care critică relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Şeful statului spunea că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE.

Ultimele declaraţii ale lui Dragnea nu prea mai lasă loc de îndoieli în privinţa deciziei, deja luate, de suspendare a lui Iohannis. Să spicuim câteva.

  • „Ameninţarea explicită la adresa premierului este făcută într-un stil mafiot. Aşa ceva se vede doar în filme.“  
  • Liviu Dragnea a vorbit, luni, în locul lui Dăncilă, explicând ce a discutat aceasta la Vatican cu Papa Francisc. Şeful PSD a susţinut că apoi „consilierii lui Iohannis“ au făcut presiuni la Vatican pentru a dezminţi informaţiile prezentate de Dăncilă.  
  • „Sunt cel puţin 18 proiecte de legi care au fost blocate de Iohannis şi ai lui. Legi care fac parte din progarmul de guvernare să fie întârziate. Este o acţiune de sabotaj şi de subminare a guvernului şi a activităţii majorităţii parlamentare.“  
  • Liviu Dragnea, a declarat, luni, că şeful statului blochează, prin atacarea la CCR a modificărilor la Legea referendumului, o dorinţă a peste trei milioane de români semnatari ai iniţiativei pentru organizarea unei consultări populare pe tema definirii căsătoriei.  
  • Dragnea a explicat ca declaraţiile preşedintelui Iohannis sunt mincinoase, creeaza panică în populaţie, si reprezinta un atac la siguranta natională.  

De ce le este frică liderilor coaliţiei: de o plângere penală împotriva premierului Dăncilă

Conform articolului 109 din Constituţie, dacă premierul Viorica Dăncilă se alege cu plângere penală, preşedintele Iohannis poate dispune suspendarea ei din funcţie. Este teama cea mare a liderilor coaliţiei, deja câteva ONG-uri au anunţat că intenţionează să facă o plângere penală împotriva premierului Dăncilă. Nu este clar în acest moment dacă preşedintele Iohannis ar recurge la prerogativa dată de Constituţie şi o va suspenda pe dna Dăncilă.

Declaraţia lui Dragnea este fără echivoc. „Mă rog la Dumnezeu să nu se ajungă acolo. Este o linie roşie peste care nu trebuie să se treacă. Linia roşie s-a trecut când a fost Victor Ponta prim-ministru. Guvernarea este bună, efectele se văd. Cine vrea să candideze la anul la prezidenţiale, să candideze pe ce face, nu pe dărâmarea guvernului legitim ales.“ Un lucru este clar. Linia roşie de care vorbeşte Dragnea, odată trecută, se va trece imediat la suspendarea preşedintelui Iohannis.

Dragnea a repetat în câteva rânduri că nu se gândeşte la suspendarea preşedintelui. Numai că, în ultimul timp, tot ce spune Dragnea trebuie citit exact pe dos.

Unde greşeşte Liviu Dragnea

Liviu Dragnea crede că reacţiile la acţiunea de suspendare a preşedintelui vor fi ample, dar paşnice şi fără urmări. Este convins că şi dacă ar ieşi un milion de cetăţeni în stradă, aceştia vor pleca seara acasă, eventual făcând şi curat în urma lor. Numai că de data aceasta s-ar putea să greşească. Lucrurile sunt mult prea grave pentru ca manifestaţiile să se rezume doar la lozinci şi bannere. Ar putea bloca căile de acces în capitală şi în principalele oraşe din stradă. Eventuale confruntări violente cu jandarmeria şi poliţia, terminate cu răniţi, arestări şi  alte consecinţe neprevăzute, ar duce inevitabil la plecarea actualei guvernări şi la procese penale împotriva celor vinovaţi.

Reacţia partenerilor străini va fi virulentă, mergând până la suspendarea accesului la fondurile europene, la dreptul de vot în forurile europene, eventual retrageri de ambasadori. Oricum, rolul şi locul României în UE va fi pus sub semnul întrebării, mergând până la eliminarea României din structurile europene. Cât va suferi comerţul nostru exterior, îl invit pe Liviu Dragnea să aprecieze.

Concluzii

Liviu Dragnea şi-a pierdut controlul. Acţionează iraţional, crezându-se Messia românilor, geniul neînţeles al Carpaţilor. A găsit-o pe dna Dăncilă executantul perfect, care nu-i iese din cuvânt şi execută orbeşte tot ce-i spune.

Preşedintele Iohannis a înţeles şi dânsul că România este la moment de cumpănă, şi este singurul demnitar de rang înalt care se poate opune tăvălugului actualei coaliţii. Şi mai ştie că are de partea sa majoritatea populaţiei, cele 6,2 milioane de voturi şi susţinerea lumii occidentale.

Până unde va merge Dragnea în această confruntare de genul „ori la bal, ori la spital“? Rămâne să vedem în zilele şi săptămânile viitoare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite