România în Epoca lacheilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mod evident, din dezbaterile publice care animă viaţa noastră politică au dispărut oamenii cu greutate, acele personalităţi, care, indiferent de coloratura lor politică, aveau capacitatea intelectuală şi forţa interioară necesară să nu susţină anumite idei doar pentru că ele izvorau din mintea şefului de partid.

Trecând peste afinităţile personale, nu putem să contestăm faptul că la nivelul tuturor partidelor politice asistăm la o degradare a resursei umane. Nu mai există aristocraţi, adică oameni cu o foarte bună pregătire profesională, respectaţi de colegii de breaslă, care să aducă în momente importante dezbaterea publică în zona raţiunii şi a bunului-simţ. Dau doar câteva exemple, care pot fi sau nu acceptate, dar care, în opinia mea, aveau acest statut: Antonie Iorgovan, Valeriu Stoica, Oliviu Gherman şi Alexandru Paleologu.

Avem parte în aceste momente, într-un context politic intern şi internaţional extrem de delicat, de o adevărată dominaţie a lacheilor. Servitori ai cuvântului exprimat de patronii lor. Indivizi care se năpustesc să lingă ideile şefului şi să le pună pe frunte ca pe nişte veritabile timbre poştale. „Fraiere, eu sunt mai lacheu decât tine!“, este reality show-ul pe care îl vedem zilnic derulându-se pe ecranele televizoarelor. Suntem  asaltaţi de oameni incolori, inodori şi insipizi, care capătă formă doar când şeful lor glăsuieşte sau gesticulează.

Duşmanii lor personali devin duşmanii ţării şi sunt puşi la zid cu virulenţă de lacheii specializaţi în linşaj media. Aşa funcţionează România în Epoca lacheilor.

Din acest motiv, agenda dezbaterilor publice este limitată la nevoile unor personaje ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Problemele lor penale devin problemele ţării şi sunt dezbătute de lachei pe toate posturile tv. Duşmanii lor personali devin duşmanii ţării şi sunt puşi la zid cu virulenţă de lacheii specializaţi în linşaj media. Aşa funcţionează România în Epoca lacheilor.

Haideţi să facem un exerciţiu! Rostiţi în gând numele următoarelor personaje şi asociaţi-le cu ceva: Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Claudiu Manta, Tudorel Toader, Carmen Dan… Eu mă opresc. Toţi capătă mustaţă în mintea mea... În Epoca lacheilor, nici joaca nu mai are farmec.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite