România a pierdut relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului. Cine a câştigat. PNL: Firea a dat-o pe triumfalisme de epocă de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Europeană a Medicamentelor FOTO AFP

România a ieşit din cursa pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) de la Londra la Bucureşti, ca urmare a BREXIT-ului, în urma unui vot acordat astăzi de Comisia Europeană, potrivit „Financial Times“. Amsterdam va găzdui sediul Agenţiei Europene a Medicamentului. Guvernul Tudose a vrut să mute EMA dintr-un cartier select al Londrei într-o clădire din cartierul bucureştean Pipera.

UPDATE 19.54 Oraşul Amsterdam va găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, care va trebui să fie mutată de la Londra în perspectiva ieşirii Marii Britanii din UE. Amsterdamul a ieşit câştigător prin tragere la sorţi, după ce obţinuse acelaşi număr de voturi cu Milano - 12. 

- Ştirea iniţială

Guvernul Tudose a depus abia la finalul lunii iulie, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (AEM) de la Londra la Bucureşti, în contextul în care Marea Britanie a ieşit din UE, deci a pierdut automat dreptul de a găzdui o instituţie din blocul comunitar. România a avut de concurat cu state UE care au investit masiv în domeniul industriei medicamentelor ca Franţa, Suedia sau Danemarca.

Spre exemplu, numai chiria anuală pentru clădirea care găzduieşte acum AEM, aflată într-un cartier de lux al Londrei, costă 16 milioane de euro.Guvernul Tudose a oferit o clădire aflată deocamdată în construcţii, în zona Pipera, iadul corporatist din Capitală. Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului demis de Sorin Grindeanu şi readus de Mihai Tudose, a ales imobilul din Pipera, deţinut de „regele imobiliarelor din Bucureşti“, un controversat om de afeceri grec. 

PNL dă vina pe Firea

Imediat după votul d ela Bruxelles, Ciprian Ciucu, consilier general PNL, a scris pe Facebook: „Oocazie unică de a uni specialiştii, medicii, chiar politicienii în jurul unui proiect important pentru noi ca ţară, indiferent de partid, era aducerea Agenţiei Europene a Medicamentului la Bucureşti! Dar Bucureştiul nu va găzdui Agentia Europeană a Medicamentului. Nu a trecut nici măcar de primul vot. Administratia Firea a tratat superficial această competiţie. O vroia in Pipera, lângă Voluntari... In Pipera cea sufocată de trafic. În loc să lucreze împreună cu oamenii deştepţi şi premiaţi din industria creativă, cu experţii români aflaţi în poziţii importante la Bruxelles sau în Europa, PSD-ul a ales să păstreze totul în tonul propagandei ieftine de partid. În loc să-şi prezinte oraşul realist şi creativ, cum au făcut alte oraşe candidate, Gabriela Firea a dat-o pe triumfalisme de epocă de aur. Din păcate, în 2017 şi când în joc e o miză europeană atât de mare, nişte panglici şi minciuni frumoase nu-s suficiente. Păcat că Bucureştiul a ratat o şansă unică!“.

La început s-a făcut mişto

Povestea relocării EMA a început în luna martie, când Ana Birchall, pe atunci ministru al Afacerilor Europene, a propus în Guvern ca România să-şi depună candidtaura pentru a prelua AEM în contextual Brexit-ului. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că Ana Birchall a fost luată peste picior de colegii din Guvern, care se amuzau de faptul că cineva propune relocarea unei instituţii de la Londra la Bucureşti. (citeşte aici întreaga poveste).

Siegfried Mureşan: Guvernul PSD poartă toată vina pentru că România a ratat Agenţia Europeană pentru Medicamente. Dezinteres şi incompetenţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite