UPDATE Cine sunt candidaţii PSD pentru Bucureşti. Dragnea a rupt alianţa cu ALDE. Cum rămâne cu UNPR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) s-a reunit, astăzi, pentru a valida candidaturile pentru Bucureşti. PSD va avea propriii candidaţi la Primăria Capitalei şi la cinci sectoare, în timp ce la Sectorul 2 îl va susţine pe actualul primar UNPR, Neculai Onţanu. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu s-au înţeles pentru candidaţi comuni, aşa că ALDE va merge singură în alegeri.

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa: PSD nu face alianţă nici cu PMP, nici cu M10, nici cu PNL. PSD vrea să facă majoritate în Consiliul General cu ALDE şi cu UNPR. Cea mai bună variantă este ca fiecare partid să aibă candidaturi separate pentru Consiliul General. UNPR nu va avea candidat pentru Capitală, iar ALDE urmează să se hotărască. Şi pentru PSD, şi pentru ALDE este mult mai bine să se meargă separat. Vorbim de electorate diferite, iar intereslul nostru este ca fiecare partid să atingă potenţialul maxim. Vrem să avem un Guvern local care să gestioneze Bucureştiul, un oraş care poate deveni una dintre cele mai frumoase capitale europene. Pentru eficienţă electorală, vom merge pe liste comune cu UNPR doar la sectoarele 1, 2 şi 6.

UPDATE Candidaţii PSD la Primăriiel Capitalei sunt: 

Primăria Capitalei: Gabriela Firea. 

Sectorul1: Dan Tudorache. 

Sectorul 2: Neculai Onaţanu (UNPR).

Sectorul 3: Robert Negoiţă.

Sectorul 4: Daniel Băluţă. 

Sectorul 5: Daniel Florea. 

Sectorul 6. Gabriel Mutu. 

Echipa de candidaţi PSD pentru Bucureşti a fost prezentată de Liviu Dragnea pe Facebook. 

image

UPDATE PSD a validat candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei. 

UPDATE Candidatuil PSD la Primăria Sectorului 5 va fi Daniel Florea. La Sectorul 2, PSD îl va susţine pe Neculai Onţanu, actualul primar UNPR. Potrivit unor surse din PSD, în fara de Sectorul 2, social-democraţii vor avea propriii candidaţi la toate sectorele. 

UPDATE Surse din UNPR au confirmat pentru Adevărul următoarele:

  • La Sec toarele 1,2 şi 6, PSD va avea candidat comun cu UNPR.
  • La Sectorele 4 şi 5 PSD, UNPR şi ALDE vor avea candidaţi separaţi.
  • La sectorul 3, toate partidele îl susţin pe actualul primar PSD, Robert Negoiţă, care are cele mai mari şanse de a câştiga alegerile.
  • La Primăria Capitalei, UNPR va susţine candidatul PSD, iar ALDE încă nu s-a decis.   

UPDATE Potrivit unor surse politice, ALDE va merge singur la alegerile locale, după ce Dragnea şi Tăriceanu nu s-au înţeles. Nemulţumirea lui Tăriceanu vine din faptul că PSD nu vrea să renunţe la alianţa cu UNPR.

UPDATE La începutul şedinţei PSD în care se vor decide candidaţii pentru Bucureşti, Dragnea a spus că a ajuns la un acord cu UNPR şi ALDE. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus însă că negocierile cu PSD nu s-au încheiat. Tăriceanu şi Daniel Constantin l-au aşteptat degeaba pe Dragnea mai mult de o oră şi jumătate în biroul lui Tăriceanu de la Senat. 

UPDATE Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost, în această dimineaţă, la sediul partidului din Kiseleff, unde se află şi cel al UNPR, dar nu s-a întâlnit cu liderul interimar Neculai Onţanu, potrivit unor surse din PSD. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat în birouL de la Senat toată dimineaţa, dar Liviu Dragnea nu a apărut. 

PSD deţine în acest moment o singură Primărie din cele şapte care acoperă Bucureştiul – cele şase Sectoare plus Primăria Capitalei.  Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, este singurul dintre cei trei edili PSD aleşi în Bucureşti care nu are probleme cu legea şi care are şanse mari să-şi reînnoiască mandatul. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va susţine candidatura lui Negoiţă. "La sectorul 3 am stabilit cu PSD că va rămâne tot domnul Negoiţă să candideze", a declarat Tăriceanu.

În rest, PSD nu este sigur de câştigarea niciunei alte Primării din Bucureşti cu potenţialii candidaţi pe care i-a testat până acum în sondaje. Acesta este şi unul din motivele pentru care PSD a întârziat atât de mult cu desemnarea candidaţilor la cele şase Sectoare, dar mai ales la Primăria Capitalei.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat de mai multe ori că principala variantă a PSD la Primăra Capitalei este senatoarea Gabriela Vrânceanu Firea şi că nu-i încurcă deloc schimbarea candidatului PNL. Cu toate astea, PSD i-a testat în sondaje şi pe senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, şi pe copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Dragnea şi Tăriceanu negociază de mai aproape o lună încheierea unei alianţe electorale la nivel de Bucureşti. Potrivit unor surse din PSD, Tăriceanu stă foarte bine în sondaje, fiind singurul care ar putea să rupă din electoratul PNL la Primăria Capitalei. Potrivit surselor citate, Dragnea i-a propus lui Tăriceanu să candideze pentru Primăria Capitalei, însă acesta a refuzat. Tăriceanu vrea ca ALDE să aibă candidaţi la două dintre cele şase Sectoare ale Bucureştiului, iar Dragnea este dispus să accepte această condiţie, potrivit unor surse din PSD.

PSD ar fi dispus să cedeze ALDE Sectorul 4 şi Sectorul 1, sectoare în care PSD are şanse mai puţine să le câştige cu un candidat PSD. PSD se gândeşte că Sectorul 1 este unul liberal, iar un candidat girat de Tăriceanu, fost liberal, are mai multe şanse în faţa candidatului PNL decât un candidat susţinut de PSD. "Mergem împreuna, dar trebuie să vedem care sunt cei mai buni candidaţi. În sectorul 1, de exemplu, domnul Dan Tudorache este preşedintele organizaţiei şi e Laura Chiriac de la ALDE şi stăm şi cântărim cine este mai potrivit. În funcţie de asta alegem şi sectoarele şi candidaţii. În momentul de faţă aceasta este decizia pe care am luat-o şi încercăm pe ea să construim", a mai spus Tăriceanu.

UNPR, la primul test electoral

O altă problemă care a încurcat PSD în desemnarea candidaţilor a fost colaborarea  cu UNPR. Tăriceanu a respins din start cooptarea UNPR în alianţa electorală pentru Bucureşti, iar Liviu Dragnea nu mai dorea să se asocieze cu Gabriel Oprea. Demisia lui Oprea le-a făcut misiunea mult mai uşoară. Pentru prima dată de la înfiinţare, UNPR va intra pe cont propriu în alegeri, ceea ce înseamnă că va fi adversarul electoral al PSD şi ALDE.

"În ciuda relaţiei consolidate cu PSD, la nivelul Capitalei, UNPR va merge independent de PSD în alegerile locale. UNPR îşi va anunţa candidatul la primăria Capitalei în doua săptămâni, iar propunerile de candidaţi pentru primariile de sector vor fi validate într-o sedinţă a Biroului Politic Naţional al formaţiunii progresiste", se arată într-un comunicat al UNPR. 

Astfel, UNPR le-ar putea crea probleme candidaţilor PSD-ALDE la Sectorul 2, unde actualul candidat Neculai Onţanu va candida pentru un nou mandate, şi la Sectorul 4, unde UNPR este interesat să-l susţină pe Cristian Piedone, care se bucură în continuare de o intenţie mare de vot, în ciuda tragediei de la Colectiv. Totodată, UNPR ar rupe din electoratul de stâna şi la nivelul Primăriei Capitalei, unde UNPR ar dori să intre în cursă cu senatorul UNPR Ilie Năstase. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite