Programul „Prima Casă Regală“ revine. Garantat Dragnea-Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contextul agravării stării de sănătate a Regelui Mihai i-a făcut pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu-Tăriceanu, adică preşedinţii Parlamentului şi ai celor două partide aflate la guvernare, să depună un proiect de lege privind statutul Casei Regale, urmând ca aceasta să aibă parte de mai multe beneficii din partea statului, inclusiv să locuiască în următorii 49 de ani în Palatul Elisabeta.

Liderii PSD şi ALDE au scos de la sertar un proiect mai vechi, pus în dezbatere publică de guvernarea Cioloş, despre care s-a discutat intens în iunie 2016, dar care a fost uitat de guvernările Grindeanu şi Tudose. Potrivit proiectului depus de Tăriceanu şi Dragnea, Casa Regală a României va primi gratuit pentru folosinţă Palatul Elisabeta pentru următorii 49 de ani, nu 99 de ani, cum era în proiectul guvernării Cioloş

Guvernul aprobă banii pentru Casa Regală

Cheltuielile de funcţionare curentă a Casei vor fi suportate din fonduri publice, cu adoptarea bugetului prin hotărâre de Guvern, dar cu obligaţia ca şeful Casei Regale să prezinte anual Parlamentului, în scris, un raport de activitate. Potrivit proiectului, în prezent şefia Casei Regale este deţinută de şeful de stat din perioada 1927-1930, adică Regele Mihai, monarh care a domnit şi între 1940 şi 1947, fiind forţat să abdice la 30 decembrie 1947 de comunişti.  

De asemenea, iniţiativa propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia.  „Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate“, precizau cei doi semnatari ai proiectului.

20 de posturi noi

Nu în ultimul rând, prin lege este organizat şi Serviciul administrativ al Casei Regale, numărul maxim al posturilor fiind 20, „inclusiv directorul serviciului administrativ al Casei Regale a României“, fiind vorba de personal contractual, finanţat de la bugetul de stat. 

Radu Duda şi apropierea de PSD

De numele lui Radu Duda, devenit în 1999 principele Radu Hohenzollern Veringen Duda, e legată reconcilierea Regelui Mihai cu fostul preşedinte Ion Iliescu, în 2001, dar şi legăturile Casei Regale cu PSD. Tatăl acestuia, Rene Corneliu Duda, fost medic şi profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, a fost un apropiat al lui Ion Iliescu încă din perioada regimului comunist. În 2002, actualul soţ al principesei Margareta e numit în funcţia de reprezentant special al Guvernului pentru promovarea imaginii şi intereselor României în lume. Premier la acea vreme era Adrian Năstase. Duda va rezista însă pe funcţie şi în perioada Guvernului Tăriceanu (2004-2008). 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite