Reacţia Opoziţiei la scandalul din MApN: Situaţie fără precedent în ultimii 27 de ani, Guvernarea PSD-ALDE a intrat în incapacitate de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR
Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR

USR a reclamat ”situaţia gravă” în care au fost aduşi militarii români de către Ministerul Apărării Naţionale care i-a anunţat că salariile şi soldele lor din septembrie vor fi plătite eşalonat. Liderul PNL Ludovic Orban a nreamintit că el a avertizat încă de la începutul anului că mai multe instituţii ale statului nu au bani prevăzuţi în buget decât până în luna septembrie, iar la situaţia din Armată s-a ajuns în lipsa unei rectificări bugetare.

”Este o situaţie gravă fără precedent în ultimi 27 de ani când un minister ajunge în incapacitate de plată a salariilor în ultimul trimestru al anului. Iată, se confirmă avertismentele date de parlamentarii USR încă de la aprobarea bugetului de stat când spuneam că sumele alocate nu acoperă cheltuielile până la sfârşitul anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.

Acesta a mai spus că anunţul MApN de intrare în incapacitate de plată a salariilor este dovada clară că România este guvernată iresponsabil de o coaliţie politică dispusă să sacrifice stabilitatea financiară a ţării şi angajamentele de plată asumate făţă de angajaţii statului şi partenerii internaţionali pentru promovarea unor promisiuni electorale nesustenabile.

Totodată, USR a cerut Guvernului să asigure, printr-o rectificare bugetară în regim de urgenţă, fondurile necesare pentru plata salariilor şi soldelor militarilor şi să nu sacrifice alocarea bugetară pentru înzestrarea armatei conform angajamentelor asumate în plan internaţional şi să găsească alte soluţii pentru plata cheltuielilor cu salariile din MApN.

”Este momentul adevărului pentru programul de guvernare PSD-ALDE. Aceasta este nota de plată pentru  promovarea unor măsuri populiste care au dus la o criză bugetară fără precedent. USR cere guvernului Tudose să vină cu soluţii de rectificare bugetară care să aşeze cheltuielile statului pe baze economice reale şi să oprească politica bugetară populistă catastrofală actuală”, a conchis Dan Barna.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, marţi, Guvernul pentru întârzierile privind plata salariilor angajaţilor Ministerului Apărării Naţionale (MApN), spunând că el a avertizat încă de la începutul anului că mai multe instituţii ale statului nu au bani prevăzuţi în buget decât până în luna septembrie, iar la situaţia din Armată s-a ajuns în lipsa unei rectificări bugetare.

”Am avertizat de la adoptarea bugetului că nu sunt prevăzuţi banii pentru mai multe ministere, nici măcar banii de salarii. Ce să mai vorbim despre MApN care trebuie să deruleze cele opt programe de înzestrare militară. Cum poate să susţină aceste programe atâta timp cât MApN a rămas fără bani de solde, fără bani de plata unor cheltuieli curente? Asta arată minciuna în care trăieşte partidul de guvernământ şi minciuna pe care o transmite sistematic către populaţia românească în speranţa că toţi românii sunt naivi, neinformaţi şi că acceptă orice fel de minciună care este spusă de partidul de guvernământ. E momentul adevărului”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a acuzat Guvernul şi Ministerul Finanţelor că au încălcat legea responsabilităţii fiscal-bugetare prin faptul că nu au prezentat, până la finalul lunii iulie, raportul privind situaţia economică şi bugetară, care ar fi trebuit să stea la baza rectificării bugetare.

”Dacă ar fi fost publicat până la sfârşitul lunii iulie acest raport ar fi trebuit să spună un lucru foarte simplu şi anume acela că rectificarea va fi negativă. Or, câtă demagogie populistă şi electoralistă se va găsi în gura ministrului finanţelor, a premierului şi a celorlalţi miniştri din cabinetul PSD-ALDE realitatea economică este cu totul şi cu totul alta. Neprezentarea acestui raport nu face altceva decât să mascheze marile probleme care există în bugetul de stat. Şi cred că amânarea depunerii acestui raport este făcută cu bună ştiinţă pentru a încerca să fie coafate datele din acest raport, pentru a putea permite o rectificare mincinoasă”, a mai spus liberalul.

Orban le-a transmis guvernanţilor să nu încerce să mistifice datele din raport, să nu se hazardeze să facă o rectificare bugetară pozitivă atâta vreme cât este evident din datele fiscale de pe primele şase luni că încasările sunt în minus, că există un deficit bugetar de 6,2 miliarde şi că perspectivele de creştere a încasărilor la bugetul de stat sunt foarte mici. El a avertizat că, în caz contrar, PNL va solicita înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă.

”Rectificarea va fi negativă, pentru că toate datele pe primele 6 luni indică acest lucru. De altfel îmi şi pun întrebarea retoric: de ce îmi măresc accizele? De ce măresc contribuţiile şi taxele pe atâtea domenii, de ce au inclus atâtea măsuri de creştere a poverii fiscale către cetăţean dacă ei stau atât de bine din punct de vedere al bugetului? Stau foarte rău, încasările sunt foarte mici la buget, cu 5 miliarde sub aşteptări, un deficit bugetar de 6,2 miliarde. De asemenea, toate celelalte semnale din economie indică cu precizie faptul că trebuie revizuiţi indicatorii macroeconomici care au stat la baza alcătuirii bugetului şi în mod evident trebuie revizuit şi bugetul dar nu în plus, ci în minus”, a conchis Ludovic Orban. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite