Se întorc românii la stadiul de popor vegetal?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce a trebuit dat afară în răstimp de un an şi al doilea premier şi aruncată ţara în haos înaintea vizitei premierului nipon? Pentru că şeful PSD Dragnea vrea toată puterea. Şi o vrea acum.

Aşa deci. O ţară întreagă spune că piţi, secretara cu pronume şi micro în priză, care dă afară poliţişti oneşti, dar nu-şi asumă nicio răspundere pentru nemerniciile ei, trebuie neapărat să plece. Premierul se pliază şi îi arată pisica, cerându-i demisia. Brusc, ştiind cât de importantă e "decât-Dan" ca să intimideze şi să amputeze proteste, şeful lor, infractorul care vrea toată puterea, aka justiţia, nu doar poliţia, îi smulge premierului pisica.

Apoi, fără să-i pese de protecţia animalelor, nu doar că i-o arată, ci îi dă cu ea în cap, silindu-l pe şeful guvernului care se temea să întindă coarda justiţiei până să se rupă, să-şi ia tălpăşiţa cu coada între picioare. Ca un căţel bătut.

Iohannis pare mai gol decât nudul unei dame ieşind din mare noaptea şi constatând că i s-au furat sutienul, chiloţii de baie şi toate celelalte haine de pe o plajă pustie.

Dar oare de ce riscă Dragnea nu atât destabilizarea ţării, de care nu-i pasă, ci o revoltă în propriul partid şi, mai ales, anticipate? Nu ştie că ţara nu-l mai vrea? Că după ce s-a autodiscreditat brutal în două guvernări de o incompetenţă crasă, PSD va pierde la scor chiar şi în favoarea unei liste cu găini?

Ba e edificat. Dar crede că Iohannis, din două una. Ori îi e frică de suspendare şi, tiptil, va fi convins să se conformeze, docil. Ori, dacă e bărbat, va sfârşi suspendat. 

Invers, Iohannis pare mai gol decât nudul unei dame ieşind din mare noaptea şi constatând că i s-au furat sutienul, chiloţii de baie şi toate celelalte haine de pe o plajă pustie. Constituţia nu-i oferă prezidentului nicio ieşire elegantă. Nici una mitocănească.

I se cere, evident, să nu desemneze un al treilea premier PSD-ist. Ori de la partidele subordonate, gen ALDE. În fond, a promis că n-o va face. Sper să se şi ţină de cuvânt. Altfel e „pa“. Dar „pa“ e şi altminteri. Încât e foarte uşor să i se prezinte revendicări. Mai greu e să se depisteze soluţii practicabile. Şi constituţionale.

Unde a ajuns? La vorba mea de acum un an. La mâna poporului protestatar şi al partidelor din opoziţie, cu al căror sprijin va trebui să ceară anticipate. Dar ce garanţii că ele s-ar derula corect există? N-au mai fost fraudate voturi?

Unde sunt cei 600 de mii de manifestanţi de acum un an? Pentru studenţi aud că nu e „fun“ să iasă. Alţii-s sătui de politică.

Ce l-ar putea oare opri pe Liviu Dragnea, care a mai furat sufragii în trecut, să se prevaleze de controlul asupra tuturor instituţiilor statului, de la Parlament, Guvern, Ministerul de Interne, Preşedinţie (cea preluată, după o eventuală suspendare a lui Iohannis, de către C. P. Tăriceanu) şi până la CCR să-şi facă de cap cu voinţa unei naţiuni ale cărei interese a dovedit în repetate rânduri că-i sunt indiferente? De pilda când a declanşat criza guvernamentală iscată de demisia lui Mihai Tudose în chiar ajunul vizitei la Bucureşti a premierului nipon Shinzo Abe? 

Şi unde sunt cei 600 de mii de manifestanţi de acum un an? Pentru studenţi aud că nu e „fun“ să iasă. Alţii-s sătui de politică. Ori aşteaptă, iresponsabil, ca Dragnea şi PSD-ul să ducă mai întâi ţara definitiv de râpă, înainte de a ridica un deget. Iar unde nu domneşte lehamitea sau neghiobia şi manipularea, guvernează necesităţile economice şi se pleacă din ţară.

S-a murit degeaba? S-a sperat şi s-a luptat inutil? Se întorc românii la stadiul de popor vegetal? Sau îşi recuperează demnitatea şi insistă să reziste?

Petre Iancu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite