Rutina premierului. Tudose ceartă săptămânal miniştri şi secretari de stat, dar doar cu asta rămâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Mihai Tudose. FOTO gov.ro
Premierul Mihai Tudose. FOTO gov.ro

Liderul de la Palatul Victoria, Mihai Tudose, şi-a făcut un obicei în „a urechea“ săptămânal un ministru sau un secretat de stat. Atât. Urmările concrete ale mustrării sale, cu toate că nu sunt rezolvate problemele ridicate de el, nu se văd. Mai mult, niciun ministru criticat în şedinţa de Guvern n-a fost demis.

„Domnule secretar de stat, vine iarna, celebra replică dintr-un film la modă. Sunteţi pregătiţi?”, l-a întrebat premierul Tudose pe Ninel Cercel, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, la ultima şedinţă de Guvern. Cercel i-a răspuns că ministerul este „în proces de pregătire“. „Eu vă spun foarte sincer. În primele 12 ore de la căderea ultimului fulg de zăpadă după viscol, dacă nu se circulă la negru, plecaţi acasă toţi. Inclusiv cel care se ocupă de aviaţie“, a subliniat Tudose.

Ulterior, tot în şedinţa de miercuri, premierul l-a luat la rost pe Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei pe tema manualelor. „Vom avea din nou trei manuale de sport alternative“, l-a întrebat, ironic, Tudose pe Paraschiv.

Acest tip de ieşire ale premierului Mihai Tudose au devenit deja o obişnuinţă. În aproape în fiecare şedinţă de Guvern au fost mustraţi miniştri sau secretari de stat, pentru ca apoi aceştia să-şi vadă liniştiţi de treabă. Niciun ministru nu a fost revocat de premier, cu toate că sub lupa lui Tudose au intrat miniştrii Sănătăţii, Transporturilor (n.r. - acesta a fost unul din demnitarii „repetenţi“ la evaluarea lui Darius Vâlcov din iunie) sau chiar cel al Finanţelor, când se pune problema rectificării bugetare.

Începuturile

Debutul lui Tudose în critica şi ironizarea miniştrilor a avut loc pe 13 iulie când Petre Daea a fost vizat de declaraţiile premierului. „Pe ordinea de zi avem un punct al domnului ministru Daea, care după ce a terminat tot ce se putea cu oaia, a ajuns la ambalaj. Nu, nu mai luaţi cuvântul. Lăsaţi! “, declara Tudose.

O săptămână mai târziu, în lipsa ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, a fost luat la ţintă un secretar de stat, Rareş Trişcă, avertizat că instituţia din care face parte nu-şi face bine treaba. „Nu daţi din cap, domnule secretar de stat, atât de amplu, aşa, că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris acolo şi s-ar putea să plecaţi acasă înapoi. Mă bucur că aţi înţeles”, i-a spus premierul lui Trişcă, în faţa jurnaliştilor. Ulterior s-a vorbit de remanierea lui Florian Bodog, dacă nu rezolvă problema vaccinurilor. Ministrul Sănătăţii a scăpat, până la urmă. 

Cuc şi coteţele

La 27 iulie, Tudose l-a întrebat pe ministrul Transporturilor: „Domnule ministru Cuc, la fiecare o săptămână sau două săptămâni, mai expropriaţi câte două coteţe pe tronsonul Bucureşti-Ploieşti. Mai avem? Le putem strânge pe toate?“, l-a întrebat, ironic, Tudose pe Răzvan Cuc, precizând că în acea şedinţă vorbeau de exproprierea ultimelor două imobile, după ce cu o săptămână înainte, fuseseră expropriate alte două imobile, prezentate tot ca „ultimele“.

O lună mai târziu, tot şeful de la Transporturi a fost mustrat. În şedinţa din 18 august. Tudose i-a reproşat ministrului Răzvan Cuc, şeful de la transporturi, că i-a prelungit contractul directorului TAROM cu patru luni. „Înţeleg că e o echipă bună, dar mergeţi în pierdere“, i-a spus premierul care nu l-a lăsat aproape deloc pe ministru să răspundă. „Nu mai am pic de încredere în ce-mi spuneţi“, a mai spus Tudose.Trei zile mai târziu, directorul TAROM şi-a dat demisia, vorbindu-se la acea vreme că dacă nu venea această demisia, Cuc ar fi fost forţat elibereze el scaunul de la Transporturi.

Demisii la Sănătate

Premierul Mihai Tudose i-a cerut, în urmă cu o săptămână, explicaţii ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în şedinţa de Guvern de miercuri, referitor la achiziţia vaccinurilor antigripale. Şeful Executivului i-a reproşat acestuia demararea cu întârziere a procedurii de cumpărare a acestora. „Vaccinurile antigripale sunt în procedură de achiziţie”, a spus Bodog. Prin urmare, Tudose i-a solicitat ministrului Sănătăţii lui Bodog să-i concendieze pe funcţionarii responsabili pentru întârzierea demarării procedurilor de achiziţie a vaccinurilor antigripale „Nu vreţi controlul să vină după ce oamenii ăia nu mai lucrează la noi? Că eu cred că din martie puteau să-şi dea seama că vine octombrie. Hai să ne dea în judecată. Hai să ne asumăm şi lucrul acesta, domnule ministru“, a mai spus Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite