PSD-iştii încep oficial războiul între ei. Cel mai votat lider al partidului îl acuză pe Dragnea că face poliţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD stă pe un butoi cu pulbere după ce Gabriela Firea a cerut demisia ministrului Carmen Dan şi a vorbit de  relaţia tensionată cu Liviu Dragnea. Ultimul lider PSD care s-a luat de Dan a sfârşit prin a-şi da demisia din funcţia de premier, însă de această dată Firea pare să aibă în spatele său mai mulţi oameni cu greutate din partid.

Ultimul Comitet Executiv al PSD a fost unul cu scântei. În cadrul şedinţei, vicepreşedintele Gabriela Firea, primar general al Capitalei, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan pentru modul cum a  fost gestionată situaţia la protestul din 10 august şi pentru faptul că ar încerca să-i pună ei în cârcă acţiunile jandarmilor.

Mai exact, vinovăţia ar avea loc prin asociere, fiind  invocat în repetate rânduri  că prefectul Speranţa Cliseru, persoană apropiată de Firea, este cea care a dat ordinul de intervenţie în forţă. Când s-a supus la vot retragerea sprijinului lui Dan, doar un singur vot a fost „pentru“, al Gabrielei Firea, cu toate că în partid sunt mai mulţi „grei“ nemulţumiţi de modul cum conduce Dragnea partidul. Printre ei sunt Adrian Ţuţuianu, Mihai Tudose, Marian Oprişan şi Niculae Bădălău, dar pentru moment se mărginesc doar la discuţii cu propriii colegi despre problemele din partid, nu la asumarea înlocuirii unui Guvern care generează îndoieli privind modul cum va gestiona preşedinţia Consiliului UE, potrivit unor surse politice. 

Însă, până la asumarea de către aceştia a unei poziţii critice faţă de Dragnea, Gabriela Firea e primul lider cu putere din PSD care lansează o adevărată ofensivă împotriva lui Liviu Dragnea şi a lui Carmen Dan, ministru apropiat de şeful PSD şi pentru care acesta a mers în iarnă până la cererea demisiei Guvernului Tudose, după ce fostul premier intrase într-o dispută cu Dan. „Ceea ce s-a întâmplat în 10 august poartă şi o vinovăţie din partea persoanei care coordonează Ministerul de Interne (...) şi care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei, tocmai în ideea ca presa, pe bună dreptate, să speculeze că este un apropiat al primarului general pentru că a lucrat doi ani de zile cu mine, salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte, care a propus-o pe doamna Dan ca ministru, şi incriminându-mă public pe mine“, a afirmat Firea.

Situaţia din 10 august ar fi fost discutată şi la Bruxelles, Firea vorbind cu comisarul european Corina Creţu, care i-a spus că a vorbit cu Jean-Claude Juncker şi ceilalţi comisari şi sunt îngrijoraţi. Pe de altă parte, Liviu Dragnea a replicat faptul că îl va suna şi Viorica Dăncilă pe Juncker să vadă ce poziţie are Comisia pe subiectul protestului din 10 august.

Spionaj în PSD?

De asemenea, primarul Capitalei a punctat în şedinţă că ministrul de Interne ar face poliţie politică, în condiţiile în care are în subordinea sa o direcţie de informaţii  a MAI. În şedinţa CEx, Carmen Dan a prezentat mesaje de pe WhatsApp între prefect şi oameni din MAI. „Am întrebat-o dacă ne spionează. A proferat tot felul de lucruri neadevărate, a jignit-o pe doamna prefect, a continuat tot şirul de acuzaţii indirecte pe care le-a făcut până acum“, a mai spus Firea, care a acuzat-o pe Dan că a încercat inclusiv să-i însceneze un scandal prefectului Capitalei.

Totodată, potrivit unor surse politice, oamenii din echipa lui Dăncilă i-au făcut mai multe probleme Gabrielei Firea încă de la preluarea mandatului de către fostul europarlamentar, unul dintre motive fiind faptul că aceasta ar avea o imagine bună în rândul electoratului, ceea ce, teoretic, nu ar fi o problemă pentru partid. Printre problemele menţionate sunt tergiversarea unei decizii în ceea ce priveşte Centura Capitalei, despre care Firea spunea, ironic,  în aprilie că „urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare“ ce vor face Ministerul Transporturilor şi CNAIR. De asemenea, probleme au fost şi în ceea ce priveşte colaborarea între Guvern şi Primărie pe partea de distribuţie a agentului termic, unde Guvernul a fost de acord să transfere activele şi activitatea ELCEN şi RADET către Compania Municipală Energetică. 

Tudose: „Nu poţi să accepţi ca cineva să te mintă cu o seninătate demenţială“

Întrebat dacă asemenea probleme au fost şi în timpul în care el era premier, Mihai Tudose a negat, la fel şi faptul că Liviu Dragnea ar fi pus presiune pe el să o saboteze subtil pe Firea. „E de notorietate faptul că am încercat să sprijin cât am putut Primăria Capitalei. Nu a intervenit nimeni peste mine“, a afirmat Tudose. Pe de altă parte, ex-prim-ministrul a recunoscut tensiunile şi disputele din PSD, mai ales că totul a plecat de la persoana care a grăbit şi demiterea sa, Carmen Dan. „Tensiunile se pot evita când toată lumea e sinceră şi corectă. Când cineva se uită în ochii tăi şi minte, e greu să le eviţi. Nu cred că poţi să accepţi ca cineva să te mintă cu o seninătate demenţială“, a precizat Tudose.   

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a fost rezervat în replici la adresa lui Firea, spunând că aceasta încă e susţinută de el şi că problama Carmen Dan s-a soluţionat prin vot. În schimb, mesajul „păcii“ din PSD a fost redirecţionat pentru a fi spus public de către persoane din conducere. Mai mulţi lideri PSD s-au raliat în jurul lui Dragnea, subliniind în acelaşi timp că în partid e „democraţie“, nu dictatura unui singur om. Printre aceştia sunt Claudiu Manda (preşedinte PSD Dolj  şi şef al Comisiei pentru controlul SRI din Parlament), Mihai Fifor (ministrul Apărării), Bogdan Trif (ministru al Turismului şi preşedinte al PSD Sibiu), Roxana Mânzatu (vicepreşedinte), Natalia Intotero (vicepreşedinte), Doina Fedorovici (vicepreşedinte) sau Dan Nica, lider al eurodeputaţilor PSD. De altfel, Manda, Fifor şi Nica sunt unii dintre cei mai vocali apărători ai lui Dragnea.

Şansele Gabrielei Firea,  prin ochii specialiştilor

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre impactul pe care l-ar putea avea în PSD şi la nivel guvernamental revolta Gabrielei Firea, în cazul în care în spatele ei şi-ar asuma să fie şi alţi lideri grei din partid şi să forţeze schimbarea Executivului cu unul care să facă faţă provocării preluării preşedinţiei Consiliului UE.  „Gabriela Firea e cel mai popular social-democrat, după cum arată sondajele, însă nu ştiu dacă o va ajuta acest lucru. La nivel de partid, pentru mulţi e o nou-venită, iar profilul ei e mai degrabă mediatic. Cred că are capacitatea de a atrage oameni şi rămâne de văzut ce talente diplomatice are. Totuşi, acum trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în PSD. Firea decide dacă tensiunile vor deveni incendiu sau dacă rămân doar scântei“, a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru „Adevărul“.

La rândul său, şi politologul George  Jiglău consideră că e destul de greu ca  Firea să o poată înlătura pe Carmen Dan şi să-i creeze mari probleme lui Dragnea.  „E greu, deşi sunt unele filiale care ar putea să-i fie alături. Spre deosebire de  Andronescu, Firea are mai mulţi oameni care ar putea să vină în spatele ei şi să ceară o schimbare la vârf. Acum, nu ştiu dacă e şi de bine. Pentru că se merge din rău în şi mai rău. Când era Ponta, spuneam că nu se poate mai rău, şi au venit ceilalţi, cum e şi acum doamna Dăncilă. Dacă vine Firea la putere în PSD apar deodată şi oamenii competenţi? Nu ştiu dacă un alt guvern PSD ar arăta mai bine în vederea preluării preşedinţiei Consiliului UE“, a precizat Jiglău pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite