România a fost invitată să devină membru al Agenţiei pentru Energie Nucleară din cadrul OCDE

România a fost invitată să devină membru al Agenţiei pentru Energie Nucleară din cadrul OCDE

Premierul Sorin Grindeanu salută decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenţia pentru Energie Nucleară

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a invitat oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA), din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi al băncii de date a agenţiei, au anunţat vineri Guvernul şi Ministerul Energiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

România şi-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016.

„Aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezenţa secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în luna iunie 2017”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Aderarea României la această agenţie din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experţilor români la schimbul de expertiză şi bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile şi responsabile a energiei nucleare.

„Salut decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenţia pentru Energie Nucleară, fapt ce va aduce beneficii pentru ambele părţi. Acest lucru confirmă progresele constante făcute de ţara noastră pentru a asimila instrumentele OCDE. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca România să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, în comunicat.

Programul nuclear al României a fost supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA.

„Ne bucurăm că un efort demarat de Ministerul Energiei în urmă cu doi ani s-a concretizat acum prin acceptarea aderării ţării noastre la NEA. De asemenea, este o recunoaştere a performanţei industriei nucleare din România, o industrie vitală pentru securitatea energetică a României”, a declarat, la rândul său, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Din dialogul dintre părţi a rezultat că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. Odată cu finalizarea procesului de aderare, România şi Argentina se vor alătura celor 31 state membre ale Agenţiei, care lucrează împreună pentru dezvoltarea celor mai bune practici şi politici în domeniul nuclear.

„Suntem foarte bucuroşi că România şi Argentina aderă la Agenţia pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE şi ambele ţări şi demonstrează încă o dată angajamentul acestora faţă de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, a declarat Angel Gurría, secretarul general al OCDE.

Prin decizia anunţată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare şi pentru cooperarea internaţională. România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).

Directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Daniela Lulache, a afirmat joi că industria nucleară are standarde foarte stricte, care nu permit derapaje, iar acestea sunt susţinute de introducerea standardelor de guvernanţă corporativă.

„Conceptul ”safety never sleeps” (siguranţa nu doarme niciodată – n.r.) se transpune şi în atitudine, în cultura organizaţională, în ideea de a face performanţă şi de a nu te complace. România, datorită industriei nucleare, are şansa de a face încă un pas către valorile OCDE”, a declarat Lulache, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR).

Nuclearelectrica administrează centrala nucleară din Cernavodă, cu două reactoare având fiecare o putere instalată de circa 720 MW. Autorităţile au în plan construcţia altor două reactoare nucleare cu aceeaşi putere instalată, şi tot cu tehnologie CANDU. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

citeste totul despre: