Se întorc pensiile nesimţite şi pentru militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colonelul Mircea Dogaru, controversatul lider al militarilor în rezervă
Colonelul Mircea Dogaru, controversatul lider al militarilor în rezervă

După ce şi-au dat singuri indemnizaţii speciale, parlamentarii vor să majoreze acum pensiile militarilor şi poliţiştilor, deşi Guvernul susţine că nu sunt bani în buget.

Povestea pensiilor speciale a început în 2014. Atunci, Guvernul Ponta a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Gabriel Oprea, să acorde din nou indemnizaţii speciale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special (angajaţii din penitenciare), ca o măsură compensatorie, după ce Guvernul Boc a tăiat, în 2010, în plină criză financiară, toate pensiile speciale, lăsând doar pensiile calculate pe baza contribuţiei la sistemul social.

Ordonanţa, devenită în 2015 lege, spunea că pensiile speciale se calculează „în cuantum de 80% din baza de calcul“, adică 80% din ultimele şase salarii. Pensiile speciale pentru militari au fost susţinute intens de Gabriel Oprea, cel care se baza, pe vremea când conducea UNPR, pe votul oamenilor din sistemul de apărare naţională şi ordine publică.

În toamna anului trecut, Guvernul Ponta a picat, iar premierul Dacian Cioloş a păstrat pensiile speciale, dar, tot prin ordonanţă de urgenţă, a redus baza de calcul de la 80% la 65% . Altfel spus, a diminuat cu 15% indemnizaţiile, pe motiv că bugetul nu permite astfel de cadouri financiare.

Orice ordonanţă de urgenţă, în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial, este trimisă automat la Parlament pentru a fi aprobată sau respinsă printr-o lege. Practic, orice OUG urmează traseul unui proiect legislativ. Iar săptămâna aceasta, ordonanţa semnată de Cioloş privind pensiile speciale a intrat în procedură parlamentară, fiind trimisă spre avizare la comisia pentru buget a Senatului. Aici,  senatorii au introdus un amendament şi au ridicat din nou baza de calcul de la 65% la 80%, un stimulent electoral pentru un an cu două rânduri de alegeri.

Ce partid şi-a asumat această modificare? „Vreau să vă spun că a fost o părere unanimă“, a declarat, pentru „Adevărul“, senatorul PNL Mario Oprea, membru al Comisiei de Buget. Adică  toate partidele s-au pus de acord să majoareze pensiilor speciale. Era şi greu să nu susţină o asemenea modificare, din moment ce parlamentarii şi-au acordat singuri indemnizaţii speciale, care vor însemna tot 80% din ultimele salarii.

„Nu văd ce este aşa de grav“
Senatorii din Comisia de buget s-au arătat deranjaţi de întrebarea: de ce aţi susţinut o astfel de măsură financiară, când Guvernul spune că nu are bani în buget pentru a o susţine? „Şi ce? Am făcut ceva rău, că nu înţeleg? Îmi puneţi întrebarea ca şi cum s-ar fi întâmplat ceva extrem de rău. S-au votat în comisii nişte amendamente care au fost susţinute şi asumate. Acesta a fost rezultatul dezbaterii. Au fost amendamente, s-a votat. Nu văd ce este aşa de grav. Se iau nişte proiecte de lege, se dezbat amendamentele, se votează“, a comentat, vizibil deranjat, liberalul  Mario Oprea. „Am avut grijă să nu mai fie tăiate drepturi la oameni, ci să fie cât mai multe lucruri îndreptăţite, inclusiv la militari“, a adăugat  Oprea. În realitate, nu s-a tăiat nicun drept, pentru că nimeni nu le-a luat militarilor sau poliţiştilor pensia pe care o primesc pe baza contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale. Guvernul doar a diminuat o pensie specială, de care beneficiază doar câteva categorii de oameni, privilegiaţi ai sistemului care au primit de la stat sume exorbitante.

Presiunea colonelului Dogaru a dat roade
Senatorul UDMR Alexandru Vegh, membru şi el în comisia de Buget, spune că majorarea pensiilor speciale vine pe fondul presiunii făcute de sindicatul militarilor rezervişti, condus de controversatul colonel Mircea Dogaru, care, în 2012, a cerut desfiinţarea DNA şi ANI. „Au venit amendamente de la sindicate şi au fost preluate de Comisia buget-finanţe.  Din câte am înţeles, cu această măsură vor fi mai mult avantajaţi cei cu pensiile mici. Vor fi limitaţi cei care au pensii foarte mari, de ordinul zecilor de mii de lei. Asta a fost ideea acceptării amendamentelor“, spune Alexandru Vegh, cu trimitere la faptul că senatorii au mai adoptat un amendament, care prevede că pensia specială nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

De ce a fost introdus acest prag? Pentru că, până la ordonanţa lui Cioloş, la calculul pensiilor speciale  intrau şi alte sporuri, nu doar salariul de bază. Iar acel procent de 80%, aplicat la o sumă care cuprindea salariul de bază plus alte sporuri şi bonusuri ajungea să depăşească chiar salariul de bază.

Şi ce? Am făcut ceva rău, că nu înţeleg? Am avut grijă să nu mai fie tăiate drepturi la oameni.Mario Oprea senator PNL  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite