România e cu totul în mâinile PSD?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciuca FOTO Guvernul Romaniei

PSD face din nou agenda României. Reveniţi în forţă la putere prin graţie prezidenţială, social-democraţii ştiu cum să folosească guvernarea marii coaliţii în propriul folos.

O monitorizare de presă dată publicităţii zilele acestea scoate în evidenţă, că în afară de premierul liberal Nicolae Ciucă, cei mai vizibili miniştri ai cabinetului sunt cei de la PSD, mai ales ministrul sănătăţii  (Alexandru Rafila), cel al Transporturilor (Sorin Grindeanu), cel al Muncii (Marius Budăi) şi ministrul Finanţelor (Adrian Câciu).

Alexandru Rafila şi PSD reuşesc să ţină pe loc certificatul verde, prefăcându-se că îl susţin, cu toate că în Parlament îl boicotează fără niciun fel de resentimente. Acest joc cinic le dă satisfacţie votanţilor din categoria anti-vacciniştilor şi, poate, îi convinge şi pe unii dintre cei vaccinaţi că soluţia de mijloc e cea mai bună. În România, mai puţin de 8 milioane de persoane sunt vaccinate cu schema completă, deci sub 50% din persoanele adulte, dar partidele se tem să impună certificatul verde şi fiindcă sondajele făcute arată o reticenţă crescută a celor nevaccinaţi: peste 60% dintre aceştia nici nu se gândesc să-şi schimbe părerea (INSCOP, noiembrie 2021). Social-democraţii au fost de la începutul epidemiei reţinuţi în privinţa necesităţii restricţiilor şi n-au făcut mare caz de eficienţa vaccinului. Cercetările sociologice le-au întărit convingerea că electoratul ar putea să-i sancţioneze dacă pedalează în această direcţie.

PSD a reuşit, de altfel, să impună ridicarea restricţiilor înainte de sărbători, altminteri petrecerile uriaşe dintre Crăciun şi Anul Nou, n-ar fi putut avea loc în România, care în acest fel a devenit destinaţie deschisă pentru distracţii în masă, fără mască.

La Justiţie, Cătălin Predoiu, un ministru liberal, care şi-a mai exersat abilitatea de a nu schimba nimic, pare să se conducă pe mai departe după aceeaşi filosofie. România rămâne cu Legile lui Dragnea, cu Secţia Specială, care-i ameninţă de magistraţii prea insistenţi cu dosarele sensibile, cu ideea că România trebuie să-şi rezolve singură problemele fără intervenţia instituţiilor europene. Nici PNL, nici PSD nu spun lucrurile chiar aşa direct, ca în perioada când social-democraţii erau conduşi de Liviu Dragnea. Pe faţă, se declară europeni şi uneori fac promisiuni, dar în spate se căznesc să găsească soluţii pentru a păstra ceea ce e profitabil pentru politicieni: controlul Justiţiei, un deziderat pentru care a luptat şi preşedintele. PSD s-a impus şi în acest domeniu.

Partidul Social Democrat se află în creştere de popularitate, după cum arată sondajele de opinie din decembrie (Avangarde şi CURS) şi se apropie de 40%, în vreme ce PNL scade şi înregistrează sub 20%. Această matematică relativă a cercetărilor sociologice se oglindeşte tot mai clar în deciziile şi planurile executivului.

PSD ar fi continuat să crească mai mult şi mai repede dacă rămânea în opoziţie şi-l lăsa pe Florin Cîţu să-şi continue epopeea guvernamentală. În acelaşi timp, însă, nevoia de a-şi hrăni activul de partid cu funcţii şi de a-şi conecta clientela la bugetul de stat, i-a motivat pe strategii social-democraţi să calculeze altfel viitorul. Aşa că şi-au negociat ministerele cele mai vizibile, şi-au expus filosofia bugetară într-o formulă intransigentă, au promis măriri de pensii şi salarii şi joacă pe micile ecrane roluri de personaje care se sacrifică de dragul ţării. Marcel Ciolacu, liderul PSD face false exerciţii de generozitate, faţă de premierul Nicolae Ciucă şi spune că dacă acesta va avea rezultate spectaculoase ar putea rămâne în funcţie şi pe tura PSD, care începe în mai anul viitor, Vasile Dîncu se laudă cu întâlnirile de la Palatul Cotroceni, iar Alexandru Rafila salvează ţara de pandemie mizând pe liberul arbitru.

Între timp, Gabriela Firea pentru, care s-a inventat Ministerul Familiei, angajează pentru instituţia ei 1000 de persoane la Bucureşti şi în ţară, care să lucreze pentru egalitatea de şanse, pentru proiectele de creştere a natalităţii şi de protejare a minorilor. Toate ideile ei vor avea, probabil, nevoie de publicitate la cele mai importante posturi de televiziune. Şi după modelul folosit deja pe vremea în care conducea Primăria Bucureştiului va reuşi nu doar să-şi crească notorietatea, ci şi să se protejeze de critici. Între timp a lansat linia telefonică pentru copiii abuzaţi şi a promis reabilitări de creşe, grădiniţe, şcoli plus noi tabere şcolare şi campusuri. Firea îşi pregăteşte platforma pentru un nou mandat de edil sau, poate, chiar mai mult pentru o cursă prezidenţială.

PSD a luat, deci, frâiele guvernării, cu un an şi jumătate înainte de a avea propriul premier. Până la primăvara cealaltă când, potrivit înţelegerii dintre social-democraţi şi liberali, fotoliul de la Palatul Victoria va fi ocupat de un lider PSD, acest partid îşi va fi impus agenda. Dacă lucrurile nu merg bine, scumpirile sunt scăpate de sub control, facturile la energie devin prea mari şi lumea se revoltă, social-democraţii vor găsi o cale de scăpare şi îi vor lăsa pe liberali singuri la butoane, înainte de alegerile din 2024, pentru a reveni ulterior pe cai mari.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite