Răspunsul ambasadorului Ucrainei, după ce Kelemen Hunor n-a putut trece graniţa în statul vecin: Are interdicţie încă din 2017. Reacţia preşedintelui UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oleksandr bankov

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a reacţionat pe Facebook la anunţul lui preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care s-a plâns că i-a fost interzisă sâmbătă intrarea pe teritoriul ţării vecine. Diplomatul ucrainean a precizat că liderul UDMR are interdicţie de a intra în Ucraina încă din 3 noiembrie 2017 şi că de atunci acesta a mai încercat să treacă graniţa folosind paşaportul ungar şi a fost refuzat.

UPDATE 21:54: Într-o declaraţie pentru Digi24.ro, Kelemen Hunor a negat că ar avea paşaport unguresc şi că ar fi încercat în trecut să treacă graniţa în Ungaria folosind acel document de călătorie.

„Nu am încercat să intru în Ucraina şi nu am paşaport unguresc”, a declarat, pentru digi24.ro, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul UDMR îi cere ambasdorului Ucrainei în România să facă publice informaţiile la care face referire - la ce frontieră şi cu paşaport ar fi vrut să intre. Sursa citată a publicat şi fotografii ale documentului pe care l-a primit preşedintele UDMR sâmbătă, la graniţă.

***Ştire Iniţială***

„Am aflat acum câteva ore aici pe facebook că Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Kelemen Hunor, n-a fost lăsat azi dimineaţă să intre pe teritoriul Ucrainei. În aceasta situaţie neplăcută dar absolut firească aş dori să fac câteva precizări: Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind paşaportul ungar şi a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităţilor ucrainene”, a scris pe Facebook ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov.

Şeful misiunii diplomatice ucrainene la Bucureşti a subliniat că preşedintelui UDMR i s-a adus la cunoştiinţă sâmbătă decizia autorităţilor de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean, pe care a şi semnat-o.

„Şi de data această conform legislaţiei în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităţilor de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a şi semnat-o. E adevărat că decizia nu conţine motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene. Şi bineînţeles sunt deschis şi voi fi onorat să-i ofer şi personal domnului Kelemen Hunor orice explicaţii suplimentare”, a adăugat ambasadorul Ucrainei în România.

Ambasadorul ucrainean la Budapesta, convocat de MAE ungar

Potrivit Mediafax, ambasadorul ucrainean la Budapesta a fost convocat de Ministerul ungar de Externe pentru a da explicaţii. O întâlnire specială va avea loc luni, după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, relatează site-ul agenţiei MTI, preluat de Mediafax.

Preşedintele UDMR a anunţat sâmbătă că nu i s-a permis accesul în Ucraina

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că sâmbătă i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicaţie clară şi că l-a informat ministrul român de Externe despre această situaţie, urmând să solicite explicaţii Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

„În această dimineaţă m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deşteptătorul, iar la ora trei eram deja în maşină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noştri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine şi, desigur, aş fi vorbit despre drumul comun pe care comunităţile naţionale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste şi aş fi vorbit şi despre provocările cu care ne confruntăm. Aş fi făcut toate acestea dacă autorităţile ucrainene mi-ar fi permis să intru în ţară după o oră de aşteptare şi verificare la frontieră”, scrie Kelemen Hunor pe pagina sa de Facebook.

Liderul UDMR precizează că accesul i-a fost refuzat fără nicio explicaţie clară.

„Mi-au comunicat doar, pur şi simplu, că nu pot intra în ţară. În aceste condiţii pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor şi simpatizanţilor acesteia şi, în acelaşi timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînţeles, am informat ministrul român de externe despre incident şi mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi voi cere o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi”, subliniază Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite