Restauraţia PCR-PSD. Cu ajutorul lui Dragnea, Ion Iliescu ne reconfiscă trecutul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două instituţii de interes naţional care ar trebui să pună la dispoziţie documente importante care să ducă la aflarea adevărului despre unele evenimente controversate din trecutul României au fost preluate de apropiaţi ai fostului preşedinte Ion Iliescu. Este vorba de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Institutul Revoluţiei.

Noul preşedinte al CNSAS, Constantin Buchet nu a fost un colaborator al fostului preşedinte al României, însă activitatea celor doi a avut un numitor comun: blocarea accesului la arhivele fostei Securităţi.

În urmă cu 12 ani, Buchet, pe atunci reprezentant al PRM, alături de alţi membri ai CNSAS (sprijiniţi de PSD şi PDL) s-au coalizat împotriva regretatului Ticu Dumitrescu şi au votat împotriva sa la alegerile pentru preşedinţia CNSAS. Ticu Dumitrescu anunţase că va solicita în calitate de preşedinte al CNSAS desecretizarea a zeci de mii de dosare ale Securităţii aflate în arhiva SRI, multe dintre ele cuprinzând nume grele din politica românească. Politicienii şi foştii securişti au reacţionat atunci şi l-au pus la zid pe preşedintele foştilor deţinuţi politici.

Alegerea lui Constantin Buchet în fruntea CNSAS este cadoul pe care Liviu Dragnea îl face fostului său şef, Ion Iliescu, multe dintre dosarele aflate în custodia instituţiei, necesare în ancheta privind dosarul Revoluţiei, în care fostul şef de stat este cercetat de crime împotriva umanităţii, urmând a fi blocate.

Debarcarea lui Claudiu Iordache este un gest de forţă din partea celor care cred că este momentul unei restauraţii, la revenirea la vremurile în care partidul unic PCR-PSD dicta istoria oficială a României.

În ceea ce priveşte Institutul Revoluţiei, desemnarea lui Gelu Voican Voiculescu (unul dintre cei mai fideli partizani ai lui Ion Iliescu) ca preşedinte are o însemnătate mai mult simbolică. Practic, institutul aflat în subordinea Senatului României este un cimitir al elefanţilor, înfiinţat pe vremea lui Ion Iliescu pentru a recompensa cu funcţii şi bani pe unii dintre apropiaţii acestuia.

Debarcarea lui Claudiu Iordache este un gest de forţă din partea celor care cred că este momentul unei restauraţii, la revenirea la vremurile în care partidul unic PCR-PSD dicta istoria oficială a României.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite