PSD a început să-şi omoare propriile proiecte. Parlamentul a respins programul de construcţie a peste 500 de creşe, cu alocare de 175 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Majoritatea PSD din Parlament a respins un proiect de lege iniţiat anul trecut tot de PSD, prin care Guvernul era obligat ca, începând din 2017, într-o perioadă de 4 ani, să construiască 554 de creşe în toată ţara din fonduri bugetare, scrie profit.ro.

Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au iniţiat, anul trecut, un proiect de lege privind derularea Programului Naţional „Creşe pentru Copiii României“, pe motiv că locurile în creşe şi grădiniţe sunt insuficiente. Potrivit proiectului, Guvernul era obligat să asigure finanţarea construcţiei unui număr minim de creşe în fiecare oraş de peste 10.000 de locuitori, proporţional cu populaţia fiecărei localităţi. Astfel, pentru localităţile cu 10.000-15.000 locuitori ar trebui construită cel puţin o creşă, pentru cele cu 30.000-50.000 de locuitori - minimum 3 creşe, pentru oraşele cu 100.000-130.000 de locuitori - 6 creşe, iar pentru cele cu 280.000-360.000 de locuitori - 10 creşe. În Bucureşti ar ajunge să fie construite astfel 60 de creşe, iar în judeţele cu populaţie numeroasă în jur de 20 de creşe. Parlamentarii calculaseră şi un cost estimativ pentru construcţia fiecărei creşe, respectiv 1,4 milioane lei, arătând că efortul bugetar total ar fi de 775,6 milioane lei, adică aproximativ 175 milioane de euro, la cursul de la finele lunii noiembrie. Construcţia tuturor creşelor ar trebui finalizată în patru ani, începând din acest an, terenurile necesare urmând a fi puse la dispoziţie de către autorităţile locale.

În toamna anului trecut, majoritatea PSD-ALDE-UNPR din Senat a adoptat proiectul de lege, în urma unui raport favorabil întocmit de Comisia de învăţământ, al cărei preşedinte era atunci, ca şi acum, Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte PSD.

„România a pierdut cea mai mare parte a creşelor pe care le-a avut până în 1989, ceea ce a creat o mare dificultate familiilor tinere. De aceea, cred că este firesc şi normal ca Guvernul să se intereseze şi să aibă în portofoliul de idei şi de fapte construirea de creşe în toate judeţele ţării. Raţionamentul autorilor acestei iniţiative legislative este unul cât se poate de corect, pentru că ţine seama de ponderea populaţiei în repartizarea numărului de creşe pe fiecare judeţ în parte“, susţinea atunci Ecaterina Andronescu. 

Puterea le-a schimbat planurile
Între timp, în locul Guvernului Cioloş s-a instalat Guvernul Grindeanu, iar PSD şi-a schimbat radical optica. Cu toate că tot PSD şi ALDE deţin majoritatea parlamentară, Camera Deputaţilor a respins miercuri proiectul, deşi fusese adoptat în tomană de Senat. Şi Guvernul Grindeanu s-a opus legii, pe motiv că programul are în vedere realizarea de creşe numai în localităţi cu peste 10.000 locuitori, adică în doar 10% din localităţi, 90% din localităţi înregistrând un număr mai mic de locuitori. „Creşele nu se adresază locuitorilor, ci copiilor“, a argumentat reprezentantul Guvernului la dezbaterile din Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor. Însă problema creşelor şi a grădiniţelor este stirngentă în oraşele mari, căci în localităţile mici, care oricum sunt depopulate, există câte o grădiniţă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite