Scandal între Dăncilă şi Iohannis: Sunt uimită de reacţia preşedintelui. Să publice stenograma întâlnirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a declarat „uimită“ de comunicatul dat de Administraţia Prezidenţială după întâlnirea pe care a avut-o cu şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni. Dăncilă a cerut ca Iohannis să publice stenograma întâlnirii.

„Sincer, sunt un pic uimită. Am văzut comunicatul domnului preşedinte. Eu sunt uimită de el. Nu vreau să fim în postura de a crede ceea ce a spus domnul preşedinte în comunicat sau ceea ce spun eu. Preşedintele să arate stenogramele întâlnirii şi atunci ne-am edifica toţi“, a declarat Viorica Dăncilă, după ce a fost în plenul Parlamentului.

Întrebată ce au discutat la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, Dăncilă a refuzat. „Nu îmi permită să spun. Lucrurile nu au stat aşa cum e în comunicat. Doamna Olguţa Vasilescu a făcut declaraţii referitoare la acest aspect“, a mai spus Dăncilă.  

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că discuţia de azi cu preşedintele Klaus Iohannis a fost una amicală, nicidecum pe tonul vehement din comunicatul de presă remis de Administraţia Prezidenţială. 

„Discuţiile care au avut loc la Cotroceni nu prea au avut nicio legătură cu ceea ce s-a comunicat, ceea ce mă face să cred că a fost scris înainte. Am adus în atenţia preşedintelui faptul că legea salarizării se aplică etapizat. Nu ni s-a reproşat faptul că legea nu ar fi predictibilă, pentru că i-am fi explicat aceste lucruri”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. 

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Guvernul, în întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, asupra faptului că, după primele trei luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative.

Imagine indisponibilă

FOTO presidency.ro 

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, întâlnirea cu premierul şi ministrul Muncii a avut loc la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a discuta, la finalul primului trimestru, efectele aplicării legislaţiei privind salarizarea din sistemul bugetar.

”Preşedintele României a atenţionat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislaţii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii de la care a emanat, în condiţiile în care s-a intervenit cu excepţii punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenţiei legislative”, precizează sursa citată.

Prim-ministrul i-a prezentat preşedintelui situaţia salarială, oferind asigurări de stabilitate în privinţa resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării şi a majorărilor salariale asumate până în prezent. 

   

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că situaţia salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile şi criteriile de stabilitate asumate iniţial, precum şi promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE. 

”Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor”, se subliniază în comunicat.

În legătură cu creşterile mult aşteptate ale salariilor medicilor, dar şi ale personalului din educaţie, măsuri care rezolvă doar parţial problemele de fond din aceste domenii, Klaus Iohannis a menţionat că asemenea creşteri salariale trebuie însoţite de garanţii pentru viitor, astfel încât aceste priorităţi de politică salarială să îşi atingă obiectivele de performanţă asumate.

    

Citeşte şi:

Iohannis, către Dăncilă: Situaţia salarială este departe de promisiunile electorale ale PSD. Vreau să-mi explicaţi de ce există salariaţi nemulţumiţi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite