Reportaj. Ce nu s-a văzut la votul de învestire a Guvernului Orban VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban alături de Dan Barna. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban alături de Dan Barna. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Orban a trecut testul din Parlament, însă nu fără emoţii. Trădările de ultim moment din PSD sprijinul venit de a Pro România, pe filiera Tudose-Constantin, au atârnat greu şi a permis liberalilor să revină la putere după 11 ani. Liberalii şi-au văzut trecut noul Cabinet după o zi în care fiecare vot a contat.

Victoria la mustaţă a liberalilor a fost incertă până în ultimul moment, cu toate că liderul formaţiunii susţinea luni dimineaţă că Guvernul condus de el ar putea strânge şi 243 de voturi. Nu au fost 243 de voturi, ci 240, o parte dintre acestea fiind aduse pe ultima sută de metri prin trădări în rândul PSD-iştilor sau prin reevaluări făcute de lideri ai Pro România în ultima zi.  

Emoţiile pentru liberali au fost mai ales la început, când s-a aşteptat mai mult de un sfert de oră pentru că nu erau suficienţi parlamentari pentru cvorumul de şedinţă. Până la urmă, şedinţa a fost deschisă prin anunţarea că s-a înregistrat prezenţa a 235 de aleşi, adică cu doi peste majoritate. Mai mult, unul dintre cei doi PSD-işti aflaţi în sală, Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democraţi, a tergiversat debutul discursurilor şi apoi al votului prin invocarea a diferite chestiuni legate de procedură. 

Dezbaterile au fost ţinute la foc automat pentru a se trece mai departe la vot. În mare, aproape 90% dintre voturi erau ştiute, însă au apărut şi suprizele, mai ales din tabăra PSD. Parlamentarii Eugen Gioancă şi Elena Hărătău a fost două suprize în ceea ce priveşte votul la învestire, iar voturi negociate din partea grupului PSD mai erau ale Cristinei Burciu şi Sorin Bota. În plus, din rândul celor care până de curând au fost alături de PSD, iar acum au venit alături de Guvernul Orban au fost Emanoil Savin şi Mihai Ruse.  

Schimbarea la 180 de grade a unor membri ai Pro România a fost ca o gură de oxigen pentru PNL. Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Damian Florea, Emilia Meiroşu, Mircea Baniaş şi Georgian Pop, toţi de la Pro România, au stat tot timpul în sală, în repetate rânduri venind la discuţii cu aceştia şi Alexandru Băişanu, dat afară din ALDE pentru că nu a vrut să voteze moţiunea şi pentru că acceptase o propunere de a fi ministru  

Printre cei care au apărut aproape de momentul votului au fost Mihăiţă Găină (fost PSD), Marian Cucşa (fost ALDE)  şi Adrian Dohotaru (fost USR)

Trecerea Guvernului prin Parlament a fost repede speculată de consultanţi şi specialişti pe diferite domenii, de la cei pe politică externă, securitate sau pe elaborarea de politici publice. Aceştia au apărut pe holurile Parlamentului în apropierea noilor miniştri, în timp ce aceştia erau la declaraţii, pentru ca apoi să schimbe câteva cuvinte în care să-i felicite pe noii guvernanţi. 

Discursul ţinut după victorie a fost ţinut de Orban la grupul parlamentar liberal din Parlament, acolo unde au şi început discuţiile despre rectificarea bugetară, priorităţi urmărite de fiecare parlamentar, dar mai ales perierea noilor miniştri, cel mai evident caz fiind al noului ministru al Dezvoltării, înconjurat de numeroşi colegi pentru a-l felicita. Pe lângă cei care au putut asista la discursul victoriei din spatele uşilor,pe holuri au mai fost liberali care s-au limitat la a le spune celorlalţi că au dat şi ei mesaje de felicitare lui Orban sau unor demnitari care de mâine îşi vor începe activitatea la Palatul Victoria. 

INFOGRAFIE Lista ministri Guvernul Orban
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite