26 de aleşi PSD şi ALDE n-au semnat moţiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată“. Dragnea: Votul va fi masiv împotrivă; Grindeanu: Sigur nu trece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Mihai Fifor a citit azi, în Parlament, moţiunea de cenzură intitulată „România nu poate fi confiscată!“. 26 de parlamentari PSD şi ALDE nu susţin moţiunea de cenzură, conform numărului de senatori şi deputaţi care au semnat textul moţiunii. Aşadar, premierul Sorin Grindeanu pare în avantaj. Totuşi, Liviu Dragnea susţine că unii parlamentari n-au ajuns să semneze, dar vor susţine partidul miercuri, la votul din plen.

UPDATE Sorin Grindeanu: Asistăm la un război personal al unui om împotriva propriului partid şi al Guvernului. E tot ce se putea întâmpla mai rău Romaniei. Avem o economie care înregistrează creşteri record şi ne bucurăm de o deschidere extraordinară în cancelariile occidentale. Ca şi cum am avea un atlet care a plecat foarte bine în cursă, da apoi îi pune Dragnea piedică înainte de finish. În cele 5 luni de zile n-a existat nicio şedinţă la partid în care să se analizeze activitatea Guvernului. I-am spus domnului Dragnea că doresc să mă implic în campania pentru alegerile parţiale, dar nu m-a lăsat. Moţiune de cenzură de azi nici măcar nu e motivată. 

Jurnalist: Există o diferenţă de semnături la moţiunea de cenzură care vă avantajează. Dacă s-ar supune la vot acum, ce rezultat am avea?

Grindeanu: Există suficienţi colegi în PSD care nu sunt de acord cu Liviu Dragnea. Cu siguranţă nu va trece moţiunea. Sunt suficienţi oameni responsabili care înţeleg că nu-şi pot da jos propriul partid. Dacă moţiunea de cenzură ar trece, am ajunge la mâna preşedintelui Iohannis. Fiecare bilă băgată în urnă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţină putere pentru PSD şi mai multă pentru Iohannis. Există riscul să ajungem la alegeri anticipate. Voi avea discuţii cu UDMR şi cu minorităţile zilele viitoare.

De ce aţi trimis la Cotroceni doar două demisii?

Pentru că unii miniştri şi-au făcut treaba. Miercuri, unii miniştri vor vota în Parlament căderea propriului Guvern. Apreciez că miniştrii au fost la serviciu în această perioadă. 

 V-a sunat Ion Iliescu?

Am avut o discuţie în urmă cu două zile. A vrut să ştie care e situaţia. 

Când s-a petrecut declicul?

Nu mie ar trebui să-mi puneţi această întrebare.

Domnul Jianu a spus că un fruntaş al partidului i-a cerut să facă o furăciune. 

Eu l-am îndrumat spre instituţiile statului. Am aflat despre asta acum cââteva zile, cand domnul Jianu a postat pe Facebook. 

Dacă veţi fi desemnat premier de Iohannis, veţi accepta?

Nu trebuie să existe riscul ca aceatsă coaliţie să nu mai formeze majoritatea.Singurul lucru pe care nu-l accept e să fiu actor principal în spargerea PSD.

Dacă moţiunea nu va trece, cu cine veţi forma Guvernul?

Cu PSD şi ALDE, dar nu voi vorbi cu Liviu Drganea. Riscul cel mai mare ca PSD să se scindeze este ca moţiunea să treacă. Dragnea a propus vreo cinci premieri zilele astea colegilor. 

OUG 13 a fost momentul în care aţi simţit ruptura?

Eu i-am cerut domnului Tudorel Toader să ţină cont de deciziile CCR.

Aţi simţit presiuni concrete din partea partidului în cazul OUG 13?

Au fost lucruri explicate atunci. 

Domnul Dragnea v-a cerut demisia lui Tudorel Toader?

Nu. 

Conducerea PSD spune că în spatele dvs se află cineva. Cine?

Grindeanu, uitându-se în spate: Steagul Romaniei şi al UE. Nu am legături de prietenie cu foşti şefi ai serviciilor secrete, aşa cum au alţii. Relaţiile mele au fost strict instituţionale. Cum instituţional am colaborat şi cu preşedintele Iohannis. 

Poza cu ştiuca v-a făcut-o Coldea?

Nu. Dragnea. 

UPDATE Liviu Dragnea i-a convocat pe parlamentarii PSD la un hotel din Capitală. 

UPDATE Liviu Draganea: Majoritarea celor care nu au semnat nu au fost prezenţi, fiecare au vorbit cu mine, unii sunt plecaţi din ţară şi ajung în noaptea asta sau mâine, unii ajung marţi. Noi am fost interesaţi să avem numărul de semnături peste limita stabilită de Constituţie, iar cei cu care am vorbit am considerat necesar să nu le stric treburile astăzi. Noi stabilisem joi că depunem luni moţiunea de cenzură, aşa şi-au şi făcut programul majoritatea, am luat decizia ulterior de a o depune astăzi pentru a scurta timpul în care ne aflăm de incertitudine şi de lipsa practic a unui guvern care are efecte pe care nu ni le dorim. E important votul de miercuri, care va fi masiv. Am vorbit cu parlamentarii de la Iaşi, care erau daţi în tabără lui Grindeanu, dar au votat în masă moţiunea. 

Întrebat dacă va demisiona luni din PSD, aşa cum i-a cerut Sorin Grindeanu, Dragnea a răspuns: „Nici nu am cum să dau curs. Am avut o discuţie chiar în CEx, i-am întrebat pe colegii mei dacă se pune problema să discutăm şi au zis că nici vorbă. Totuşi, un preşedinte al PSD nu poate să reacţioneze în felul ăsta când un membru îi cere”.

UPDATE Moţiunea de cenzură va fi votată miercuri, la ora 11.00. 

UPDATE Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, citeşte moţiunea de cenzură.

UPDATE 222 parlamentari PSD şi ALDE au semnat moţiunea de cenzură, din cei 248, cât numără în total cele două partide. Aşadar, există un grup de 26 de parlamentari din tabăra Puterii care n-au semnat moţiunea. Ca moţiunea să treacă, e nevoie de 233 de voturi.  Practic, dacă s-ar respecta aceste date, Sorin Grindeanu ar rămâne în funţie. 

UPDATE Sorin Grindeanu: Doamna ministru Sevil Shhaideh a avut la dispoziţie cinci luni să facă ceva cu programul PNDL 2 şi nu a făcut nimic. Acum o lună şi jumătate am avertiza-o că sunt întârzieri şi că primarii încep să-şi piardă răbdarea. Nu m-a ascultat. În urmă cu câteva zile, am avertizat-o public. A doua zi după avertismentul meu şi-a amintit brusc de PNDL şi a dat comunicat că-i va da drumul. Nu-mi doresc ca acest program să fie utlizat în scopuri politice, nu am de gând să tolerez aşa ceva. Am semnat azi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi pentru toţi secretarii de stat adjuncţi. De azi, doamna Sevil Shhaideh nu mai poate semna nici dumneaei, nici prin interpuşi, vreun act care să aibă legătură cu PNDL. Am făcut acet lucru pentur a bloca eventuale abuzuri, nu pentru a bloca PNDL. O invit pe doamna Shhaideh luni, la o discuţie, ca să-mi comunice stadiul tuturor programelor. 

UPDATE Urmează reacţia premierului Sorin Grindeanu. 

Ponta: „Moţiunea declanşează unui război atomic între PSD şi PSD“

UPDAT Victor Ponta a stat cinci minute la şedinţa deputaţilor PSD: Am vorbit în interiorul grupului din care încă fac parte. Am transmis colegilor un punct de vedere pe care-l împărtăşeşte şi premierul Grindeanu. Depunerea moţiunii înseamnă declanşarea unui război atomic între PSD şi PSD. În orice variantă, va pierde PSD şi va câştiga Iohannis. Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, joi, domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerea PSD şi ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2. Dacă moţiunea de cenzură trece, singura persoană care are dreptul să desemneze un nou peemier e Iohannis, nu e PSD. În noiembrie 2015, nu a ascultat solcitarea PSD, iar în decembrie 2016 nu a desmenat-o pe Sevil Shahideh. Deci preşedintele nu e un om docil al PSD. M-am întalnit cu domnul Dragnea pe hol", a spus Ponta. 

UPDATE Prezenţă surpriză în Parlament. Victor Ponta a venit la şedinţa deputaţilor social-deputaţi. "Sper că PSD nu declanşează războiul nuclear împotriva PSD. Împotriva mea s-au făcut multe moţiuni de cenzură, asta e prima pe care o face PSD împotriva mea. O să le spun colegilor ce am de spus. Niciodată nu e prea târziu pentru dialog". 

Moţiunea de cenzură, citită azi în Parlament. A început sesiunea de racolări

UPDATE Nicolae Bădălău, preşedinte executiv al PSD, întrebat dacă PSD va mai racola şi alţi parlamentari: "Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroşi să aibă porţile deschise. Avem porţile deschise pentru parlamentari de la alte partide. Ne preocupă o majoritate solifdă după moţiune. Avem discuţii cu parlamentari de la toate partidele". Azi, deputatul Octavian Goga a demisionat din PMP şi a trecut la PSD. 

Titţul moţiunii: „România nu poate fi confiscată!“

UPDATE Potrvit unor surse politice, titlul moţiunii e: „România nu poate fi confiscată!. Apărăm democraţia şi votul românilor!“.În textul moţiunii, PSD ridică "întrebări de bun-simţ elementar", printre care: Este "guvernul" Ponta-Grindeanu-Jianu, Guvernul legitim învestit de Parlament?

UPDATE Potrivit unor surse politice, cu două ore înainte de a fi depusă, moţiune de cenzură a PSD încă nu este terminată, n-are nici titlu. 

UPDATE Fostul copreşedinte ALDE, Daniel Constantin, s-a aflat, duminică, la Palatul Victoria, unde s-a întâlnit cu premierul Sorin Grindeanu, în contextul în care parlamentarii PSD-ALDE iniţiază o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern.


Articolul 92 din Regulamentul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor spune: “Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă”. Aşadar, Liviu Dragnea va trebui să trimită textul moţiunii de cenzură la Guvern, după ce va fi depus azi la Birourile Permanente ale celor două Camere. Numai că surse de la Palatul Victoria susţin că Registratura Guvernului este închisă în week-end, deci Dragnea ar trebui să aştepte până luni ca să trimită moţiunea către Sorin Grindeanu.

Unul dintre juriştii PSD au declarat pentru „Adevărul” că interpretarea Guvernului nu are nicio bază legală. „ Juristul Ponta crede că a găsit o chichiţă juridică. Dar scrie undeva în Regulament că moţiune nu poate fi citită până când nu e înregistrată la Guvern? Sau până când Guverul nu ia act de moţiune? Nu scrie. Obligaţia celor care depun moţiune de cenzură este să o trimită la Guvern. Noi, în această după-amiază, după ce o depunem la Birourile Permanente, trimitem moţiunea spre Guvern. Apoi o citim în plen. Deci respectăm Regulamentul. Moţiunea va fi dezbătută miercuri, iar Regulemtul ne obligă să.-l anunţăm pe premier cu o zi înainte, ceea ce vom face”, a  explicat unul dintre juriştii PSD.

image

Şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a spus, pentru „Adevărul”, că moţiunea PSD va fi cititiă azi.”Sigur că o depunem. Nu trebuie să fie registratura deschisă la Guvern. Ponta bate câmpii”, a comentat, scurt, Iordache.

Regulementul mai spune că „dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc”.

„Prezenţa obligatorie!”


Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, decisă de social-democraţi pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, ei fiind anunţaţi de liderii de grup că prezenţa este "obligatorie".

"Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!", se arată în mesajul transmis parlamentarilor, obţinut de News.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite