Referendumul – valută de speculă politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea zilei: Preşedintele anunţă că amână organizarea referendumului vizavi de lupta împotriva corupţiei. Motivul: doreşte să îl foloseasc drept poliţă de asigurare faţă de derapajele eventuale ale puterii PSD.

Deşi am fost uşor dezamăgit, nu pot spune că gestul Preşedintelui Iohannis mă surprinde. Aceeaşi ezitare, aceeaşi atitudine de speculare a momentului. Dacă momentul a trecut, revenim în poziţia din tranşee.

Însă, ce ar putea înţelege din gestul de amânare cetăţeanul simplu, dar informat şi, câteodată (rar!) implicat? Că Preşedintele pune pe hold lupta împotriva corupţiei? Adică acum totul este în regulă? A picat OUG 13, iar procesul de normalizare şi „spălare” a României continuă pe drumul domniei legii şi Statului de drept? Dar ce spune acum Klaus Iohannis de respingerea OUG 79/2016, pentru „profesionalizarea şi depolitizarea managementului spitalelor, combaterea nepotismului şi a conflictelor de interese în spitale” (citat din fostul ministru al Sănătăţii) propusă de Vlad Voiculescu (ministrul „meu”) şi respinsă acum de Parlament. Nimic? Acolo nu este potenţial generator de corupţie?

Preşedintele comite aceeaşi greşeală ca Dragnea: consideră România pe persoană fizică, iar cetăţenii nişte cifre (de sondaje, de manifestanţi sau de susţinători). Deşi a încercat să se autoproclame un reprezentant al străzii (#rezist) în lupta contra „ciumei roşii” (deşi Preşedintele purta o geacă foarte roşie când afirma asta din stradă), Iohannis priveşte politica românească ca un „speculant de valută”: cum apare o ocazie de a obţine un cât de mic profit pe baza evenimentelor cotidiene, imediat se reprofilează.

Îmi permit, în calitate de cetăţean implicat să îi transmit un mesaj public, deschis şi sincer Preşedintelui României:

„Domnule Preşedinte, aţi anunţat un referendum. Cetăţenii de bună credinţă l-au susţinut. Chinuit, dar şi parlamentarii au dat aviz pozitiv. Nu ştiţi să formulaţi întrebarea? Vreţi să mai ţineţi la buzunar referendumul că poate mai punctaţi ceva politic? Ghinion! Tocmai aţi început să reluaţi aceeaşi pantă descendentă în sondaje de dinainte de #rezist! Dacă nu v-au explicat consilierii dvs. plătiţi, îmi permit să vă explic gratis: cădeţi din nou în sondaje fiindcă vă comportaţi ca un speculant politic. Fără strategie, fără viziune, fără constanţă, fără consultare. Apropos, ultimul cuvânt puteţi să îl înlocuiţi cu „referendum”. Succes!”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite