Senatul îl obligă pe Cioloş să dea explicaţii pentru evacuarea Antenei 3. Tăriceanu a venit cu propunerea, iar PSD şi PNL au votat cot la cot. Premierul merge mâine în plenul Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, senatorii au aprobat ca premierul Dacian Cioloş să vină mâine în plenul Senatului pentru a da explicaţii cu privire la evacuarea Antenei 3. Conform legii, Cioloş este obligat să meargă în plen. Solicitarea lui Tăriceanu a întrunit o largă majoritate, ceea ce arată că atât PSD, cât şi PNL au fost de acord să implice Senatul într-un război purtat de trustul lui Dan Voiculescu cu statul.

UPDATE Eurodeputaţii PSD Viorica Dăncilă (lidera delegaţiei europarlamentarilor PSD), Victor Boştinaru şi Ioan Mircea Paşcu au transmis informări către prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, dar şi către liderul grupului socialist, Gianni Pitella, cu privire la intervenţia ANAF în cazul Antena 3. „Nu avem o problemă cu faptul că instituţiile statului încearcă să recupereze un prejudiciu. Este normal ca instituţiile abilitate în acest sens să îşi facă datoria. Îngrijorarea noastră vine însă ca urmare a modului cum au procedat autorităţile, care poate sugera un tip de demonstraţie de forţă şi o actiune de intimidare a jurnaliştilor Trustului Intact. Riscurile grave la adresa libertăţii de exprimare şi a libertatii presei îndreptăţesc acest demers. Tocmai de aceea, am decis să aducem la cunoştinţa oficialilor europeni aceste evenimente asupra cărora noi ridicăm semne de întrebare. Libertatea de exprimare şi cea a presei sunt bunuri câştigate în ultimii 26 de ani şi trebuie acţionat de fiecare dată când ceva le poate ameninţa'“, susţin eurodeputaţii social-democraţi.

Sediile posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie eliberate în cinci zile, respectiv până la sfârşitul acestei săptămâni, inspectorii ANAF prezentându-le notificarea de evacuare pentru a pune în executare sentinţa penală din 2013, potrivit căreia statul a intrat în posesia imobilelor.

UPDATE Potrivit unor surse politice, premierul Dacian Cioloş va merge miercuri în Senat pentru a da explicaţii cu privire la evacuarea Antenei 3. 

UPDATE Ion Iliescu: "Într-un mod inexplicabil, statul, prin instituţiile sale, decide să limiteze dreptul la liberă exprimare unui trust de presă, Intact, şi televiziunilor sale. Este dreptul ANAF să-şi exercite prerogativele. Dar în acelaşi timp este obligaţia sa să se comporte raţional, nu discreţionar. Intervenţia de ieri, din sediul televiziunii A3, a fost o demonstraţie de forţă, cu nimic justificată. Asta se petrece într-o ţară al cărui guvern se revendică-şi se legitimează-de la societatea civilă, ceea ce nu este doar un soi de ironie, ci şi un non-sens. Nu cred că limitarea libertăţilor fundamentale este scopul guvernului şi al instituţiilor sale", a adăugat Iliescu.

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut cauza Antenei 3 într-o conferinţă de presă: Am dorit să fac această declaraţie de presă pentru a-mi exprima indignare pentru modul abuziv în care funcţionarii ANAF au descins în sediul a cinci televiziuni. Această acţiune este un atentat împotriva libertăţii de exprimare a presei. Nu există o explicaţie logică. S-a ajuns în situaţia în care i-a legitimat şi pe cei care ieşeau de la emisiuni, inclusiv un senator. Cei de la ANAF au acţionat ca şi cum ar fi fost într-o piaţă. Nu există niciun fel de explicaţii pentru ca ANAF să procedze în acest fel. Susţinem ca premierul să vină în Senat şi să dea explicaţii. Îmi pare rău că mâine nu sunt senator. Mi-ar fi plăcut ca şi Camera Deputaţilor să facă asta. Premierul să dea explicaţii pentru modul în care s-a procedat şi să găsească soluţii ca aceste televiziuni să nu fie închise. Nu punem sub semnul întrebării sentinţa şi prejudiciul, dar nu poţi evacua o familie în cinci zile, darămite cinci televiziuni.

Iată declaraţia completă susţinută de Călin Popescu Tăriceanu în plen:

„Rareori mă folosesc de dreptul de a veni la microfonul principal pentru a ridica o chestiune politică, însă astăzi cred că gravitatea situaţiei impune să fac acest lucru şi în calitate de preşedinte al Senatului, şi în calitate de preşedinte al ALDE. Cu puţine zile în urmă, am făcut următoarea declaraţie: «În ciuda diferenţelor politice inerente, ALDE consideră că apărarea valorilor democratice şi a statului de drept ar trebuie să fie obiective comune ale tuturor partidelor, nu doar la nivel declarativ, ci şi în fapt. De aceea, ALDE cheamă partidele la acţiune şi solidaritate comună în faţa pericolului anihilării statului de drept».

Iată că, din păcate, lucrurile evoluează din rău în mai rău. După atacul inacceptabil de ieri la adresa unei televiziuni, mă văd nevoit să reiau subiectul. Din ceea ce văd, este un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, nu putea fi omis. Descinderea brutală şi supranumerică, organizată ieri de ANAF la sediul unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care n-au lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene- cred că asta era ceea ce se mai putea face în plus - mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în România în ultima perioadă.

Articolul 30 din Constituţie spune clar: nicio publicaţie nu poate să fie suprimată. Ceea ce s-a întâmplat ieri la o televizune liberă din România nu este o acţiune a ANAF-ului de recuperare a creanţelor, este o încercare vădită, brutală, anormală de suprimare a libertăţii de exprimare a presei. Consider că în faţa acestei situaţii excepţionale se impune a atitudine pe măsură din partea Parlamentului, care este instituţia fundamentală menită să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor, între care şi dreptul la liberă exprimare.

În baza articolul 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii şi vreau să vă solicit să fiţi de acord ca în numele Senatului să cerem primului ministru al României să vină mâine de urgenţă în faţa Senatului pentru a da explicaţii referitoare la acţiunea unor instituţii aflate în subordinea Guvernului, care nu pot fi puse în registrul economic al recuperării unor sume de bani, ci aruncă o pată degradantă asupra întregii ţări, asupra României ca stat european care pun preţ pe libertatea de exprimare a presei. Consider că în asemenea situaţii, nu ministrul de Finanţe trebuie să dea explicaţii, pentru că nu ne interesează acţiunea ce ţine de recuperarea unor sume, şi vă rog să vă pronunţaţi prin vot“, a cerut Tăriceanu. 

PNL susţine Antena 3

Iar aleşii s-au conformat. Senatorii au votat în favoarea chemării premierului în faţa Parlamentului cu 70 de voturi „pentru”, 3 abţineri şi numai două voturi „împotrivă”. Votul arată că senatorii PSD au votat cot la cot cu cei liberali. „PNL şi nici eu nu putem însă să fim de acord cu momentele sau acţiunile în care instituţiile îşi depăşesc atribuţiunile sau intră într-o zonă a abuzului“, a spus senatorul PNL Marius Obreja, unul dintre invitaţii permananeţi în studiourile Antenei 3. La rândul său, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a spus că social-democraţii se raliază acţiunii lui Tăriceanu. "PSD nu poate asista nepăsător la această tentativă de suprimare a unui post de televiziune din România – stat European, România membru al UE", a susţinut Fifor.

În acelaşi timp, şi senatorul UDMR Verestoy Attila a luat o poziţie în favoarea cauzei Antenei 3. „Nu putem fi bănuiţi că iubim Antena 3, nu putem fi acuzaţi că suntem partizani pentru a susţine o cauză a unui post de media. În concepţia noastră democraţia înseamnă să asigurăm dreptul de a spune părerile celor care nu sunt de acord cu noi, de aceea considerăm că e un precedent periculos de a introduce pe cale administrativă o măsură care, în consecinţă, înseamnă suprimarea dreptului de expunere a unor opinii în media din ţara noastră", a spus Verestoy Attila.

În plus, senatoarea ALDE Cristiana Anghel a propus iniţierea unei moţiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului Cioloş, motivând că nu e românesc.

Ordin de evacuare în cinci zile

Mihai Gâdea a anunţat, luni după-amiază, că inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au emis un ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a transmis un comunicat în care arată că notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale din septembrie 2009, rămasă definitivă prin decizia penală din august 2014.

Astfel, termenul pe care îl au la dispoziţie televiziunile Antena 1 şi Antena 3 este de 5 zile lucrătoare de la data notificării.  „Direcţia generală regională a Finanţelor Publice Bucureşti, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelorce au fost confiscate şi trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentinţe judecătoresti, a notificat astăzi,  15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menţionate. 

Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinţei penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală.

Termenul pe care îl au la dispoziţie persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, aşa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare“, se arată în comunicatul ANAF.
 

Gelu Diaconu, şeful ANAF, a fost demis de premierul Dacian Cioloş după ce a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului într-un dosar de corupţie.

La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) arăta că valorificarea imobilelor confiscate lui Dan Voiculescu, în vederea recuperării prejudiciului din dosarul ICA, este îngreunată de cauze independente de instituţie, adică unele litigii ce vizează aceste bunuri imobile.

Mai mult, ANAF arată că până la soluţionarea tuturor litigiilor, nu este oportună scoaterea la vânzare a acestor imobile. În încercarea de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro, au fost confiscate, pe lângă alte bunuri ale familiei Voiculescu, şi patru imobile evaluate la 32,582 milioane de euro. 

Pe aceeaşi temă: 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite